Ζήσης Ψάλλας

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Σε μια διεθνή μελέτη, οι ερευνητές ανέλυσαν δεδομένα δημόσιας υγείας για περισσότερα από 350.000 άτομα στις ΗΠΑ που συλλέχθηκαν μέσω της Εθνικής Έρευνας Συνεντεύξεων Υγείας (NHIS) μεταξύ 1997 και 2013. Συνδυάζοντας τα δεδομένα, η ερευνητική ομάδα, με επικεφαλής τον πρώτο συγγραφέα Mauricio dos Santos, ερευνητή φυσιολογίας της άσκησης από το Ομοσπονδιακό Πανεπιστήμιο του Σάο Πάολο στη Βραζιλία, είχε μια ερώτηση που ήθελε να διερευνήσει.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Με απλά λόγια, με την προϋπόθεση ότι κάνετε αρκετή άσκηση για να πληροίτε τα συνιστώμενα επίπεδα σωματικής δραστηριότητας κάθε εβδομάδα, έχει σημασία αν κάνετε την άσκηση σε μόνο μία ή δύο συνεδρίες (πολεμιστές του Σαββατοκύριακου) ή είναι καλύτερα να μοιράσετε τη σωματική δραστηριότητά σας σε τρεις ή περισσότερες συνεδρίες κατά τη διάρκεια της εβδομάδας;

Επί του παρόντος, οι οδηγίες του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ) 2020 για τη σωματική δραστηριότητα και την καθιστική συμπεριφορά ορίζουν ότι οι ενήλικες πρέπει να κάνουν 150–300 λεπτά μέτριας έντασης σωματική δραστηριότητα κάθε εβδομάδα ή 75–150 λεπτά έντονης άσκησης κάθε εβδομάδα (ή κάποιο ισοδύναμο συνδυασμό).

Αφού οι ερευνητές συνέκριναν άτομα που έκαναν το συνιστώμενο επίπεδο μέτριας έως έντονης σωματικής δραστηριότητας κάθε εβδομάδα, βρήκαν μικρή διαφορά μεταξύ των πολεμιστών του Σαββατοκύριακου και των συμμετεχόντων που ασκούνταν πιο τακτικά, όσον αφορά τον μειωμένο κίνδυνο θνησιμότητας από όλες τις αιτίες, ή από καρκίνο ή από καρδιαγγειακή νόσο.

«Διαπιστώσαμε ότι οι πολεμιστές του Σαββατοκύριακου και οι τακτικά ενεργοί συμμετέχοντες είχαν παρόμοια θνησιμότητα από όλες τις αιτίες, γεγονός που υποδηλώνει πως όταν εκτελούν την ίδια ποσότητα σωματικής δραστηριότητας, ο διαμοιρασμός της σε περισσότερες ημέρες ή η συγκέντρωσή της σε λιγότερες ημέρες μπορεί να μην επηρεάζουν τα αποτελέσματα θνησιμότητας», έγραψαν οι συγγραφείς.

Κατά τη διάρκεια 10,4 ετών (το διάμεσο χρονικό διάστημα που συμμετείχαν τα άτομα στην έρευνα), σχεδόν 22.000 άτομα απεβίωσαν. Μεταξύ όλων των συμμετεχόντων, ωστόσο, η στατιστική πιθανότητα θανάτου από διάφορες αιτίες ήταν γενικά χαμηλότερη εάν έκαναν τα συνιστώμενα επίπεδα σωματικής δραστηριότητας.

«Τα ευρήματα αυτής της μεγάλης προοπτικής μελέτης υποδεικνύουν ότι τα άτομα που συμμετέχουν σε ενεργά μοτίβα σωματικής δραστηριότητας, είτε είναι πολεμιστές του Σαββατοκύριακου είτε τακτικά δραστήρια άτομα, παρουσιάζουν χαμηλότερα ποσοστά θνησιμότητας από κάθε αιτία από τα ανενεργά άτομα», εξηγεί η ερευνητική ομάδα. 

Τα ευρήματα αναφέρθηκαν στο JAMA Internal Medicine.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης