Με μπλόκα στη Λεωφόρο Θρακομακεδόνων απάντησαν οι κάτοικοι της Αμυγδαλέζας στην εγκατάσταση των πρώτων 56 μεταναστών στο πολυσυζητημένο κέντρο κράτησης, το οποίο αποτέλεσε το μήλον της έριδος για δύο κυβερνητικά στελέχη, τους κ.κ. Χρυσοχοΐδη και Βορίδη.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Συνολικά 56 μετανάστες μεταφέρθηκαν στις 13:00 το μεσημέρι στο κέντρο κράτησης στην Αμυγδαλέζα Αττικής.

Στο κέντρο βρέθηκε κλιμάκιο του ΚΕΕΛΠΝΟ για να κάνει υγειονομικές εξετάσεις στους φιλοξενούμενους. Σε πρώτη φάση θα μεταφερθούν 208 άνθρωποι, ενώ να σημειωθεί ότι από τις 13 πτέρυγες, μέχρι στιγμής λειτουργούν μόνο οι τρεις.

Οι αντιδράσεις των κατοίκων συνεχίστηκαν το απόγευμα της Κυριακής, οπότε και απέκλεισαν επί δύο ώρες τη Λ. Θρακομακεδόνων, κρατώντας πανό, φωνάζοντας συνθήματα κατά της λειτουργίας του κέντρου. Στο μεταξύ το απόγευμα ο κ. Βορίδης είχε προγραμματισμένη ομιλία στο δημαρχείο του Μενιδίου, ο οποίος άφησε αιχμές κατά του υπουργού Προστασίας του Πολίτη.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Δείτε φωτογραφίες:

Προσφεύγει στη Δικαιοσύνη ο Δήμος Αχαρνών

Το άνοιγμα του κέντρου μεταναστών στην Αμυγδαλέζα «αποτελειώνει την πόλη» αναφέρει σε ανακοίνωσή του ο δήμος Αχαρνών, εξαπολύοντας επίθεση κατά του υπουργού Προστασίας του Πολίτη Μιχάλη Χρυσοχοΐδη:

«Ο κύριος «δεν πρόλαβα να διαβάσω» χτυπάει μια πόλη, στην οποία η εγκληματικότητα και τα ναρκωτικά είναι είδη πρώτης κυκλοφορίας, αλλά ο ίδιος έκανε πως δεν τα είδε όπως και οι πολυπράγμονες σύμβουλοι και αξιωματικοί του. Δυστυχώς, όσους και να φέρει σε 2-3 μέρες, δεν είναι αποτελεσματικός ο εν λόγω κύριος. Απλά δημιουργεί άλλη μια εστία του προβλήματος. Κοροϊδεύει τον ελληνικό λαό, ρίχνει στάχτη στα μάτια των ψηφοφόρων της Β’ Αθηνών και αποτελματώνει μια περιοχή ήδη υποβαθμισμένη».

Παράλληλα, προαναγγέλλει προσφυγή στη Δικαιοσύνη: «Οι αλήθειες μας όμως θα αποδειχτούν με τη νομική οδό … Είναι θέμα ημερών να αποδειχθεί και η ανικανότητα σας και η έλλειψη σχεδιασμού. Εσείς όμως θα έχετε πετύχει να είστε βουλευτής σε βάρος του ελληνικού λαού».

Aντιδράσεις των «Γιατρών Χωρίς Σύνορα»

Την έντονη αντίδραση των «Γιατρών Χωρίς Σύνορα» έχουν προκαλέσει οι υγειονομικοί έλεγχοι που γίνονται σε μετανάστες, στο πλαίσιο των επιχειρήσεων εκκένωσης κτιρίων στο κέντρο της Αθήνας από την ΕΛ.ΑΣ.

Οι μετανάστες που εντοπίζονται να διαμένουν μαζικά, υποβάλλονται σε εξετάσεις από γιατρούς του ΚΕΕΛΠΝΟ, προκειμένου να διαπιστωθεί εάν έχουν μολυσματικές ή μεταδοτικές ασθένειες ή άλλα λοιμώδη νοσήματα.

«Η δημόσια υγεία δεν διασφαλίζεται με αστυνομικού τύπου υγειονομικούς ελέγχους και με την καλλιέργεια κλίματος εκφοβισμού γύρω από “υγειονομικές βόμβες”. Προστατεύεται και προάγεται αποτελεσματικά μόνο όταν ο πληθυσμός έχει επαρκή πρόσβαση στις υπηρεσίες υγείας που περιλαμβάνουν λειτουργικά προγράμματα δημόσιας υγείας», δηλώνει η γενική διευθύντρια του ελληνικού τμήματος των Γιατρών Χωρίς Σύνορα, Ρεβέκα Παπαδοπούλου.

Καθησυχαστικός για τη λειτουργία του κέντρου

Λίγη ώρα μετά την μεταφορά των πρώτων μεταναστών στο κέντρο, ο υπουργός Προστασίας τυο Πολίτη ανήρτησε κάποια σχόλια στην προσωπική του ιστοσελίδα στο Διαδίκτυο.

«Σέβομαι απόλυτα τις αγωνίες και τους φόβους των τοπικών κοινωνιών, είμαι βέβαιος, όμως, ότι θα καταλαγιάσουν μόλις ζήσουν στην πράξη τη λειτουργία των Κέντρων Κλειστής Φιλοξενίας και δουν ότι η εγκληματικότητα περιορίζεται και οι συμμορίες δεν έχουν πια έδαφος να κινηθούν», δηλώνει μέσω Facebook ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης.

Με αφορμή την έναρξη λειτουργίας του πρώτου κέντρου στην Αμυγδαλέζα Αττικής, ο κ. Χρυσοχοΐδης προσθέτει: «Δεν θα κάνουμε τη χάρη αυτών που θέλουν μια Πολιτεία άπραγη, γυμνή και ανοχύρωτη, για να λεηλατούν σε βάρος της. Τηρούμε τη νομιμότητα, εφαρμόζουμε ευρωπαϊκές λύσεις, προστατεύουμε τα συμφέροντα της κοινωνίας αλλά και τα δικαιώματα των ίδιων των παράνομων μεταναστών. Η Ελλάδα διαθέτει συντεταγμένη Πολιτεία με υποδομές και πολιτικές, δεν είναι ξέφραγο αμπέλι».

Προεκλογική κόντρα για την Αμυγδαλέζα

Με αφορμή τη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου της περασμένης εβδομάδας, αναζωπυρώθηκε η κόντρα του υπουργού Προστασίας του Πολίτη Μ. Χρυσοχοΐδη με τον υπουργό Υποδομών Μ. Βορίδη.

Βγαίνοντας συγκεκριμένα από το υπουργικό συμβούλιο ο κ. Χρυσοχοΐδης δήλωσε στους δημοσιογράφους: «Θα λειτουργήσει η Αμυγδαλέζα πριν τις εκλογές και ας έρθει ο Βορίδης να πάρει τους οικίσκους». Αποχωρώντας με τη σειρά του ο κ. Βορίδης δήλωσε: «Αν λειτουργήσει παράνομα ο υπουργός Προστασίας του πολίτη δίνει ωραίο παράδειγμα. Αν στείλω και εγώ φορτηγά να τους μαζέψω, θα αρχίσουμε τα νταϊλίκια; Θα πρέπει να παρέμβει ο Πρωθυπουργός και θεωρώ ότι θα το κάνει».

Αντίδραση Μ. Βορίδη

Την αντίρρησή του σχετικά με τη λειτουργία του Κέντρου Κράτησης Μεταναστών στην Αμυγδαλέζα εξέφρασε για άλλη μία φορά ο υπουργός Μεταφορών, Μάκης Βορίδης, κατά τη διάρκεια της σημερινής του συνάντησης με εκπροσώπους του Δημοτικού Συμβουλίου Μενιδίου.

Ο κ. Βορίδης, που επισκέφθηκε το Δημαρχείο της περιοχής, χαρακτήρισε παράνομη την ενέργεια του υπουργού Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλη Χρυσοχοΐδη, να ανοίξει Κέντρο Μεταναστών, τόνισε ότι ο ίδιος δεν έχει δώσει τη συγκατάθεσή του για την έναρξη της λειτουργίας του και ανέφερε ότι τα κοντέινερ εντός αυτού προορίζονταν αποκλειστικά για σεισμοπαθείς.

Επίσης, όπως είπε, δεν μπορεί να εξηγήσει τη βιασύνη του κ. Χρυσοχοΐδη να «εγκαινιάσει» πριν τις εκλογές το χώρο, ενώ παράλληλα αμφισβήτησε τους λόγους που προέβαλε ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, σχετικά με την έναρξη της λειτουργίας του.

Όπως ο ίδιος κατήγγειλε, σήμερα απέστειλε την αρμόδια διευθύντρια του υπουργείου του στο Κέντρο, προκειμένου να ελέγξει τα κοντέινερ, η οποία ωστόσο «δεν έγινε δεκτή», είπε χαρακτηριστικά.

Διαβάστε επίσης:

Οι πρώτοι 56 μετανάστες στην Αμυγδαλέζα, Πρώτη καταχώρηση: Κυριακή, 29 Απριλίου 2012, 14:43

Επιμέλεια: Φίλιππος Καραμέτος

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης