Η φέτα, ο ελληνικός χρυσός ή λευκόχρυσος, όπως χαρακτηρίστηκε από ομιλητές στην διάρκεια ημερίδας που γίνεται στα Γιάννινα, βρίσκεται αντιμέτωπη με τον μεγαλύτερο κίνδυνο. Κίνδυνο με δραματικές συνέπειες για την ελληνική κτηνοτροφία. Οι δύο συμφωνίες της Ευρωπαικής Ένωσης με τον Καναδά και τη Νότια Αφρική, κατοχυρώνει συνολικά 252 προιόντα ως ΠΟΠ.

Όμως από τον κατάλογο εξαιρέθηκε η ελληνική φέτα, γεγονός που χαρακτηρίστηκε ως σκάνδαλο.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ήδη, με βάση τις δύο εμπορικές συμφωνίες, η Νότια Αφρική και ο Καναδάς, παράγουν την δική τους φέτα. Το γεγονός αυτό μπορεί να ανοίξει το δρόμο παραγωγής και σε άλλες χώρες, όπως τόνισε ο Καθηγητής Γεωπονίας Εμμανουήλ Ανυφαντάκης. Το χειρότερο όμως που μπορεί να συμβεί είναι να προκληθεί μία νέα απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου, με την οποία θα χαθεί οριστικά η ονομασία προέλευσης.

Ο κ. Ανυφαντάκης είναι ο άνθρωπος που δούλεψε για την κατοχύρωση της φέτας ως ΠΟΠ και στη συνέχεια κατά την προσφυγή που είχε γίνει στο Ευρωπαικό Δικαστήριο.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Δυστυχώς σήμερα το πρόβλημα για την Ελλάδα είναι ακόμη μεγαλύτερο. Κι αυτό γιατί είναι μεγαλύτερα τα συμφέροντα που έχει να αντιπαλέψει.

Σημειώνεται ότι ήδη πολλές χώρες παράγουν λευκά τυριά με την ονομασία φέτα… Τέτοιες συσκευασίες «φέτας-μαιμού» παρουσίασε η Περιφέρεια Ηπείρου καθώς τις είχε συγκεντρώσει από τις συμμετοχές της σε διάφορες εκθέσεις ανά τον κόσμο.

Πηγή: epiruspost

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης