Παρατείνεται το δικαστικό-διπλωματικό θρίλερ με τους δύο Έλληνες στρατιωτικούς, οι οποίοι συνελήφθησαν την 1η Μαρτίου στις Καστανιές Έβρου.

Παρατείνεται το δικαστικό-διπλωματικό θρίλερ με τους δύο Έλληνες στρατιωτικούς, οι οποίοι συνελήφθησαν την 1η Μαρτίου στις Καστανιές ΈβρουΟι πραγματικές εξελίξεις αναμένονται στις 30 του τρέχοντος μηνός, καθώς για τότε έχει οριστεί η συνάντηση των συνηγόρων των Αγγέλου Μητρετώδη και Δημήτρη Κούκλατζη με τον Τούρκο δικαστή.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ως εκ τούτου, οι στρατιωτικοί θα παραμείνουν έγκλειστοι στις φυλακές υψίστης ασφαλείας της Αδριανούπολης.

Κατά τη συνάντηση των δύο πλευρών θα τεθεί το θέμα της προφυλάκισης των Ελλήνων στρατιωτικών και θα εξεταστούν όλα τα δεδομένα, ενώ θα γίνει γνωστό το πλήρες κατηγορητήριο.

Σε χθεσινές του δηλώσεις, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος τόνισε πως «πρώτο μέλημα της ελληνικής κυβέρνησης από την πρώτη στιγμή ήταν και παραμένει η επιστροφή τους το συντομότερο δυνατόν».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Στο πλαίσιο αυτό παίρνουμε όλες τις αναγκαίες διπλωματικές πρωτοβουλίες, προκειμένου να διασφαλίσουμε τη γρήγορη επιστροφή των δύο αξιωματικών στη χώρα μας» επεσήμανε.

Το χρονικό της υπόθεσης

Σύμφωνα με το Γενικό Επιτελείο Στρατού, το πρωί της Πέμπτης 1 Μαρτίου, στρατιωτική περίπολος αποτελούμενη από δύο Στελέχη του Στρατού Ξηράς, στο πλαίσιο συνήθους περιπολίας στην οριογραμμή δασικής περιοχής Καστανιών Έβρου, λόγω δυσμενών καιρικών συνθηκών, φέρεται να εντοπίστηκε από τουρκική περίπολο σε τουρκικό έδαφος. Του περιστατικού έχουν επιληφθεί οι αρμόδιες Αρχές.

Από την πρώτη στιγμή οι ελληνικές Αρχές βρέθηκαν σε επικοινωνία με τις τουρκικές και είναι σε εξέλιξη διαδικασίες επανόδου στην Ελλάδα.

Ο υπολοχαγός Άγγελος Μητρετώδης και ο λοχίας Δημήτριος Κούκλατζης συνελήφθησαν από τους «Αετούς των Συνόρων», μονάδα που υπάγεται στην 54η Μηχανοκίνητη Ταξιαρχία του τουρκικού στρατού. Αφού ολοκληρώθηκε η καταγραφή των στοιχείων τους, στο γραφείο της διοίκησης Χωροφυλακής της Αδριανούπολης, μεταφέρθηκαν στο δικαστήριο, το οποίο και διέταξε την προφυλάκισή τους.

Στους δύο Έλληνες απαγγέλθηκαν κατηγορίες για απόπειρα κατασκοπείας και είσοδο σε απαγορευμένη στρατιωτική περιοχή.

Ενώ συνήθως τα συνοριακά αυτά μικροεπεισόδια λύνονται επί τόπου και σε επίπεδο ταξιαρχίας, εντούτοις αυτή η υπόθεση, αν και είναι ξεκάθαρη εξαρχής, έλαβε μεγαλύτερες διαστάσεις ξεφεύγοντας από το τοπικό επίπεδο. Τη διαδικασία επαναπατρισμού των δύο στρατιωτικών ανέλαβε το Υπουργείο Εξωτερικών, χωρίς ωστόσο να υπάρξει άμεση εξέλιξη, και στη συνέχεια υπήρξε και επαφή σε ανώτερο επίπεδο μεταξύ πρωθυπουργικών γραφείων Ελλάδας και Τουρκίας καθώς και με το γραφείο του προέδρου Ερντογάν.

Άγγελος Μητρετώδης

Δημήτρης Κούκλατζης

Η Ελλάδα έστειλε πραγματογνώμονα

Στο μεταξύ, σε δηλώσεις του ο υφυπουργός Άμυνας Φώτης Κουβέλης αποκάλυψε ότι το Υπουργείο Εξωτερικών και ο αρμόδιος υπουργός, κ. Κοτζιάς, έχει στείλει Έλληνα πραγματογνώμονα στην Τουρκία.

«Η παρουσία του τεχνικού συμβούλου από τη μεριά της οικογένειας αποτελεί μία εγγύηση αναφορικά με την ορθότητα, τη γνησιότητα και την ειλικρίνεια της διενεργούμενης πραγματογνωμοσύνης στα τηλέφωνα των δύο στελεχών μας. Με βάση τις έως τώρα πληροφορίες η πραγματογνωμοσύνη δεν έχει εντοπίσει οτιδήποτε επιλήψιμο στα τηλέφωνα των δύο Ελλήνων αξιωματικών, το οποίο να παραπέμπει σε στρατιωτική κατασκοπεία» είπε χαρακτηριστικά ο κ. Κουβέλης.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης