Ζήσης Ψάλλας

Μια μελέτη από ερευνητές της Texas A&M AgriLife Research παρέχει αδιάσειστα στοιχεία για τον σημαντικό ρόλο της ηπατοκυτταρικής αδενοσινοκινάσης στην εξέλιξη της μη αλκοολικής λιπώδους νόσου του ήπατος (NAFLD).

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Τα ηπατοκύτταρα είναι κύτταρα που παίζουν καθοριστικό ρόλο στη λειτουργία του ήπατος, συμπεριλαμβανομένου του μεταβολισμού, της αποτοξίνωσης, της πρωτεϊνικής σύνθεσης και της έμφυτης ανοσίας. Ένας σημαντικός παράγοντας για τη σωστή λειτουργία των ηπατοκυττάρων είναι ένα ένζυμο που ονομάζεται κινάση αδενοσίνης ή ADK. Η τρέχουσα μελέτη δείχνει ότι η ADK μπορεί επίσης να καθορίσει την εξέλιξη της ηπατικής νόσου.

«Θέλαμε να μελετήσουμε εάν η ηπατοκυτταρική ADK λειτουργεί για την προώθηση της υπερβολικής εναπόθεσης λίπους και της φλεγμονής του ήπατος», δήλωσε ο Chaodong Wu, συγγραφέας της μελέτης.

«Η έρευνα έδειξε ότι η αδενοσινοκινάση των ηπατοκυττάρων προάγει την υπερβολική εναπόθεση λίπους και τη φλεγμονή του ήπατος και είναι βασικός παράγοντας στην παθογένεση της μη αλκοολικής λιπώδους νόσου του ήπατος», είπε ο Wu. 

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Οι ερευνητές εξέτασαν πώς οι αλλαγές στη δραστηριότητα της ADK σχετίζονται με τα επίπεδα φλεγμονής του ήπατος και την ποσότητα λίπους στο ήπαρ. Η ομάδα μελέτησε ποντίκια που είχαν τροποποιηθεί με γενετική μηχανική ώστε να έχουν είτε περισσότερη είτε λιγότερη δραστηριότητα ADK από το κανονικό.

Η ερευνητική ομάδα τάισε τα ποντίκια με μια δίαιτα υψηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά για 12 εβδομάδες ή με μια δίαιτα με ανεπάρκειας σε μεθειονίνη και χολίνη, η οποία είναι γνωστό ότι συμβάλλει στον τραυματισμό του ήπατος, για πέντε εβδομάδες. Υπό αυτές τις δίαιτες, τα ποντίκια με μειωμένη δραστηριότητα ADK στα ηπατοκύτταρά τους είχαν χαμηλότερα επίπεδα λίπους και φλεγμονής στο ήπαρ. 

Η ερευνητική ομάδα συνέχισε να αναλύει τη δραστηριότητα της ADK και την υγεία του ήπατος σε δείγματα ανθρώπινου ήπατος. Όπως και στα ποντίκια, τα δεδομένα έδειξαν ότι τα μειωμένα επίπεδα της ADK συσχετίστηκαν με χαμηλότερα επίπεδα NAFLD, ενώ τα αυξημένα επίπεδα του ενζύμου συνδέθηκαν με επιδείνωση της ηπατικής στεάτωσης και της φλεγμονής. Τα αποτελέσματα έδειξαν επίσης ότι η ADK προάγει την υπερβολική εναπόθεση λίπους και τη φλεγμονή του ήπατος μέσω της καταστολής της οξείδωσης των λιπαρών οξέων στα ηπατικά κύτταρα.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης