Που βρίσκονται οι αναπνευστήρες που δόθηκαν ως δωρεές;

Πρώτη καταχώρηση: Δευτέρα, 4 Μαΐου 2020, 16:52
Που βρίσκονται οι αναπνευστήρες που δόθηκαν ως δωρεές;

Θάνος Ξυδόπουλος

Πού βρίσκονται οι αναπνευστήρες των ΜΕΘ που δόθηκαν τον Μάρτιο και τον Απρίλιο για να υποστηριχθεί το σύστημα υγείας λόγω της νόσου COVID-19;

Σύμφωνα με δημοσιεύματα, περίπου 1.000 αναπνευστήρες ήταν οι ιδιωτικές δωρεές. Αλλά δεν υπάρχει καμία επίσημη ενημέρωση από το Υπουργείο Υγείας για το πού είναι τοποθετημένοι αυτή την στιγμή οι αναπνευστήρες και τα μόνιτορ εντατικής που παρείχαν δωρεάν φορείς, εταιρείες, οργανισμοί και επώνυμοι εφοπλιστές, για να υποστηριχθούν οι δομές υγείας. Γιατί το Υπουργείο Υγείας δεν βγαίνει επίσημα να δηλώσει σε ποια νοσοκομεία τοποθετήθηκαν οι αναπνευστήρες εντατικής;

Σε επικοινωνία που είχε το zougla.gr με ανώτατο στέλεχος εταιρείας που προμηθεύει ιατροτεχνολογικά προϊόντα μάθαμε ότι οι αναπνευστήρες κοστίζουν ο καθένας περί τα 20.000 ευρώ, ενώ το κόστος συντήρησης τους είναι 1.500 ευρώ σε ετήσια βάση.

Την όλη διαδικασία των δωρεών έχει αναλάβει η συμβουλευτική εταιρία Deloitte αλλά η διαδικασία αξιολόγησης του ιατροτεχνολογικού εξοπλισμού χρειάζεται εμπειρία και εξειδικευμένες γνώσεις. Οι αναπνευστήρες στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας είναι πιο πολύπλοκο μηχάνημα από τον αξονικό τομογράφο. 

Επίσης, δεν είναι δημοσίως γνωστό ποιες είναι οι χώρες παραγωγής των αναπνευστήρων, κατά πόσο είναι όλοι κατάλληλοι να χρησιμοποιηθούν, τι τύποι είναι (προδιαγραφές) και ποιος θα αναλάβει την τοποθέτηση και την συντήρηση τους. 

Τελευταία ενημέρωση: Τετάρτη, 6 Μαΐου 2020, 14:23