Το θέμα με την παραπλάνηση των περιβαλλοντικών Αρχών των ΗΠΑ και το παράνομο λογισμικό που είχε εγκαταστήσει στα αυτοκίνητά της, για να παρακάμπτει τις πραγματικές εκπομπές ρύπων των κινητήρων diesel, έχει προκαλέσει τεράστιο σάλο στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού και όχι μόνο.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Οι Γερμανοί παραδέχθηκαν πως είχαν τοποθετήσει εσκεμμένα μια συσκευή στα μοντέλα που έφεραν τον 2.0 TDI κινητήρα και ζήτησαν συγνώμη από τις Αρχές και τους πελάτες. Οι επιπτώσεις του σκανδάλου «Dieselgate» όμως, είναι τεράστιες για το VW Group, καθώς εκτός από την κατάρρευση της μετοχής στο χρηματιστήριο και την απώλεια 15 δις ευρώ σε μία μόλις ημέρα, σταμάτησαν και οι πωλήσεις όλων των αυτοκινήτων που τροφοδοτούνται με το συγκεκριμένο μηχανικό σύνολο πετρελαίου.

Η Υπηρεσία Προστασίας του Περιβάλλοντος (EPA) των ΗΠΑ, αποφάσισε να μην χορηγήσει το απαραίτητο πιστοποιητικό συμμόρφωσης στα μοντέλα MY2016 VW Passat, Jetta, Golf, Beetle και Audi A3 2.0 TDI, έως ότου ξεκαθαρίσει το θέμα. Το πλήγμα είναι πολύ μεγάλο για τον γερμανικό όμιλο, καθώς τα συγκεκριμένα αυτοκίνητα αντιπροσωπεύουν το 20-25% των συνολικών πωλήσεων της VW στις ΗΠΑ.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Επίσης, η εταιρεία είναι αντιμέτωπη με πρόστιμο 18 δις δολαρίων, ενώ δεν αποκλείεται να επιβληθούν και ποινικές διώξεις εναντίον της.  Το σκάνδαλο είναι βέβαιο πως θα επιφέρει άμεση μείωση των πωλήσεων και ένα σημαντικό πλήγμα στη φήμη της. Οι διαφημίσεις των «clean diesel TDI» διεκόπησαν, με ορισμένους να ζητούν την παραίτηση τόσο του επικεφαλής έρευνας και ανάπτυξης του VW Group, όσο και του μεγάλου αφεντικού, Martin Winterkorn.

Επιμέλεια: Λουκάς Παπαλάμπρος

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης