Ο όρος «αρθρίτιδα» χρησιμοποιείται για να περιγράψει μια ομάδα παθήσεων που επηρεάζουν τις αρθρώσεις, τους ιστούς που περιβάλλουν την άρθρωση και άλλους συνδετικούς ιστούς. Η αρθρίτιδα μπορεί να επηρεάσει πολλά διαφορετικά σημεία της άρθρωσης και σχεδόν κάθε άρθρωση του σώματος. Η οστεοαρθρίτιδα προσβάλλει ολόκληρη την άρθρωση, μαζί με τα οστά, τους συνδέσμους και τους μυς. Εμφανίζεται πιο συχνά στα γόνατα, στους γοφούς και στις αρθρώσεις των δακτύλων.

Ποια είναι τα συμπτώματα της οστεοαρθρίτιδας;

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Τα συμπτώματα μπορεί να εμφανιστούν ξαφνικά ή σταδιακά και περιλαμβάνουν πόνο, δυσκαμψία, οίδημα και παραμόρφωση των αρθρώσεων.

Ποιοι παράγοντες αυξάνουν την πιθανότητα εκδήλωσής της;

  • Η ηλικία (η οστεοαρθρίτιδα είναι πιο συχνή σε άτομα ηλικίας > 40 ετών)
  • Η κληρονομικότητα (ευθύνεται για το 40-60% των περιστατικών)
  • Το φύλο (η οστεοαρθρίτιδα είναι πιο συχνή στις γυναίκες)
  • Το υπερβάλλον σωματικό βάρος
  • Η έντονη σωματική άσκηση
  • Η μειωμένη μυϊκή δύναμη
  • Επαγγέλματα που επιβαρύνουν τις αρθρώσεις
  • Οι τραυματισμοί των αρθρώσεων

Έχω οστεοαρθρίτιδα, πως θα ανακουφιστώ από τα συμπτώματα;

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Διατηρήστε ένα φυσιολογικό σωματικό βάρος

Το επιπλέον σωματικό βάρος πιέζει τις αρθρώσεις. Ακόμα και μια μικρή μείωση του σωματικού βάρους κατά 10% σε ασθενείς με υπερβάλλον σωματικό βάρος είναι αρκετή για να βελτιώσει την κατάσταση των αρθρώσεων.

Κάντε μικρές διατροφικές αλλαγές

Δύο μερίδες λιπαρού ψαριού την εβδομάδα (π.χ. τόνος, σαρδέλες, σολομός) ωφελούν όσους πάσχουν από οστεοαρθρίτιδα, καθώς περιέχουν ω-3 λιπαρά οξέα, τα οποία έχουν αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες. Η κατανάλωση εσπεριδοειδών, ακτινίδιου, φράουλας και πιπεριάς, συμβάλλει στο φυσιολογικό σχηματισμό του κολλαγόνου και προσφέρει αντιοξειδωτική δράση μέσω της βιταμίνης C. Επιπλέον, τα γαλακτοκομικά προϊόντα, τα αμύγδαλα και τα φασόλια αυξάνουν την αντοχή των οστών, καθώς αποτελούν σημαντικές πηγές ασβεστίου.

Εκτεθείτε για λίγο στον ήλιο!

H βιταμίνη  D έχει αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες και είναι απαραίτητη για την απορρόφηση του ασβεστίου, το βασικό δομικό συστατικό των οστών. Η καθημερινή έκθεση των άκρων  (χέρια και πόδια) στον ήλιο για 15 λεπτά χωρίς τη χρήση αντηλιακού, είναι αρκετή για τη σύνθεση της απαραίτητης ποσότητας.

Ασκηθείτε, αλλά με μέτρο

Οι αρθρώσεις καταπονούνται  από τις έντονες αθλητικές δραστηριότητες. Από την άλλη πλευρά, η ήπια σωματική άσκηση βελτιώνει την ευλυγισία των αρθρώσεων, ενισχύει τους μύες, συμβάλλει στον έλεγχο του βάρους και βελτιώνει τη διάθεση. Οι ασκήσεις εύρους κίνησης με διατάσεις, η μέτριας έντασης αερόβια άσκηση και οι ασκήσεις μυϊκής ενδυνάμωσης, αποτελούν τις ιδανικές μορφές σωματικής δραστηριότητας. Ωστόσο, οι ασθενείς με οστεοαρθρίτιδα συνιστάται να ζητούν ιατρική συμβουλή πριν από την έναρξη οποιασδήποτε άσκησης.

Εντάξτε ένα εξειδικευμένο συμπλήρωμα στο πλαίσιο μιας ισορροπημένης διατροφής

Εστιάστε σε συμπληρώματα διατροφής με φυσικά συστατικά! Η θειική γλυκοζαμίνη είναι μια ουσία η οποία παράγεται φυσιολογικά από τον οργανισμό και αποτελεί δομικό υλικό του χόνδρου. Προέρχεται από το κέλυφος των οστρακοειδών και συχνά συνδυάζεται με μια άλλη φυσική ουσία, τη χονδροϊτίνη.

Το MSM (μεθυλο-σουλφονικό μεθάνιο) είναι θειούχος ένωση με ισχυρές αντιφλεγμονώδεις και αντιοξειδωτικές ιδιότητες, η οποία περιέχεται στα φρούτα και τα λαχανικά. Είναι πηγή θείου, το οποίο είναι σημαντικό συστατικό των αρθρώσεων και συμβάλλει στην παραγωγή κολλαγόνου. Το υδρολυμένο κολλαγόνο προέρχεται από ζωικούς ιστούς και είναι πλούσια πηγή αμινοξέων τα οποία είναι απαραίτητα για την αναδόμηση του χόνδρου.

Η βιταμίνη C συμβάλλει στο φυσιολογικό σχηματισμό του κολλαγόνου και στη φυσιολογική λειτουργία οστών και χόνδρων. Η L-καρνιτίνη είναι μια ουσία η οποία παράγεται από τον οργανισμό και βοηθά στη μυϊκή αποκατάσταση και στην αύξηση της αντοχής των μυών. Τη βρίσκουμε σε προϊόντα ζωικής προέλευσης.

Ευδοκία Σεκλιζιώτη

Product Specialist, ΒΙΑΝ Α.Ε.

Διαιτολόγος – Διατροφολόγος, MMedSci

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης