Ρεπορτάζ: Πέτρος Κουσουλός

Εξελίξεις σημειώνονται στο αποκαλούμενο «παραδικαστικό κύκλωμα Νο 2», με τον βασικό μάρτυρα κατηγορίας, Δημήτρη Παρασκευόπουλο, να αφήνει υπόνοιες για δυσμενή ποινική μεταχείρισή του κατά τη διάρκεια της εκδίκασης της υπόθεσης της Αιξωνής και να ζητεί να βγει από τη φυλακή.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Σε αίτηση που κατέθεσε και θα συζητηθεί τη Δευτέρα ενώπιον του Τμήματος Αναστολών του Πενταμελούς Εφετείου Αθηνών, ο δικηγόρος ο οποίος συνέδραμε στη διερεύνηση της μεγάλης υπόθεσης με τη συμμετοχή κληρικών, δικαστικών και εισαγγελικών λειτουργών, αλλά και τραπεζικών υπαλλήλων, αναφέρει ότι συντρέχουν όλες οι προϋποθέσεις προκειμένου να αφεθεί ελεύθερος, κάνοντας σαφή λόγο για «εξοντωτική ποινή» η οποία του επιβλήθηκε.

Αξίζει να σημειωθεί ότι μερίδα του νομικού κόσμου ξαφνιάστηκε στην είδηση της απόφασης για το σκάνδαλο της «Αιξωνής» και την επιβολή της συγκεκριμένης ποινής στον δικηγόρο-μάρτυρα, καθώς ήταν γνωστό ότι από τον Οκτώβριο του 2009 και καθ’ όλη τη διάρκεια της ακροαματικής διαδικασίας βρισκόταν σε στενή συνεργασία με τις Αρχές Ασφαλείας, για να συγκεντρωθούν όλα τα στοιχεία για τη μεγαλύτερη, ίσως, δικογραφία οργανωμένου εγκλήματος, αποτελούμενη από 25.000 σελίδες και άλλες τόσες με απομαγνητοφωνημένες συνομιλίες που κατεγράφησαν από τον κοριό της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών (Ε.Υ.Π.).

Παράλληλα, άξιον αναφοράς είναι ότι, κατά την ημέρα εκφώνησης της απόφασης για την Αιξωνή, ο βασικός μάρτυρας του «παραδικαστικού Νο2» ήταν απών από τη διαδικασία και παραδόθηκε την επόμενη ημέρα αυτοβούλως στις διωκτικές Αρχές. Σήμερα παραμένει στην απομόνωση των φυλακών του Μαλανδρίνου για λόγους ασφαλείας.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Καταγγέλλουν ρεβανσισμό

Άτομα του περιβάλλοντος του Δημήτρη Παρασκευόπουλου αλλά και νομικοί κύκλοι της χώρας αφήνουν υπόνοιες για τακτικές ρεβανσισμού που ακολουθήθηκαν στην περίπτωση του δικηγόρου. Επισημαίνουν ότι ο μάρτυρας-κλειδί συγκρούστηκε με ένα ολόκληρο σύστημα, αποτελούμενο από τα μέλη της οργάνωσης που κατήγγειλε και όχι μόνον, το οποίο αντέδρασε και αποφάσισε να τον εκδικηθεί.

Σε κατ’ ιδίαν συζητήσεις λένε ότι η επιβολή της ποινής από το πρωτοβάθμιο δικαστήριο για το σκάνδαλο της Αιξωνής διέπεται από τάσεις εξόντωσης, ενώ ενδέχεται να… συνεισφέρει στην προσπάθεια αποδόμησης της αξιοπιστίας του δικηγόρου στο στάδιο της ανάκρισης όπου βρίσκεται η υπόθεση του αποκαλούμενου νέου «παραδικαστικού».

«Ούτε ένα ελαφρυντικό;»

Στην αίτησή του, ο τρόφιμος των φυλακών Μαλανδρίνου εξηγεί τους λόγους για τους οποίους απουσίαζε κατά τη διάρκεια της ακροαματικής διαδικασίας για την υπόθεση της Αιξωνής. Όπως λέει, η απουσία του ήταν επιτακτική, καθώς υπήρξε ο άνθρωπος-κλειδί για την ανάπτυξη, συγκρότηση και αξιοποίηση πολύτιμων πληροφοριών για την αποκάλυψη της εγκληματικής οργάνωσης.

«Η συνεργασία μου, όμως, με τις Αρχές, παρότι καταλυτική για την υπεράσπισή μου αλλά και για την εκτίμηση της προσωπικότητάς μου, για λόγους που δεν είμαι σε θέση να γνωρίζω, διέφυγε παντελώς την κρίση του πρωτοβάθμιου δικαστηρίου» υποστηρίζει και συνεχίζει: «… έτσι αντί η εθελοντική και αποτελεσματική βοήθειά μου προς τις αστυνομικές και εισαγγελικές Αρχές να οδηγήσει σε επιεικέστερη μεταχείρισή μου, οδήγησε στην ποινική εξόντωσή μου».

«Δεν συντρέχουν λόγοι να μη μου δοθεί αναστολή»

Στην αίτησή του προς το Πενταμελές Εφετείο ο δικηγόρος επισημαίνει, επίσης, ότι δεν συνέτρεχε λόγος να μην του δοθεί αναστολή της ποινής, έως ότου συζητηθεί η υπόθεση σε δεύτερο βαθμό, καθώς, όπως, μεταξύ άλλων, υποστηρίζει:

Α) είναι γνωστής διαμονής

Β) δεν έχει κατηγορηθεί για προπαρασκευαστικές ενέργειες που να διευκολύνουν τη φυγή του

Γ) έχει λευκό ποινικό μητρώο

Δ) δεν είναι πιθανό να διαπράξει εκ νέου τα αδικήματα για τα οποία κατηγορείται και

Ε) δεν είναι ύποπτος φυγής, καθώς φυλάσσεται από άνδρες της Ελληνικής Αστυνομίας.

«Κινδυνεύει η ζωή μου»

Ο Δημήτρης Παρασκευόπουλος κάνει, επίσης, λόγο για άμεσο κίνδυνο της ζωής του, επικαλούμενος το γεγονός ότι είναι έγκλειστος μαζί με συνεργάτες και φίλους των μελών της εγκληματικής οργάνωσης που αποκάλυψε στις Αρχές, ενώ επικαλείται και ένα σοβαρό πρόβλημα υγείας που αντιμετωπίζει: «Πάσχω από σοβαρότατη πάθηση του προστάτη, έχω εμφανίσει κρίση αγγειοσπασμού με συμπτώματα: παραλυσία άνω και κάτω άκρων, ψεύδισμα στην ομιλία και ατονία στην καρδιά…».

Παράλληλα, επισημαίνει ότι η συνέχιση έκτισης της ποινής του αποστερεί από την οικογένειά του τα έσοδα που αποκόμιζε ως δικηγόρος και θέτει σε κίνδυνο την επιβίωσή της.

Η υπόθεση

Υπενθυμίζεται ότι στις αρχές Μαΐου οι εισαγγελικές Αρχές άσκησαν κακουργηματικές διώξεις για εμπλοκή στην υπόθεση σε περισσότερα από 20 πρόσωπα, μεταξύ των οποίων και τρεις ανώτεροι δικαστικοί. Από την έρευνα Ντογιάκου προέκυψε ότι πρωταγωνιστικό ρόλο είχε ένας πολιτικός μηχανικός, ενώ επίσης εμπλέκονται ένας κληρικός, δικηγόροι, ένας πρόεδρος Εφετών, ένας εισαγγελέας Πρωτοδικών, ένας αρχιμανδρίτης, δικαστικοί επιμελητές, εφοριακοί, τραπεζικοί υπάλληλοι, αστυνομικοί και πολλοί ακόμη.

Η ποινική δίωξη που είχε ασκηθεί ήταν κατά παντός υπευθύνου (in rem), ενώ ο εφέτης-ανακριτής στον οποίο ανατέθηκε η υπόθεση θα κληθεί να προσωποποιήσει τις κατηγορίες, οι οποίες είναι: εγκληματική οργάνωση, κατάχρηση εξουσίας, απάτη, ενεργητική και παθητική δωροδοκία, ψευδής βεβαίωση, νομιμοποίηση εσόδων από εγκληματική δραστηριότητα (ξέπλυμα μαύρου χρήματος).

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης