Σε εξέλιξη είναι η φωτιά στο Άγιο Όρος, όπου συνεχίζουν να επιχειρούν εναέρια και επίγεια μέσα πυρόσβεσης. 

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Όπως διευκρίνισε σε δηλώσεις του στη δημόσια τηλεόραση ο δήμαρχος Αριστοτέλη Χρήστος Πάχτας, η κατάσταση στην περιοχή της Ουρανούπολης δεν εμπνέει πλέον καμία ανησυχία, ωστόσο οι Αρχές είναι σε αυξημένη επιφυλακή για τις συνεχείς αναζωπυρώσεις. Το κύριο πρόβλημα εντοπίζεται μέσα στο Άγιο Όρος. Πρόκειται για μέτωπο 7χλμ. στο βουνό, με τις Μονές Εσφιγμένου, Ζωγράφου και Χιλανδαρίου να εκκενώνονται για προληπτικούς λόγους. 

Από το πρωί συνεχίζονται οι ρίψεις νερού από τα αεροσκάφη, ενώ στην περιοχή παραμένει ισχυρή δύναμη πυροσβεστών (περίπου 200 άτομα) με την υποστήριξη και του στρατού. Στις επιχειρήσεις συνδράμουν και δέκα οχήματα που απέστειλε η κυβέρνηση της Σερβίας.

Σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης η Ουρανούπολη

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Έπειτα από αίτημα του αντιπεριφερειάρχη Χαλκιδικής Γιάννη Γιώργου, η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας κήρυξε σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης την τοπική κοινότητα Ουρανούπολης, του Δήμου Αριστοτέλη, λόγω της πυρκαγιάς που μαίνεται από την Τετάρτη στο Άγιο Όρος.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των αρμόδιων αρχών, στις φλόγες παραδόθηκαν μέχρι στιγμής 12 με 15 χιλιάδες στρέμματα δασικής έκτασης και καλλιέργειες με ελιές και αμπελώνες.

Ακόμη κάηκαν οικόσιτα ζώα και προκλήθηκαν ζημιές σε στάνες και αυλές σπιτιών κοντά στην Ουρανούπολη.

Ανθρώπινο χέρι πίσω από τη μεγάλη φωτιά στο Άγιο Όρος

Σε εμπρησμό οφείλεται, σύμφωνα με τις μέχρι στιγμής πληροφορίες, η μεγάλη πυρκαγιά που ξέσπασε το μεσημέρι της Τετάρτης στην περιοχή της Ουρανούπολης. Σύμφωνα με πληροφορίες της zougla.gr, ο ύποπτος για τον εμπρησμό είναι ένας άνδρας ρουμανικής ή λιθουανικής καταγωγής, ο οποίος φέρεται να ενοχλήθηκε επειδή δεν του βρήκαν δουλειά στην περιοχή.

Ο άνδρας συνελήφθη και οδηγήθηκε στο αστυνομικό τμήμα, όπου και τον ανέκριναν.

Ο υπουργός Μακεδονίας- Θράκης Θεόδωρος Καράογλου, με αφορμή την πυρκαγιά που μαίνεται στο Άγιο Όρος, διαβεβαίωσε πως «τα αίτια της φωτιάς θα ερευνηθούν από τις αρμόδιες Αρχές».

«Αυτές τις δύσκολες ώρες ο πανικός είναι κακός σύμβουλος. Απαιτείται ψυχραιμία, σύνεση, συντονισμός και οι πολίτες να τηρούν τις οδηγίες των Αρχών. Με τη βοήθεια του Θεού, τη συνέχιση της οργανωμένης επιχείρησης και τις ηρωικές προσπάθειες των εκατοντάδων πυροσβεστών μας που συνεχίζουν να δίνουν τη μάχη με τις φλόγες, είμαι αισιόδοξος ότι σύντομα η φωτιά θα τεθεί υπό έλεγχο» δήλωσε ο υπουργός, ο οποίος επισκέφθηκε χθες το πρωί την Ουρανούπολη, όπου διαπίστωσε τις προσπάθειες που καταβάλλουν ασταμάτητα οι άνδρες της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας.

Αρκαδία

Στην Αρκαδία, μία πρώτη αποτίμηση της καταστροφής θα γίνει κατά τη σημερινή σύσκεψη (στις 12.00) στα γραφεία της περιφέρειας, στην Τρίπολη, υπό τον υπουργό Υγείας, Ανδρέα Λυκουρέντζο, με τη συμμετοχή του περιφερειάρχη Πελοποννήσου, των αντιπεριφερειαρχών, των δημάρχων, εκπροσώπων τοπικών φορέων από τις πληγείσες περιοχές και υπηρεσιακών παραγόντων.

Στο μεταξύ, με απόφαση του υπουργού Υγείας αναβάλλονται, λόγω των πυρκαγιών στην Αρκαδία και την Κορινθία, τα εγκαίνια που είχαν προγραμματιστεί για σήμερα το πρωί στο νοσοκομείο Καλαμάτας.

Χιλιάδες στρέμματα παραδόθηκαν στις φλόγες – Στον εισαγγελέα ο κατηγορούμενος για εμπρησμό

Περίπου 27.000 στρέμματα κάηκαν στην Αρκαδία και τα χωριά που επλήγησαν κηρύχθηκαν σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης, με απόφαση του γενικού γραμματέα Πολιτικής Προστασίας, ύστερα από αίτημα των τοπικών αρχών και της περιφέρειας Πελοποννήσου.



(Μεγάλες καταστροφές από το πύρινο μέτωπο στο Ανεμοδούρι)

Η φωτιά ξεκίνησε το μεσημέρι της Τρίτης από το Ανεμοδούρι Μεγαλόπολης, από το πέταγμα, σύμφωνα με την Πυροσβεστική Υπηρεσία, ενός αναμμένου τσιγάρου από έναν άνδρα 45 ετών. Ο κατηγορούμενος για εμπρησμό από αμέλεια αρνείται κάθε κατηγορία, ενώ ζήτησε και έλαβε προθεσμία από τον εισαγγελέα Πρωτοδικών Τρίπολης για να απολογηθεί αύριο.

Δείτε τον χάρτη πρόβλεψης κινδύνου πυρκαγιάς που ισχύει για σήμερα Παρασκευή, 10 Αυγούστου, σύμφωνα με τη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας:

Επιμέλεια: Φίλιππος Καραμέτος – Άννα Μορφούλη

Πηγή video: kalimera-arkadia, krogiasTV

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης