«Βρισκόμαστε σε μια σκληρή αντιπαράθεση, μια σκληρή διαπραγμάτευση. Όλοι είχαν προεξοφλήσει ότι δεν θα υπήρχε συμφωνία στις 20 Φλεβάρη, όμως μετά τις 20 του Φλεβάρη διεξάγεται μεγάλη μάχη να παρθούν πίσω σημεία της συμφωνίας που ήταν επιτυχία για την Ελλάδα. Δεν σκίσαμε το μνημόνιο σε μία νύχτα, δεν ξεφύγαμε από την επιτήρηση μεμιάς, όμως πήραμε συμφωνία που δίνει δυνατότητες στην Ελλάδα να ξεφύγει από το e-mail Χαρδούβελη και τις δεσμεύσεις της προηγούμενης κυβέρνησης» τόνισε ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, καλεσμένος στην εκπομπή «Στον Ενικό» του Star.

Η διαπραγμάτευση είναι σκληρή, ωστόσο δεν πρόκειται να βάλω την υπογραφή μου σε μια συμφωνία η οποία θα ήταν αντίθετη με την εντολή που πήρα από τον ελληνικό λαό, το μήνυμα του Αλέξη Τσίπρα κατά τη διάρκεια συνέντευξής του«Θα ήταν για ‘μενα πολύ εύκολο να βάλω την υπογραφή μου και να έχω συμφωνία, αλλά όχι μόνο δεν θα πέρναγε από τη Βουλή, αλλά δεν έχω αυτήν την εντολή από τον ελληνικό λαό» συμπλήρωσε. «Δίνουμε μια μάχη όλοι μας προκειμένου να διασφαλίσουμε τη δυνατότητα η Ελλάδα να ξαναγίνει μια ισότιμη χώρα της Ευρώπης» πρόσθεσε ο πρωθυπουργός για την διαπραγμάτευση και κατέληξε:

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
«Πιστεύω και αυτό επιδιώκουμε, να υπάρξει μια ρεαλιστική, λογική εξέλιξη και πολύ σύντομα -ει δυνατόν αυτήν την εβδομάδα ή την άλλη το αργότερο- να έχουμε μία πρώτη συμφωνία σ’ ένα ελάχιστο αποδεκτό πακέτο στο επίπεδο το θεσμικό -το λεγόμενο Brussels Group- ώστε να πάει και στο Eurogroup για να επικυρωθεί (…) Πιστεύω είμαστε κοντά. Θεωρώ αν κάποιος δεν θέλει να δυναμιτίσει ή να τορπιλίσει το κλίμα, είμαστε κοντά σ’ ένα ελάχιστο πακέτο».


Για το ασφαλιστικό είπε
:

«Το θέμα του ασφαλιστικού είναι σοβαρό και θα το βρούμε μπροστά μας, όμως πιστεύει κανείς ότι θα λυθεί στο πλαίσιο μιας ενδιάμεσης συμφωνίας; Τελειώνοντας το μνημόνιο και βγαίνοντας από τη λιτότητα θα έχουμε ένα πρόγραμμα ανάπτυξης που θα μπορεί να αντιμετωπίσει “παράπλευρες απώλειες” όπως είναι και το ασφαλιστικό, που ήταν “θύμα” του κουρέματος και της ανεργίας».

Για τον ΕΝΦΙΑ είπε:

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Aν η χώρα κινηθεί το επόμενο χρονικό διάστημα σε ομαλό πλαίσιο και πιάσουμε τους στόχους μας για πρωτογενές πλεόνασμα 1,2% και ανάπτυξη 1,4%, πιστεύουμε να μπορέσουμε στο δεύτερο εξάμηνο να δούμε το θέμα του ΕΝΦΙΑ. Aν δεν το καταφέρουμε αυτό και θέλω να είμαι ειλικρινής δεν θα είναι θέμα τρόικας, θα είναι θέμα προτεραιοτήτων. Δεν θα μπορέσουμε».

Ακολούθως τόνισε: «Η κατάργηση του ΕΝΦΙΑ συνεπώς και του αφορολόγητου, έχει να κάνει με την πορεία της οικονομίας και τις δυνατότητες που θα έχουμε να μπορέσουμε ανταποκριθούμε στους στόχους μας. Αλλιώς θα πάει για το 2016».

Για την περίπτωση εκλογών ή δημοψηφίσματος είπε:

«Εάν βρεθώ στη δύσκολη θέση -που δεν το ελπίζω γιατί πιστεύω ότι κανείς δεν θα έχει στην Ευρώπη όφελος από τη ρήξη- να έχω συμφωνία που με βγάζει από τα όρια που μου έχει δώσει η λαϊκή εντολή, δεν έχω άλλο αποκούμπι εκτός του λαού. Προφανώς, όχι με εκλογές. Ποιος ο λόγος να πάμε σε εκλογές;» είπε ο πρωθυπουργός και συμπλήρωσε: «Ας μη φοβόμαστε την κρίση του ελληνικού λαού. Εγώ προσωπικά θεωρώ ότι είναι το μόνο μου στήριγμα σε αυτήν προσπάθεια. Ο ελληνικός λαός και μόνο ο ελληνικός λαός».

Για την Μέρκελ είπε:

«Δεν τη γνώριζα προσωπικά, τη γνώριζα πολιτικά. Πολλές φορές η προσωπική γνωριμία είναι αρκετά διαφορετική. Τώρα που τη γνώρισα από κοντά λέω ότι δεν είναι τυχαίο που είναι τόσα χρόνια καγκελάριος. Είναι επιμελής, μελετημένη και διαβασμένη. Έχει τη γερμανική κουλτούρα που θέλει να λέει ο άλλος την αλήθεια και να μην κοροϊδεύει. Εγώ αυτό επιχειρώ».

Για τον Γιάνη Βαρουφάκη και τη Ζωή Κωνσταντοπούλου επεσήμανε:

«Τόσο εγώ όσο και το σύνολο της κυβέρνησης στηρίζουμε τον Γιάνη Βαρουφάκη, που έχει ενοχλήσει γιατί μιλάει τη γλώσσα τους καλύτερα από ό,τι τη μιλάνε αυτοί, βεβαίως με ριζοσπαστικές θέσεις. Ο κύριος Βαρουφάκης είναι asset για την κυβέρνηση».

Ενώ, για τη Ζωή Κωνσταντοπούλου είπε ότι κάνει πολύ καλά τη δουλειά της και γι’ αυτό ενοχλεί κάποιους.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης