Σύμφωνα με μια νέα ιαπωνική επιστημονική μελέτη, το ξύδι που χρησιμοποιούμε στη σαλάτα μας, δικαιολογημένα έχει την παραδοσιακή φήμη ότι κάνει καλό στην υγεία, επειδή όντως βοηθά στην καταπολέμηση της συσσώρευσης του λίπους και στη μείωση του σωματικού βάρους.
Η έρευνα έγινε από Ιάπωνες ερευνητές και πρόκειται να παρουσιαστούν στο περιοδικό «Journal Agricultural and Food Chemistry» της Αμερικανικής Χημικής Εταιρίας.
Οι ερευνητές επισημαίνουν ότι το ξύδι έχει θεωρηθεί παραδοσιακό φάρμακο από τη λαϊκή ιατρική εδώ και χιλιάδες χρόνια, έχει δε χρησιμοποιηθεί για μια ποικιλία παθήσεων. Η σύγχρονη επιστημονική έρευνα διαπίστωσε ότι το οξεϊκό οξύ, το κύριο συστατικό του ξυδιού, πιθανότατα συμβάλλει στην καταπολέμηση της πίεσης του αίματος, στη μείωση της ποσότητας του σακχάρου στο αίμα και στην παρεμπόδιση της συσσώρευσης λίπους.
Στο εργαστήριο ποντίκια που έκαναν διατροφή με πολλά λίπη και στη συνέχεια πήραν οξεϊκό οξύ, εμφάνισαν μέχρι 10% λιγότερο λίπος σε σχέση με τα υπόλοιπα ποντίκια, σύμφωνα με τους επιστήμονες.
Οι ερευνητές εκτιμούν ότι το οξεικό οξύ (άρα και το ξύδι) έχει ευεργετικά αποτελέσματα, επειδή ενεργοποιεί ορισμένα γονίδια, τα οποία με τη σειρά τους παράγουν κάποιες πρωτεϊνες, που διασπούν τα λίπη, εμποδίζοντας έτσι τη συσσώρευση λίπους και πάχους στο σώμα.

