Έπειτα από μάχη 35 και πλέον ωρών, τα σωστικά συνεργεία ολοκλήρωσαν το έργο περισυλλογής του συνόλου των επιβατών από το πλοίο «Norman Atlantic», το οποίο χθες τα ξημερώματα, κάτω από αδιευκρίνιστες συνθήκες, τυλίχθηκε στις φλόγες, αναγκάζοντας καπετάνιο και πλήρωμα να εκπέμψουν σήμα SOS.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Δεν μπορεί προς το παρόν να υπολογιστεί ο αριθμός των επιβατών καθώς υπήρχαν προκρατήσεις και ενδεχομένως ορισμένοι πολίτες τελικά να μην ταξίδεψαν με το «Norman Atlantic»Σύγχυση επικρατεί σχετικά με τον αριθμό των διασωθέντων αλλά και τυχόν αγνοουμένων.

Όπως ξεκαθάρισε ο υπουργός Μεταφορών της Ιταλίας, δεν μπορεί προς το παρόν να υπολογιστεί ο αριθμός των επιβατών καθώς υπήρχαν προκρατήσεις και ενδεχομένως ορισμένοι πολίτες τελικά να μην ταξίδεψαν με το «Norman Atlantic».

Eπίσης, όπως διευκρίνισε, πριν το καράβι ξεκινήσει το ταξίδι του προς την Ανκόνα, είχε μεσολαβήσει μία στάση στην Ηγουμενίτσα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Υπενθυμίζεται ότι το πλοίο είχε ξεκινήσει από Πάτρα με προορισμό την Ανκόνα, έχοντας προηγουμένως αγκυροβολήσει στην Ηγουμενίτσα.

«Από αυτούς που έχουμε βρει υπάρχουν άτομα που δεν ήταν καταγεγραμμένα στη λίστα των επιβατών» ανέφεραν ακόμη εκπρόσωποι των ιταλικών αρχών σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησαν λίγο πριν τις 19.00.

Όπως ανέφεραν πάντως, έως τώρα έχουν καταμετρηθεί 427 διασωθέντες. Ο αριθμός αυτός μπορεί να αλλάξει, καθώς οι έρευνες στο πλοίο και στη θάλασσα συνεχίζονται, ξεκαθάρισαν οι ιταλικές αρχές.

Μιλώντας ενώπιον δημοσιογράφων, ο αρχηγός του Πολεμικού Ναυτικού Giuseppe de Giorgi έκανε λόγο για μια «ιστορική επιχείρηση διάσωσης για τις αρχές της Ιταλίας».

Ο έως τώρα απολογισμός

Οι εικόνες αποτελούν την πιο αδιάσειστη μαρτυρία για τον πανικό που επικράτησε εντός του πλοίου, στο οποίο εκδηλώθηκε φωτιά ενώ επέβαιναν σε αυτό 478 άνθρωποι, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία.

ΟΟι εικόνες αποτελούν την πιο αδιάσειστη μαρτυρία για τον πανικό που επικράτησε εντός του πλοίου το οποίο φλέγονταν και ενώ επέβαιναν σε αυτό εκατοντάδες άνθρωποι πρώτος απολογισμός της ναυτικής τραγωδίας που εκτυλίχθηκε μεσοπέλαγα, λίγα ναυτικά μίλια μακριά από τους Οθωνούς και σε διεθνή χωρικά ύδατα, είναι δέκα νεκροί και δεκάδες τραυματίες, οι οποίοι διακομίστηκαν σε νοσοκομεία της Ιταλίας και της Ελλάδας με αναπνευστικά προβλήματα, τραύματα και υποθερμία.

Παράλληλα εκφράζονται φόβοι για δεκάδες αγνοούμενους και ήδη ξεκίνησε έρευνα στο εσωτερικό του πλοίου.

Εισαγγελική έρευνα

Τα ερωτήματα σχετικά με τις συνθήκες και τα αίτια του ναυτικού δυστυχήματος είναι πολλά και αυτό που απομένει είναι να ριχθεί φως στην υπόθεση αυτή και να αποδοθούν ευθύνες.

Για το ζήτημα αυτό, η εισαγγελία του Μπάρι ανακοίνωσε το πρωί της Δευτέρας ότι ξεκινά έρευνα για την απόδοση ποινικών ευθυνών. Ο εισαγγελέας Τζουζέπε Βόλπε γνωστοποίησε την έναρξη της έρευνας μετά τη μετάβασή του στο λιμεναρχείο του Μπάρι, όπου έφθασαν οι πρώτοι 49 διασωθέντες του πλοίου.

Ως προς την τύχη των διασωθέντων, οι οποίοι παρέμεναν έως και νωρίς το μεσημέρι της Δευτέρας σε σωσίβιες λέμβους και στα πλοία που συνέδραμαν στην επιχείρηση, από τις ελληνικές λιμενικές αρχές ανακοινώθηκε ότι ορισμένοι εξ αυτών επρόκειτο να μεταφερθούν στο λιμάνι της Ηγουμενίτσας, άλλοι στην Πάτρα και άλλοι στην Ανκόνα.

Το zougla.gr επικοινώνησε με το ιταλικό Πολεμικό Ναυτικό στις 15:30 το οποίο μας ενημέρωσε ότι πάνω στο «Νοrman Atlantic» βρίσκονται ο καπετάνιος και τέσσερις αξιωματικοί του Π.Ν., οι οποίοι θα αποβιβαστούν έπειτα από τη ρυμούλκηση του πλοίου. Σε νεότερη επικοινωνία του zougla.gr με το Πολεμικό Ναυτικό της Ιταλίας έγινε γνωστό ότι ο καπετάνιος Argilio Giacomazzi αποβιβάστηκε από το πλοίο, στο οποίο παραμένουν μόνο 4 Ιταλοί αξιωματικοί.

Παράλληλα η ηλεκτρονική μας εφημερίδα επικοινώνησε με την Ιταλική Ακτοφυλακή η οποία ανέφερε πως δεν γνωρίζει ακόμα την εθνικότητα των δύο νεκρών.

LIVE EIKONA AΠΟ ΤΟ RAINEWS24:

Επτά οι νεκροί

Την ώρα που η γιγαντιαία επιχείρηση διάσωσης, με τη συνδρομή ελληνικών, ιταλικών και αλβανικών δυνάμεων βρισκόταν σε εξέλιξη, το απόγευμα της Κυριακής επιβεβαιώθηκε ο πρώτος θάνατος ενός Έλληνα επιβάτη, ο οποίος εγκλωβίστηκε στη «γλίστρα» την ώρα που επιχειρούσε να διασωθεί από το πλοίο.

Πρόκειται για τον Γιώργο Δούλη από την Πάργα ο οποίος διέμενε μόνιμα στην Ελβετία. Τραγική φιγούρα, η σύζυγός του, Θεοδώρα, η οποία βρισκόταν μαζί με το θύμα επάνω στο πλοίο και μίλησε για τις δραματικές ώρες που βίωσε στο φλεγόμενο πλοίο.

Λίγες ώρες αργότερα, περίπου στη 1.30 το μεσημέρι της Δευτέρας, άλλοι τέσσερις άνθρωποι εντοπίστηκαν νεκροί από ιταλικό ελικόπτερο και αμέσως ξεκίνησε η διαδικασία περισυλλογής τους με τη συνδρομή πλωτού σκάφους της ιταλικής ακτοφυλακής. Με τη λήξη της επιχείρησης διάσωσης, η ιταλική ακτοφυλακή ανακοίνωσε την εύρεση δύο ακόμη σορών.

Τόσο οι ελληνικές όσο και οι ιταλικές αρχές επιφυλάχθηκαν να δώσουν στοιχεία των θυμάτων, καθώς όπως ανέφεραν, δεν υπήρχαν πληροφορίες για την ταυτότητα, το φύλο, την ηλικία ή την υπηκοότητά τους.

Η ναυτική τραγωδία

Ήταν περίπου 4.00 τα ξημερώματα της Κυριακής όταν από το πλοίο «Norman Atlantic» εξεδόθη σήμα κινδύνου, καθώς όπως διαπιστώθηκε είχε εκδηλωθεί φωτιά στο γκαράζ του επιβατηγού.

Λίγη ώρα αργότερα στήθηκε γιγαντιαία επιχείρηση εντοπισμού και διάσωσης των επιβαινόντων- οι οποίοι σύμφωνα με τα επίσημα καταγεγραμμένα στοιχεία ήταν 478-συμπεριλαμβανομένου του πληρώματος.

Άγνωστο παραμένει εάν υπήρχαν επιβάτες που δεν είχαν καταγραφεί ως ταξιδιώτες.

Σε κατάσταση συναγερμού τέθηκαν οι λιμενικές αρχές στο Μπάρι, όπου περίπου στις 08.30 σήμερα το πρωί «έδεσε» στο λιμάνι με τη βοήθεια ρυμουλκών το «Spirit of Pireaus», το οποίο μετέφερε 49 διασωθέντες, εκ των οποίων οι 25 ήταν Έλληνες.

Τυλιγμένοι με κουβέρτες, εξαντλημένοι και με τα σημάδια της απίστευτης ταλαιπωρίας που βίωσαν αποτυπωμένα στο πρόσωπό τους οι 49 διασωθέντες του πλοίου «Norman Atlantic» κατέβηκαν με αργό βήμα και μεγάλη προσοχή τη σκάλα του φορτηγού «Spirit of Piraeus», το οποίο κατέπλευσε στο Μπάρι.

Ο εκπρόσωπος Τύπου του Λιμενικού Νίκος Λαγκαδιάνος

Σε κατάσταση ετοιμότητας τέθηκαν όλοι οι εμπλεκόμενοι φορείς στην επιχείρηση διάσωσης σε Ηγουμενίτσα, Κέρκυρα, Πάτρα και Ανκόνα.

Να σημειωθεί ότι περί τις 19.00 αναμενόταν να αφιχθεί στην Ελευσίνα το C130 που μετέφερε Έλληνες διασωθέντες.

Θρίλερ για τη ρυμούλκηση

To «Norman Atlantic», το οποίο ναυλώθηκε από τη ναυτιλιακή εταιρεία ΑΝΕΚ Lines, παρέμενε έως και το μεσημέρι στη θαλάσσια περιοχή μεταξύ Ιταλίας, Αλβανίας και Ελλάδας. Τα ξημερώματα και έπειτα από καθυστερήσεις και διαφωνίες ανακοινώθηκε από όλες τις συμβαλλόμενες πλευρές ότι ελήφθη η απόφαση η ρυμούλκηση του πλοίου να γίνει στο Μπρίντιζι της Ιταλίας, αντί των αλβανικών ακτών, που ήταν πλησιέστερες στον τόπο της ναυτικής τραγωδίας.

Κατά τη διάρκεια των έντονων διαβουλεύσεων για τον τελικό προορισμό του πλοίου, μεγάλο ερώτημα παρέμενε το αν οι επιβάτες θα άντεχαν δεύτερη νύχτα στο κατάστρωμα.

Βάσει μία άλλης εκδοχής, σύμφωνα με το ιταλικό πρακτορείο ειδήσεων RAI, το πλοίο εκινείτο βραδέως και ξεκίνησε η ρυμούλκησή του με δυσκολία (καθώς έσπαγαν οι κάβοι) σε απάνεμο λιμάνι της Αλβανίας.

Ελικόπτερο στο κατάστρωμα του πολεμικού «Άγιος Γεώργιος»

Διασωθέντες στην Κέρκυρα

Πατήστε εδώ για να δείτε τη λίστα επιβατών του «Norman Atlantic»

Πατήστε εδώ για να δείτε τη λίστα των Ελλήνων διασωθέντων

Πατήστε εδώ για να δείτε την τρίτη και τέταρτη λίστα των διασωθέντων

Συνοπτική λίστα με τους μέχρι τώρα Έλληνες διασωθέντες

Πατήστε εδώ για να δείτε την πέμπτη λίστα με τους διασωθέντες από το ελληνικό Super Puma

Πατήστε εδώ για να δείτε την έκτη λίστα με τους διασωθέντες

Διαβάστε επίσης:

Πέντε νεκροί στο “Norman Atlantic”, Κυριακή, 28 Δεκεμβρίου 2014, 23:39

Eπιμέλεια: Μυρτώ Τσάβαλου – Μάριος Βελέντζας

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης