Με λαμπρότητα και κατάνυξη εορτάστηκε η Ανάσταση του Κυρίου από όλη την Ορθοδοξία. Έλληνες από όλα τα μήκη και τα πλάτη του κόσμου επέστρεψαν στον τόπο καταγωγής τους και τα χωριά τους, προκειμένου να γιορτάσουν τη μεγαλύτερη γιορτή του Χριστιανισμού.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Σήμερα, όλα είναι έτοιμα για το ψήσιμο του οβελία, με τις καιρικές συνθήκες να αποτελούν σύμμαχο τον εκδρομέων. Ο καιρός θα είναι βελτιωμένος σε μεγάλο μέρος της χώρας, ωστόσο τοπικές βροχές αναμένονται στα δυτικά και στα βόρεια.

Όσο για τους αστέγους, ο Δήμος Αθηναίων διοργανώνει στο κλειστό γυμναστήριο του Ρουφ γεύμα αγάπης.

Η πολιτική ηγεσία

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Στην επαρχία ως επί το πλείστον γιόρτασε την Ανάσταση του Κυρίου και η πολιτική ηγεσία της χώρας.

Ο Κάρολος Παπούλιας βρίσκεται από τα μέσα της Μεγάλης Εβδομάδας στα Ιωάννινα, στο σπίτι του στο χωριό Φραγκάδες Ζαγορίου, και σήμερα θα επισκεφθεί, όπως κάθε χρόνο, στρατιωτικό φυλάκιο της περιοχής.

Στο Ναύπλιο, τον τόπο καταγωγής της συζύγου του, παρακολούθησε τη λειτουργία της Ανάστασης ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς, όπου θα παραμείνει και σήμερα.





















Στην Κρήτη μετέβη για ακόμα μια φορά ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας, με τη σύζυγό του και τα δύο παιδιά τους, για ολιγοήμερες διακοπές. Στο Ηράκλειο εθεάθη και ο πρώην πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου.

Στη γενέτειρά του, τη Θεσσαλονίκη, γιόρτασε την Ανάσταση ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελος Βενιζέλος.

Αθήνα

Με κατάνυξη εορτάστηκε στον Ιερό Ναό του Αγίου Διονυσίου στην Αθήνα η Ανάσταση του Θεανθρώπου, χοροστατούντος του Αρχιεπισκόπου Αθηνών και Πάσης Ελλάδος κ.κ. Ιερώνυμου.














Χίος

Οργανωμένος τόσο για τις ανάγκες των θεατών όσο και για την ασφάλεια των συνεργείων των δύο ενοριών ήταν ο φετινός ρουκετοπόλεμος.

Σε όλη τη διάρκεια του εθίμου, που διήρκεσε από τις 07.30 το απόγευμα του Μ. Σαββάτου μέχρι και λίγο μετά την Ανάσταση, 100.000 ρουκέτες από τις ενορίες του Αγίου Μάρκου και της Παναγίας Ερυθιανής έκαναν τη νύχτα μέρα, αποδεικνύοντας ότι ο ρουκετοπόλεμος αποτελεί το κορυφαίο έθιμο του Πάσχα στην ελληνική επικράτεια.

Συνεργεία από όλον τον κόσμο και φέτος μετέφεραν μοναδικές εικόνες από το χιώτικο έθιμο, ενώ χιλιάδες θεατές κατέκλυσαν την ευρύτερη περιοχή του Βροντάδου προκειμένου να απαθανατίσουν μοναδικές στιγμές.

Κύριο χαρακτηριστικό ήταν η αυξημένη προσέλευση των Τούρκων επισκεπτών, με τις αφίξεις να ξεπερνούν τις 1.300 από τη Μ. Παρασκευή μέχρι το απόγευμα του Μ. Σαββάτου.

Όσον αφορά τα μέτρα ασφαλείας, κρίνεται απαραίτητος ο επανασχεδιασμός, καθώς για πρώτη χρονιά οι ρουκέτες έπληξαν οικίες που μέχρι πρότινος δεν αντιμετώπιζαν πρόβλημα.

Ευτυχώς, η συνεργασία εθελοντών και Τροχαίας απέτρεψε την κυκλοφοριακή συμφόρηση που παρατηρούνταν τις προηγούμενες χρονιές στους εσωτερικούς δρόμους του Βροντάδου.

Τα δύο συνεργεία, πάντως, δεν φαίνεται να επηρεάστηκαν από τα ατυχή συμβάντα των προηγούμενων ημερών, σημείωσαν όμως ότι ο αριθμός των ρουκετών μπορεί να μειωθεί και άλλο.

«Πάσχα χωρίς ρουκετοπόλεμο δεν γίνεται. Αυτό ας το καταλάβουν όσοι προσβλέπουν στην κατάργηση του εθίμου. Να μειώσουμε τις ρουκέτες γίνεται, να τις καταργήσουμε όμως όχι» είπαν οι ίδιοι, ευχόμενοι καλό Πάσχα σε όλη την Ελλάδα.






Κέρκυρα

Στο νησί των Φαιάκων η γιορτή ξεκίνησε από το πρωί του Μεγάλου Σαββάτου με τη ρίψη των μπότηδων στις 11.00, ενώ τα μεσάνυχτα το ενετικό φρούριο, κατάμεστο από πιστούς, κυκλώθηκε από βεγγαλικά, προσφέροντας σε ντόπιους και επισκέπτες ένα φαντασμαγορικό θέαμα.












 
Πρέβεζα

Με την εκτόξευση δεκάδων πυροτεχνημάτων, βεγγαλικών, ακόμα και με καπνογόνα, υποδέχθηκαν οι πιστοί στην ενορία του Αγίου Νεκταρίου στην Πρέβεζα τη χαρμόσυνη είδηση της Ανάστασης του Κυρίου. Πλήθος πιστών έψαλαν το Χριστός Ανέστη και μέσα σε λίγα δευτερόλεπτα η νύχτα έγινε μέρα.

Λευκάδα

Πλήθος πιστών παρευρέθηκε σε μια από τις πιο ιστορικές μονές των Ιονίων Νήσων, στην Ιερά Μονή Φανερωμένης Λευκάδος, οπού σε κλίμα κατάνυξης και αξιοσημείωτης… απουσίας βεγγαλικών παρακολούθησε την Αναστάσιμο Ακολουθία. 

Η Ιερά Μονή ιδρύθηκε ουσιαστικά από μαθητές του Απόστολου Παύλου και λειτούργησε το 332 μ.Χ., ενώ από τον 5ο αιώνα φιλοξενεί τη θαυματουργή εικόνα της Παναγίας της Φανερωμένης.







Αρκαδία-Τυρός Κυνουρίας

Δεν είναι εύκολο να περιγράψει κανείς με λέξεις τι συμβαίνει την Ανάσταση στον Τυρό της Κυνουρίας. Πρόκειται για ένα φαντασμαγορικό θέαμα, που όμοιό του δεν έχετε ξαναδεί! Τη στιγμή της Ανάστασης του Κυρίου, στις δύο ενορίες της κωμόπολης, οι Τσάκωνες μπουρλοτιέρηδες φωτίζουν τον αναστάσιμο ουρανό με εκατοντάδες πυροτεχνήματα. 

Στην ενορία της Μεταμόρφωσης του Σωτήρος στο λιμάνι ο κόσμος παρακολούθησε ένα από τα πιο όμορφα και φαντασμαγορικά έθιμα της Ελλάδας, το κάψιμο του Ιούδα από τους Τσάκωνες πυρπολητές μέσα στη θάλασσα, πάνω σε ειδική σχεδία, συνοδεία τρομερών κροτίδων και φαντασμαγορικών πυροτεχνημάτων, που φωτίζουν τον Τυρό απ’ άκρη σ’ άκρη, ένα έθιμο που άρχισε από την εποχή της Τουρκοκρατίας και φτάνει έως τις μέρες μας.








Αγρίνιο

Με ευλάβεια και λαμπρότητα γιορτάστηκε και φέτος η Ανάσταση του Θεανθρώπου στο Αγρίνιο. Το βράδυ του Μεγάλου Σαββάτου πλήθος πιστών συγκεντρώθηκαν στους ιερούς ναούς της πόλης του Αγρινίου για να ακούσουν το Χριστός Ανέστη και να λάβουν το Άγιο Φως.

Στο Ιερό Ναό του Αγίου Δημητρίου η χαρμόσυνη είδηση της Ανάστασης του Κυρίου συνοδεύτηκε από δεκάδες πυροτεχνήματα και βεγγαλικά, κάνοντας μέσα σε λίγα δευτερόλεπτα τη νύχτα μέρα!

ΠΙΚΠΑ Βούλας Αττικής

Όπως κάθε χρόνο έτσι και φέτος τελέσθηκε στο Ιερό Παρεκκλήσιο του Αγίου Στυλιανού Κ.Α.Α.Π. (πρώην Π.Ι.Κ.Π.Α.) Βούλας στις 10.00 το βράδυ η τελετή της Αναστάσεως από τον εφημέριο του ιδρύματος π. Αντώνιο Χρήστου.

Τα παιδιά του ιδρύματος που μπορούσαν να μετακινηθούν, το προσωπικό του που εφημέρευε, καθώς και πολλοί εθελοντές έψαλαν όλοι μαζί το Χριστός Ανέστη και δέχτηκαν στις λαμπάδες τους αλλά και στις καρδιές τους το Πανάγιο Αναστάσιμο Φως, που το προμηθεύτηκαν απευθείας από το αεροδρόμιο.

Μετά το τέλος της τελετής και τις ευχές, όλα τα παιδιά έλαβαν πασχαλινά αβγά και κουλούρια.







Ναυπακτία

Με ιδιαίτερη κατάνυξη γιορτάστηκε η Ανάσταση του Κυρίου στην Αγία Παρασκευή στην Άνω Χώρα Ναυπακτίας, με το θερμόμετρο να δείχνει 3 βαθμούς Kελσίου!


Πηγή φωτό-βίντεο: Eurokinissi / politischios.gr/ mypreveza.gr / kalimera-arkadia.gr / cityvoice.gr/ patrastimes.gr

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης