Ρεπορτάζ: Παναγιώτης Βλαχουτσάκος

Μια σκανδαλώδης υπόθεση ασυλίας ημετέρων λαμβάνει χώρα τους τελευταίους μήνες στη Φολέγανδρο, καθώς ο δήμαρχος του νησιού εμφανίζεται, σύμφωνα με μαρτυρίες και στοιχεία που βρίσκονται στη διάθεση του zougla.gr, να παρέχει προστασία σε ένα κατάστημα το οποίο -αποδεδειγμένα- είναι παράνομο.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η ιστορία μάλιστα γίνεται ακόμα πιο ενδιαφέρουσα, αφού δίπλα στο παράνομο κατάστημα, για το οποίο η Πολεοδομία έχει εκδώσει διαταγή ανάκλησης αδείας, βρίσκεται ένα εκδοτήριο εισιτηρίων, το οποίο ανήκει στην… κόρη του δημάρχου και είναι επίσης παράνομο.

Ας πάρουμε, όμως, τα πράγματα από την αρχή…

Οι… αυθαιρεσίες

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Στο επίκεντρο του ρεπορτάζ τίθενται ένα αναψυκτήριο, ένα εστιατόριο και ένα τουριστικό γραφείο, τα οποία βρίσκονται στο Καραβοστάσι που αποτελεί το κύριο λιμάνι της Φολεγάνδρου.

Αίσθηση προκαλεί το γεγονός ότι και τα τρία καταστήματα λειτουργούν, σύμφωνα με επίσημα έγγραφα, παράνομα, καθώς έχει διαπιστωθεί ότι βρίσκονται εντός ζώνης αιγιαλού και παραλίας.


(Το οίκημα απέχει μόλις μερικά μέτρα από τη θάλασσα)

Οι καταγγελίες που έχουν γίνει στους αρμόδιους φορείς είναι πολλές. Μία από αυτές που αφορούσε στο αναψυκτήριο προκάλεσε την παρέμβαση της Υπηρεσίας Δόμησης του Δήμου Θήρας, στελέχη της οποίας επισκέφθηκαν το σημείο και έπειτα από αυτοψία διαπίστωσαν την παρανομία.

Έτσι, στις 3 Ιουνίου 2013, η Υπηρεσία Δόμησης εξέδωσε έγγραφο με το οποίο καλούσε τον Δήμο Φολεγάνδρου να ανακαλέσει την άδεια λειτουργίας του εν λόγω μαγαζιού. Κάτι τέτοιο, όμως, δεν έγινε ποτέ…

Κάνει τα στραβά μάτια

Παρόλο που η διαταγή ήταν σαφής και καλούσε τον δήμαρχο να ανακαλέσει την άδεια λειτουργίας από την ιδιοκτήτρια του αναψυκτηρίου και εν συνεχεία να το σφραγίσει, εκείνος την παραμελούσε επιδεικτικά.

Στις 9 Αυγούστου 2013, ο γραμματέας του δήμου επέδωσε στον δήμαρχο Φολεγάνδρου την προσωρινή διαταγή της υπηρεσίας, με την οποία καλούνταν «να συμμορφωθεί άμεσα με το περιεχόμενό της, δηλαδή να ανακαλέσει την άδεια λειτουργίας του καταστήματος-αναψυκτηρίου και στη συνέχεια να το σφραγίσει».

(Αριστερά το τουριστικό γραφείο και δεξιά το αναψυκτήριο)

Και πάλι όμως, ο τοπικός άρχοντας αρνήθηκε να συμμορφωθεί. Αντ’ αυτού, ο Δήμος Φολεγάνδρου κατέθεσε αίτηση ασφαλιστικών μέτρων στο Μονομελές Πρωτοδικείο Νάξου, με την οποία αιτούνταν την ανάκληση της προσωρινής διαταγής που τον υποχρέωνε να ανακαλέσει την άδεια λειτουργίας.

Προσπάθησε, δηλαδή, να δώσει ασυλία στην ιδιοκτήτρια του εν λόγω καταστήματος, τη στιγμή που, σύμφωνα με το έγγραφο της Υπηρεσίας Δόμησης, είναι πρόδηλο ότι το μαγαζί λειτουργεί παράνομα.

Μάλιστα, ιδιαίτερα ύποπτο σχετικά με τις «προθέσεις» του δημάρχου είναι το γεγονός ότι, σύμφωνα με αναφορά ενός ιδιοκτήτη παρακείμενου καταστήματος η οποία κατατέθηκε στο Μονομελές Πρωτοδικείο Νάξου, η προϊσταμένη της Υπηρεσίας Δόμησης Θήρας φέρεται να έχει εκμυστηρευτεί στον εν λόγω ιδιοκτήτη ότι ο δήμαρχος την πίεσε -για ποιο λόγο άραγε;- να ανακαλέσει το έγγραφο για την ανάκληση της άδειας λειτουργίας του αναψυκτηρίου.

Προσπάθησε, δηλαδή, να πείσει την υπάλληλο να ακυρώσει την προσωρινή διαταγή, ώστε το κατάστημα να συνεχίσει να λειτουργεί κανονικά.

Το zougla.gr προσπάθησε να επικοινωνήσει με τον δήμαρχο, ωστόσο η επικοινωνία δεν κατέστη εφικτή. 

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης