Ψηλά στην ατζέντα της πολιτικής επικαιρότητας διατηρεί ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, το χαρτί της διεξαγωγής δημοψηφίσματος, καθώς λίγες μόλις ώρες έπειτα από τη σχετική αναφορά του –κατά τη διάρκεια συνέντευξής του– επανέφερε το ζήτημα, αυτή τη φορά ενώπιον της Πολιτικής Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ και του προεδρείου της ΚΟ του κόμματος.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Τις επόμενες μέρες θα έχουμε συμφωνία. Πιστεύω ότι δεν θα χρειαστεί να πάμε σε δημοψήφισμα»Μιλώντας στην κοινή συνεδρίαση των δύο οργάνων, ο Αλέξης Τσίπρας επανέλαβε ότι η κυβέρνηση βρίσκεται σε μια πολύ κρίσιμη καμπή των διαπραγματεύσεων.

«Στόχος μας είναι ο έντιμος συμβιβασμός στο πλαίσιο της λαϊκής εντολής που έχουμε λάβει» ανέφερε χαρακτηριστικά, εκφράζοντας παράλληλα την πεποίθηση ότι «τις επόμενες μέρες θα έχουμε συμφωνία». Ωστόσο, όπως είπε, «σε περίπτωση που δεν έχουμε λύση εντός του πλαισίου τότε θα τεθεί στην κρίση του ελληνικού λαού».

Κατέληξε πάντως πως «πιστεύω ότι δεν θα χρειαστεί να πάμε σε δημοψήφισμα».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Αξίζει να σημειωθεί ότι την ώρα που ο Αλέξης Τσίπρας αποφεύγει να αποκλείσει το συγκεκριμένο ενδεχόμενο, τα κόμματα της αντιπολίτευσης εξαπολύουν πυρά, επισημαίνοντας ότι, υπό το βάρος της αποτυχίας της διαπραγμάτευσης, επιχειρεί να μεταθέσει τις ευθύνες του στον λαό.

Στον αντίποδα, φίλιες φωνές κάνουν λόγο για διαπραγματευτικό χαρτί στα χέρια του πρωθυπουργό, δεδομένου ότι είναι κοινά αποδεκτό ότι οι δανειστές απεύχονται αυτή την εξέλιξη.

Η Αριστερή Πλατφόρμα λέει όχι στη συμφωνία

Ωστόσο, στελέχη της Αριστερής Πλατφόρμας έδειξαν να προτιμούν την οδό της ρήξης με τους εταίρους παρά τον αμοιβαίο συμβιβασμό.

«Με όλα αυτά που απαιτούν οι δανειστές ο συμβιβασμός δε θα είναι αμοιβαία επωφελής»Όπως υποστήριξαν στη συνεδρίαση μέλη της ομάδας, της οποίας ηγείται ο Παναγιώτης Λαφαζάνης, «με όλα αυτά που απαιτούν οι δανειστές ο συμβιβασμός δε θα είναι αμοιβαία επωφελής» και -κατά πληροφορίες- ζήτησαν πολιτική στρατηγική ρήξης.

Τελικώς, προ του αδιεξόδου, ο Αλέξης Τσίπρας υποσχέθηκε ότι θα συνεχιστεί η συζήτηση την ερχόμενη Πέμπτη, όταν θα έχει επιστρέψει από την Κύπρο, λίγο πριν τη συνεδρίαση του Κυβερνητικού Συμβουλίου, ενώ σε περίπου 10 ημέρες η διαπραγμάτευση και η πιθανή συμφωνία θα συζητηθούν στην Κεντρική Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ.

Υπουργικό Συμβούλιο με φόντο το πολυνομοσχέδιο – «σκούπα»



Μέσα σε αυτό το κλίμα, ο πρωθυπουργός συγκάλεσε Υπουργικό Συμβούλιο για το απόγευμα της Πέμπτης

Σύμφωνα με πληροφορίες, στο επίκεντρο θα βρεθεί το πολυνομοσχέδιο το οποίο θα περιλαμβάνει μία σειρά από παρεμβάσεις που έχει προτείνει ήδη η ελληνική κυβέρνηση στους θεσμούς και αναμένεται να κατατεθεί στη Βουλή.

Συγκεκριμένα, τα άρθρα του νομοσχεδίου που καταρτίζεται με γοργούς ρυθμούς από τη νέα ελληνική tack force αφορούν σε:

-Δημοσιονομικά ζητήματα,

-Φορολογική διοίκηση,

-Δημοπρασίες των τηλεοπτικών συχνοτήτων,

-Φορολόγηση τηλεοπτικών διαφημίσεων,

-Μεταρρύθμιση του Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας,

-Διοικητικές μεταρρυθμίσεις

Ντάισελμπλουμ: «Η Ελλάδα δεν θα τα καταφέρει χωρίς βοήθεια»

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ, μιλώντας στο τηλεοπτικό δίκτυο RTL, διεμήνυσε ότι «η Ελλάδα δεν θα τα καταφέρει χωρίς βοήθεια», καλώντας την κυβέρνηση «να προσαρμοστεί στην πραγματικότητα».

«Η αλλαγή προσώπων από μόνη της δεν είναι αρκετή για να δώσει λύση στο αδιέξοδο»Παράλληλα, υπογράμμισε ότι «η χώρα έπαιξε και έχασε σχετικά με την πρόθεση της ΕΚΤ να χαλαρώσει τους κανόνες», αναφερόμενος στο ενδεχόμενο χαλάρωσης των κανόνων που έχει θέσει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα για την έκθεση των τραπεζών στο δημόσιο χρέος.

Σχολιάζοντας την ανασύνθεση της ελληνικής ομάδας διαπραγμάτευσης, ο Γερούν Ντεϊσελμπλούμ τόνισε ότι αυτό από μόνο του δεν είναι αρκετό για να δώσει λύση στο αδιέξοδο ανάμεσα στην Ελλάδα και τους πιστωτές της.

Παράλληλα, ο πρόεδρος του Eurogroup δήλωσε ότι επαφίεται στην ελληνική κυβέρνηση αν θα καταφύγει σε δημοψήφισμα για τη συμφωνία με τους πιστωτές.

Διαβάστε επίσης:

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης