του Νίκου Βιτσιλάκη

Το BMW Group αναζητά συνεχώς απαντήσεις στο ερώτημα πώς θα γίνει το επόμενο βήμα στο μέλλον και το όραμά του για χρήση υπερυψωμένων δρόμων αποκλειστικά για ηλεκτροκίνητα δίτροχα βρίσκει εφαρμογή!​Εικόνες από το μέλλον με την υπογραφή της BMW

Στο παρελθόν έχει ήδη παρουσιάσει επαναστατικές λύσεις ατομικής μετακίνησης, με μια σειρά από διαφορετικά πρωτότυπα οχήματα και οραματικές μελέτες που σηματοδότησαν την 100ετία. Ωστόσο, εν όψει των αναμενόμενων προκλήσεων, οι υπεύθυνοι εξέλιξης του BMW Group εργάζονται πάνω σε καινοτόμες λύσεις που ξεφεύγουν από τα καθιερωμένα. Ο κόσμος της ατομικής και βιώσιμης μετακίνησης αντιμετωπίζει τεράστιες προκλήσεις στα αστικά κέντρα και στα προάστια. Καθώς η αστικοποίηση εξαπλώνεται, όλο και περισσότεροι άνθρωποι συνωστίζονται στις πόλεις, με αποτέλεσμα οι συμβατικές φιλοσοφίες μετακίνησης και τα τοπικά δημόσια μέσα μεταφοράς να φτάνουν στα όρια των δυνατοτήτων τους. Αποτέλεσμα, η κυκλοφοριακή συμφόρηση και τα υψηλά επίπεδα ατμοσφαιρικής ρύπανσης. Ο τομέας Έρευνα, Νέες Τεχνολογίες, Καινοτομίες του BMW Group είναι ένα εξειδικευμένο κέντρο που ασχολείται με την αντιμετώπιση αυτών και άλλων προκλήσεων.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Στόχος μας είναι να συνδέσουμε τη βιώσιμη και αποδοτική μετακίνηση με μια υψηλή ποιότητα ζωής στις πόλεις. Χρησιμοποιούμε νέες τεχνολογίες και την εφευρετικότητά μας για να δημιουργούμε νέες φιλοσοφίες όπως το BMW Vision E³ Way», εξηγεί ο Dr. Gerd Schuster, Ανώτερος Αντιπρόεδρος Έρευνας, Νέων Τεχνολογιών και Καινοτομιών. Τα Γραφεία Τεχνολογίας του BMW Group σε Mountain View (CA), Σαγκάη, Τόκιο και Σεούλ παρέχουν άμεση επαφή με τα διεθνή τεχνολογικά hotspots, ενώ μια κεντρική υπηρεσία για τον εντοπισμό τάσεων και νέων τεχνολογιών αντιπαραβάλλει και συμπληρώνει τις πληροφορίες από τον πραγματικό κόσμο. Μόλις αναγνωριστούν οι προκλήσεις και ανάγκες, διοχετεύονται σε συγκεκριμένα, ερευνητικά projects.

​O κίνδυνος ατυχημάτων σχεδόν διαγράφεται

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Προϊόν εξέλιξης του Γραφείου Τεχνολογίας του BMW Group στη Σαγκάη, το BMW Vision E³ Way project ενσαρκώνει μια καινοτόμα φιλοσοφία μετακίνησης, σχεδιασμένη όχι μόνο για τις προκλήσεις των μεγαλουπόλεων –όπως κυκλοφοριακή συμφόρηση και ατμοσφαιρική ρύπανση– αλλά και να προσφέρει μια λύση που είναι απλή και αποτελεσματική. Βασίζεται σε μια φιλοσοφία υπερυψωμένου δρόμου, για ηλεκτρικά δίτροχα οχήματα, που συνδέει τους βασικούς κυκλοφοριακούς κόμβους στα προάστια. Τα τρία E συμβολίζουν τα βασικά χαρακτηριστικά της φιλοσοφίας elevated (υπερυψωμένος), electric (ηλεκτρικός) και efficient (αποδοτικός). Η χρήση υπερυψωμένων οδών πάνω από τους υπάρχοντες δρόμους σημαίνει ότι δημιουργείται πρόσθετη κυκλοφοριακή χωρητικότητα. Το BMW Vision E³ Way προορίζεται καθαρά για δίτροχα οχήματα μηδενικών ρύπων (ηλεκτρικών), όπως τα e-bikes, το BMW Motorrad Concept Link και το πρόσφατο BMW Motorrad X2 City, ομοίως προϊόντα εξέλιξης του τμήματος Έρευνας, Νέων Τεχνολογιών και Καινοτομιών. Ο υπερυψωμένος δρόμος έχει απλή και αρθρωτή σχεδίαση, κατά συνέπεια δεν έχει υψηλό κόστος κατασκευής, ενώ προσφέρει μια ταχεία, άμεση σύνδεση μεταξύ κύριων κυκλοφοριακών κόμβων, που τον καθιστά ιδανική εναλλακτική λύση για καθημερινές μετακινήσεις απόστασης έως 15 χλμ. Έτσι, η χρήση του υπερυψωμένου δρόμου είναι πολύ αποδοτική όχι μόνο από απόψεως κόστους αλλά και χρόνου ταξιδιού.


​Εγγυημένη και η προστασία από τις καιρικές συνθήκες

To BMW Vision E³ Way εκπονήθηκε σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο του Tongji στη Σαγκάη, το οποίο διαθέτει εξαιρετική τεχνογνωσία σε πολλούς τομείς σχετικούς με τη φιλοσοφία του υπερυψωμένου δρόμου. Με επικεφαλής τον διακεκριμένη Καθηγητή Jun Ma, διάφορα τμήματα συνεργάστηκαν στο project, όπως η Σχολή Αυτοκινητιστικών Σπουδών και το Κολλέγιο Σχεδίασης και Καινοτομίας.

Συστήματα από ράμπες και υδρορροές χρησιμοποιούνται για τη σύνδεση του BMW Vision E³ Way με το συμβατικό οδικό δίκτυο, υπόγειους σταθμούς, άλλους κυκλοφοριακούς κόμβους, ακόμα και εμπορικά κέντρα. Δημιουργώντας ένα υπερυψωμένο δρόμο ειδικά για δίτροχα, το θα κάνει τις καθημερινές μετακινήσεις όχι μόνο ταχύτερες, αλλά και ασφαλέστερες. Το γεγονός ότι χρησιμοποιείται αποκλειστικά από ηλεκτρικά δίτροχα σημαίνει ότι αποκλείονται συγκρούσεις με άλλα οχήματα. Γενικά, ο κίνδυνος ατυχημάτων μειώνεται ακόμα περισσότερο μέσω ενός αυτόματου ορίου ταχύτητας 25 km/h. Επιπλέον, υπάρχει ένα περίτεχνο σύστημα λωρίδων που διαχωρίζει την εισερχόμενη/εξερχόμενη από τη σταθερή κυκλοφορία. Όσοι δεν έχουν ήδη ένα όχημα εγκεκριμένο για το BMW Vision E³Way, θα μπορούν να κάνουν χρήση ανά πάσα στιγμή μέσω ενός συστήματος κοινοχρησίας, το οποίο θα διαθέτει ενοικιαζόμενα οχήματα σε κάθε σημείο πρόσβασης. Ο υπερυψωμένος δρόμος θα είναι σε μεγάλο βαθμό καλυμμένος, εξασφαλίζοντας προστασία από τα καιρικά φαινόμενα. Ένα σύστημα ψύξης με καθαρό βρόχινο νερό θα δημιουργεί ευχάριστες θερμοκρασίες, το ίδιο θα μπορεί επίσης να χρησιμοποιείται και για τον καθαρισμό του δρόμου τη νύχτα.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης