Της Άντζελας Πεϊτση

Με ένα τεράστιο πανό που κάλυπτε όλη την πρόσοψη του κεντρικού κτιρίου του Περιφερειακού Τμήματος ΙΚΑ Θεσσαλονίκης, κορυφώθηκαν σήμερα, οι κινητοποιήσεις του Πανεργατικού Αγωνιστικού Μετώπου – ΠΑΜΕ, κατά του νέου ασφαλιστικού. Στις κινητοποιήσεις, που πραγματοποιήθηκαν στην κεντρική είσοδο του ΙΚΑ, επί της Αριστοτέλους, μετείχαν εκπρόσωποι εργαζομένων από σωματεία, συλλόγους, συνδικάτα, συνταξιούχοι, άνεργοι και φορείς. Όπως τόνισαν τα μέλη του ΠΑΜΕ Θεσσαλονίκης «το ασφαλιστικό της Κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ αποτελεί αιτία πολέμου. Η ιδιωτική υγεία και ασφάλιση τροφοδοτούνται από την κυβερνητική πολιτική της συνειδητής απαξίωσης της κοινωνικής ασφάλισης, των συνταξιούχων και των δημοσίων υπηρεσιών υγείας».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Στη σχετική ανακοίνωση που εξέδωσε το ΠΑΜΕ Θεσσαλονίκης, μεταξύ άλλων τονίζει: «Ασφαλιστικό: Δωρεάν μαθήματα κοροϊδίας και εξαπάτησης από τον Αλ. Τσίπρα.

Στο Υπουργικό Συμβούλιο της προηγούμενης Τετάρτης, ο Αλ. Τσίπρας ανάμεσα σε άλλα αναφερόμενος στις κύριες συντάξεις είπε ότι «δεν έχουμε σκοπό να προχωρήσουμε σε 12η μείωση των κύριων συντάξεων» εννοώντας ότι οι προηγούμενες κυβερνήσεις έχουν κάνει ήδη 11 μειώσεις.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Πίσω από αυτήν την επικοινωνιακή δήλωση που στόχο έχει να κρύψει τη νέα σφαγή που προετοιμάζουν συνολικά στα ασφαλιστικά και συνταξιοδοτικά δικαιώματα, κρύβονται μεγάλα ψέματα διότι:

1. Με κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ και με τον ν.4334/2015 μειώθηκε αναδρομικά από 1η Ιούλη η κύρια σύνταξη κατά 2%. Η μείωση έγινε επί του αρχικού μεικτού μηνιαίου ποσού της κύριας σύνταξης πού φτάνει το 2,5% αν υπολογιστεί επί του καταβαλλόμενου ποσού.

Οπότε πίσω από τις κορώνες και τις δήθεν κόκκινες γραμμές, η τσέπη των συνταξιούχων γνώρισε πρόσφατα τη 12η μείωση της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, ανεξαρτήτως αν αυτή βαπτίστηκε «υπέρ υγείας».

2. Από 1η Σεπτέμβρη του 2015 με τον νέο τρόπο υπολογισμού η κύρια σύνταξη σε όλα τα ταμεία μειώνεται επιπλέον κατά 2-3%. Αν παράλληλα υπολογιστούν ο χρόνος ανεργίας και οι ελαστικές εργασιακές σχέσεις κάθε μορφής που κυριαρχούν, οι μειώσεις θα είναι μεγαλύτερες.

Αυτή ήταν η 13η μείωση της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ!

Ενώ ήδη έχουν προαναγγελθεί οι νέες μεγάλες μειώσεις στις επικουρικές συντάξεις που θα αδυνατίσουν ακόμα περισσότερο το εισόδημα των συνταξιούχων, ο κ. Τσίπρας έχει το θράσος τον μήνα που θα έδινε δήθεν τη 13η σύνταξη, να αραδιάζει χοντροκομμένα ψέματα με στόχο να κάμψει την αγωνιστική απάντηση, τις διεκδικήσεις. Ακόμα περιμένουν οι εργαζόμενοι την επαναφορά του κατώτερου μισθού στα 751, όπως έλεγε.

· Μείωση 10% σε όλους όσους επιλέγουν να συνταξιοδοτηθούν με μειωμένες συντάξεις λόγω ορίου ηλικίας! Πχ ασφαλισμένη με 700 € πλήρη σύνταξη και 20 έτη ασφάλισης, αν επιλέξει να συνταξιοδοτηθεί σε ηλικία 62 ετών, θα λάβει 420€ κύρια σύνταξη δηλαδή μείωση 40%, μέχρι να φτάσει στα 67 πού θα λάβει 490 ευρώ. Το μέτρο αυτό θεσπίστηκε με τον ν.4336/2015 (άρθρο 2 περ. 3, υποπαρ.Ε3).

· Μείωση του κατώτατου ορίου σύνταξης από 486 € σε 392 €!

· Μείωση του τμήματος μεταξύ οργανικού και κατώτατου ποσού (προνοιακού) σύνταξης! (ν. 4336/2015, άρθρο 2 παρ.Ε.2, περ.1α). Το μέτρο αυτό πλήττει όσους συνταξιοδοτούνται με περιορισμένο χρόνο ασφάλισης και χαμηλές συντάξιμες αποδοχές, οι οποίοι είναι αυτοί που παίρνουν τα κατώτατα ποσά .Η σύνταξη θα είναι ως 300 ευρώ

· Άμεση κατάργηση του ΕΚΑΣ για το 20% των δικαιούχων και οριστική κατάργησή του έως το 2019!

· Πάγωμα της κατώτερης σύνταξης στη σημερινή ονομαστική της αξία ως το 2021!»

Στο zougla.gr μίλησε για τις σημερινές κινητοποιήσεις, ο πρόεδρος του συνδικάτου των εργαζομένων στον τομέα επισιτισμού- τουρισμού, Κυριάκος Τσιαούσης: «Είμαστε εδώ σήμερα, γιατί πολύ απλά το εννοούμε αυτό που λέμε πως το «ασφαλιστικό είναι αιτία πολέμου. Η επίθεση που είναι σε εξέλιξη αυτή τη στιγμή, αφορά σε μία από τις μεγαλύτερες κατακτήσεις των εργαζομένων, που είναι το ασφαλιστικό. Δεν έχουμε καμία ψευδαίσθηση πως μέχρι τώρα λειτουργούσε κανονικά. Ούτε υπερασπιζόμαστε αυτό που υπήρχε μέχρι σήμερα. Παρόλα αυτά φαίνεται και αποδεικνύεται στη πράξη πως δεν ξεχνούνε να επιτεθούνε σε βασικά δικαιώματα των εργαζομένων, στο πλαίσιο μιας γιγαντιαίας προσπάθειας που κάνουν να ισοπεδώσουνε αυτό που το αναφέρουν «ως εργασιακό κόστος». Και κατέληξε: «Το ασφαλιστικό σύστημα έστω και με την υπάρχουσα μορφή ήταν στο στόχαστρο όλα τα προηγούμενα χρόνια. Δεν είναι η πρώτη προσαρμογή και το πρώτο νοικοκύρεμα που κάνουνε. Κάθε κυβέρνηση αφήνει κι από ένα λιθαράκι «καταστροφής».

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης