Ο Κύπριος πρόεδρος Νίκος Αναστασιάδης και ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Μουσταφά Ακιντζί, συναντήθηκαν απόψε για πρώτη φορά μετά το αδιέξοδο στο Μοντ Πελεράν, στο πλαίσιο δείπνου που παρέθεσε ο Εσπεν Μπαρθ Άϊντε, στην οικία της ειδικής αντιπροσώπου του γενικού γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών στην Κύπρο, Ελίζαμπεθ Σπέχαρντ.

Τον Νίκο Αναστασιάδη συνόδευσε στο δείπνο ο διαπραγματευτής Ανδρέας Μαυρογιάννης.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Σύμφωνα με πληροφορίες, που μετέδωσε η κρατική τηλεόραση του ΡΙΚ, το δείπνο, το οποίο εντάσσεται στις προσπάθειες που καταβάλλονται για επανέναρξη των συνομιλιών, αποτελεί πρωτοβουλία του Κύπριου προέδρου.

Στο μεταξύ, ο Εσπεν Μπαρθ Άϊντε, δήλωσε μετά τον σημερινό νέο γύρο συνομιλιών που είχε με τον Μουσταφά Ακιντζί και τον Νίκο Αναστασιάδη ότι η κατάσταση περιπλέχθηκε μετά τον Μοντ Πελεράν, αφού δεν υπήρξε η πρόοδος που αναμενόταν.

Τόνισε, ωστόσο, ότι αποτελεί επιθυμία των ηγετών των δύο κοινοτήτων να επιστρέψουν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Τα πράγματα σιγά-σιγά προχωρούν» είπε και πρόσθεσε πως αισιοδοξεί ότι σε σύντομο χρονικό διάστημα θα καταστεί δυνατό να ανακοινωθεί ημερομηνία επανέναρξης του διαλόγου.

Την Παρασκευή ο αξιωματούχος των Ηνωμένων Εθνών θα μεταβεί στην Αθήνα, όπου θα έχει συνάντηση με τον υπουργό Εξωτερικών της Ελλάδας Νίκο Κοτζιά, ενώ τη Δευτέρα θα μεταβεί στην Άγκυρα, όπου θα έχει διαβουλεύσεις με τον υπουργό Εξωτερικών της Τουρκίας Μεβλούτ Τσαβούσογλου.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης