Το Τμήμα Πολιτιστικής Κληρονομιάς και Αρχαιοτήτων της Διεύθυνσης Ασφάλειας Αττικής δέχθηκε καταγγελία σχετικά με επερχόμενη αγοραπωλησία αρχαίων αντικειμένων στα Κάτω Πατήσια και το μεσημέρι της Παρασκευής (17-6) συνέλαβε έναν 46χρονο υπήκοο Αλβανίας.

Σε βάρος του σχηματίσθηκε ποινική δικογραφία, για παραβάσεις των διατάξεων της νομοθεσίας για την προστασία των αρχαιοτήτων και εν γένει της πολιτιστικής κληρονομιάς.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ειδικότερα, έπειτα από διερεύνηση καταγγελίας σχετικά με επικείμενη αγοραπωλησία αρχαίων αντικειμένων στα Κάτω Πατήσια, εντοπίσθηκε ο 46χρονος να έχει στην κατοχή του αρχαία αντικείμενα και συνελήφθη.

Στην κατοχή του καθώς και από την κατ’ οίκον έρευνα βρέθηκαν και κατασχέθηκαν:

1) ένας αρύβαλλος
2) δύο αμφορίσκοι
3) μία πρόχους
4) δύο λήκυθοι
5) ένας αμφορέας
6) ένας Μεγαρικός σκύφος
7) δύο ειδώλια (καθιστές μορφές)
8) δύο αγγεία
9) ένα καπάκι αγγείου
10) μία πίπα
11) ένα προσωπείο
12) ένα πήλινο αντικείμενο με ανάγλυφη διακόσμηση.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Οι κατασχεθείσες αρχαιότητες επιδείχθηκαν σε αρμόδια αρχαιολόγο του Τμήματος Τεκμηρίωσης και Προστασίας Πολιτιστικών Αγαθών του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού, η οποία μετά την εξέτασή τους αποφάνθηκε ότι τα αντικείμενα με αρίθμηση 1-6 ανήκουν στην Ελληνιστική Περίοδο (323 – 31 π.Χ.) και εμπίπτουν στις προστατευτικές διατάξεις της νομοθεσίας για την προστασία των αρχαιοτήτων και εν γένει της πολιτιστικής κληρονομιάς, ενώ τα υπόλοιπα αντικείμενα (7-12) πιθανόν ανήκουν σε πολιτισμό της Νότιας Αμερικής (Περού) και χρήζουν περαιτέρω διερεύνησης από ειδικούς του συγκεκριμένου πολιτισμού.

Ο συλληφθείς με τη δικογραφία που σχηματίσθηκε σε βάρος του οδηγήθηκε στον εισαγγελέα πλημμελειοδικών Αθηνών, ο οποίος τον παρέπεμψε σε τακτικό ανακριτή.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης