«Φρούριο» θυμίζει από πολύ νωρίς το πρωί σήμερα η πρωτεύουσα, λόγω της επίσκεψης της Γερμανίδας καγκελαρίου Άνγκελα Μέρκελ, η οποία αφίχθη στο αεροδρόμιο «Ελ. Βενιζέλος» λίγο μετά τις 14.30.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Την κα Μέρκελ υποδέχθηκε προσωπικά ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς, ενώ λίγα λεπτά αργότερα ξεκίνησε η αυτοκινητοπομπή που μετέφερε τη Γερμανίδα καγκελάριο στο ξενοδοχείο Hilton, όπου διεξάγεται το φόρουμ στο οποίο συμμετέχουν νέοι επιχειρηματίες.

Η ανάπτυξη στην ατζέντα

Η κα Μέρκελ έρχεται στην Ελλάδα έχοντας στην ατζέντα της το Ελληνικό Επενδυτικό Ταμείο, σε μια προσπάθεια να δώσει ένα «αναπτυξιακό» στίγμα στην παρουσία της.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η «σιδηρά κυρία» της Γερμανίας θα επιχειρήσει, τόσο με την ανάδειξη του γεγονότος της έκδοσης του πενταετούς ομολόγου όσο και με την αναφορά στο νέο επενδυτικό Ταμείο, να υπογραμμίσει ότι το μνημόνιο αποτελεί παρελθόν κι ότι πλέον αρχίζει μια νέα προοπτική για τη χώρα.

Παράλληλα, αναμένεται να προβάλει την εξέλιξη της ελληνικής οικονομίας ως απόδειξη της επιτυχίας της γερμανικής εμπνεύσεως για την πολιτική δημοσιονομική σταθερότητα που εφαρμόζεται όχι μόνο στην Ελλάδα, αλλά και γενικότερα στην Ε.Ε.

Το επιχειρηματικό φόρουμ

Λίγα λεπτά μετά τις 15.00 ξεκίνησε, με την ομιλία του Αντώνη Σαμαρά, το φόρουμ στο οποίο συμμετέχουν νέοι επιχειρηματίες.

Μεταξύ άλλων, ο πρωθυπουργός εξήρε το επιχειρηματικό πνεύμα των νέων Ελλήνων επιχειρηματιών.

«Χαιρόμαστε που βρισκόμαστε ανάμεσά σας» είπε ο κ. Σαμαράς και πρόσθεσε πως «όσα καταφέραμε τα καταφέραμε με τις θυσίες του λαού». «Κάνουμε πράξη τις νέες ιδέες και τις νέες προτάσεις των ανθρώπων που τόλμησαν» υπογράμμισε.

Ο κ. Σαμαράς είπε ακόμη πως «οραματιζόμαστε μία Ελλάδα που στα επόμενά της βήματα, δηλαδή στα βήματα της ανάπτυξης, δίνει έμφαση στην εξωστρέφεια, την καινοτομία και στην εμπορευματικότητα. Αυτή η Ελλάδα χρειάζεται και άτομα με νέες ιδέες».

Πρόσθεσε πως «έχει γίνει εργασία με τις προσπάθειες του ελληνικού λαού για μία Ελλάδα που θα παράγει αντί να καταναλώνει», ενώ τόνισε πως η χώρα διαθέτει έμψυχο υλικό υψηλής ικανότητας και μπορεί να καταστεί «κέντρο επιχειρηματικότητας και καινοτομίας με σημάδια εξωστρέφειας».

Μιλώντας στο επιχειρηματικό φόρουμ, η καγκελάριος δήλωσε: «Είμαι πεπεισμένη ότι θα ξεπεραστούν τα προβλήματα, ήρθα για να ρίξω μια ματιά στο μέλλον και να συζητήσω με νέους ανθρώπους φρέσκιες ιδέες».

Eπίσης, είπε ότι γνωρίζει «ποια είναι η δύσκολη κατάσταση την οποία βιώνετε, ενώ στην Ελλάδα υπάρχουν τόσες ευκαιρίες και δυνατότητες».

Όπως ανέφερε, «υπάρχουν πολλές ευκαιρίες για επιχειρηματικότητα τόσο σε παραδοσιακούς τομείς, όπως ο τουρισμός, όσο και σε νέους, όπως η παροχή υπηρεσιών μέσω Internet, που δίνει τη δυνατότητα προσέγγισης νέων αγορών».

Αναγνώρισε, ωστόσο, ότι το μείζον πρόβλημα στην παρούσα κατάσταση είναι η ελλιπής χρηματοδότηση στην Ελλάδα. «Επιθυμούμε να δώσουμε ώθηση στις νέες επιχειρήσεις. Το σημαντικότερο και πιο δύσκολο είναι το πώς μπορώ να έχω πρόσβαση σε κεφάλαιο για να χτίσω την επιχείρησή μου».

Μιλώντας για το πρόβλημα της ανεργίας η Γερμανίδα καγκελάριος αναφέρθηκε και στο παράδειγμα της πρώην Ανατολικής Γερμανίας, όπου «μετά την πτώση του τείχους πολλά επαγγέλματα, έχασαν τη χρησιμότητά τους και η ανεργία εκτοξεύτηκε», ενώ δήλωσε αισιόδοξη πως η Ελλάδα θα τα καταφέρει.

Το πρόγραμμα της καγκελαρίου

Το πρόγραμμα της καγκελαρίου άρχισε στις 15.15, με την παρουσία της μαζί με τον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά σε φόρουμ με νέους επιχειρηματίες που δραστηριοποιούνται σε καινοτόμους τομείς. Στη συνέχεια, στις 16.20, οι δύο πολιτικοί ηγέτες θα συναντηθούν με εκπροσώπους θεσμικών φορέων και μικρομεσαίων επιχειρήσεων.

Στις 17.30 η Άνγκελα Μέρκελ θα μεταβεί στο Μέγαρο Μαξίμου για την επίσημη συνάντηση με τον Αντ. Σαμαρά, μετά το πέρας της οποίας θα δώσουν από κοινού συνέντευξη Τύπου στους εκπροσώπους των ελληνικών και ξένων ΜΜΕ.

Η Γερμανίδα καγκελάριος αναμένεται να ανακοινώσει το ελληνογερμανικό επενδυτικό ταμείο και το συγκεκριμένο ποσό με το οποίο αυτό θα «προικοδοτηθεί».

Από τις 10.30 το πρωί το zougla.gr και η τηλεόραση της Ζούγκλας καταγράφουν καρέ-καρέ όλες τις εξελίξεις, ενώ θα σας αναμεταδώσουν την άφιξη της Μέρκελ, τις συναντήσεις της και τις κινητοποιήσεις στο κέντρο της Αθήνας.

«Αστακός» η πρωτεύουσα

Ενισχυμένα είναι τα μέτρα της ΕΛ.ΑΣ. στο κέντρο της Αθήνας και στην ευρύτερη περιοχή προκειμένου να αποφευχθούν τυχόν επεισόδια. Ενδεικτικό της κατάστασης που διαμορφώνεται αποτελεί το γεγονός πως το κέντρο της πρωτεύουσας, αλλά και όλα τα σημεία απ’ όπου θα περάσει η καγκελάριος θα φρουρούνται από 6.000 αστυνομικούς.

Παράλληλα, με απόφαση της Γενικής Αστυνομικής Διεύθυνσης Αττικής από τις 11.30 έως τις 21.30 απαγορεύονται οι συγκεντρώσεις και οι πορείες στην περιοχή του κέντρου.

Υπενθυμίζεται ότι η πρώτη απόφαση απαγόρευσης συγκεντρώσεων – τα τελευταία χρόνια – στο κέντρο της Αθήνας ελήφθη παραμονές της επίσκεψης της Μέρκελ στις 9 Οκτωβρίου 2012.

Ποιοι δρόμοι είναι κλειστοί

Με απόφαση του γενικού αστυνομικού Διευθυντή Αττικής, δεν επιτρέπονται, λόγω της επίσημης επίσκεψης στην Ελλάδα της καγκελαρίου της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανίας και για λόγους δημόσιας ασφάλειας και μη διατάραξης της κοινωνικοοικονομικής ζωής, από τις 11.30 έως τις 21.30, οι υπαίθριες συγκεντρώσεις ή πορείες στην περιοχή που περικλείεται από τις οδούς – λεωφόρους:

Αμερικής (από τη συμβολή της με την οδό Σταδίου) – συνέχεια Λυκαβηττού – δεξιά Αναγνωστοπούλου – αριστερά Πατριάρχου Ιωακείμ – αριστερά Μαρασλή – δεξιά Δεινοκράτους – αριστερά Αριστοδήμου – δεξιά Αθηναίων Εφήβων – αριστερά Κόνιαρη – δεξιά Τσόχα – αριστερά Δ. Σούτσου – συνέχεια Πανόρμου – αριστερά Κηφισίας – δεξιά Κατεχάκη – αριστερά Καπετάν Χρονά – δεξιά Βλαχάκη – δεξιά Μεσογείων – αριστερά Μιχαλακοπούλου – αριστερά Διονυσίου Αιγηνίτου – αριστερά Κρατερού – δεξιά Αλκαίου – δεξιά Ούλωφ Πάλμε – δεξιά Ευφρονίου – αριστερά Σπ. Μερκούρη – δεξιά Ευτυχίδου – Πλατεία Πλαστήρα – Αρχιμήδους – δεξιά Μάρκου Μουσούρου – αριστερά Αρδηττού – συνέχεια Καλλιρρόης – δεξιά Δράκου – αριστερά Μουσών – συνέχεια Παναιτωλίου – Αρακύνθου – Στησικλέους – δεξιά Ακάμαντος – αριστερά Αποστόλου Παύλου – δεξιά Ερμού – αριστερά Αθηνάς – δεξιά Βορρέου – αριστερά Αιόλου – δεξιά Κολοκοτρώνη – Αμερικής, συμπεριλαμβανομένων των τμημάτων των ανωτέρω οδών που αποτελούν τα όρια της εν λόγω περιοχής, στο τμήμα της Αττικής Οδού από τον Διεθνή Αερολιμένα Αθηνών «Ελ. Βενιζέλος» έως τον κόμβο της Περιφερειακής Υμηττού με τη Λ. Κατεχάκη, στο τμήμα της Λ. Κατεχάκη από την έξοδο της Περιφερειακής Υμηττού έως τη συμβολή της με τη Λ. Μεσογείων και σε βάθος ακτίνας εκατό -100- μέτρων, ένθεν και ένθεν προαναφερόμενων τμημάτων οδών (Αττική Οδός – Λ. Κατεχάκη), ως και επί των γεφυρών, ανισόπεδων κόμβων, διαβάσεων που υφίστανται κατά μήκος αυτών, καθώς και στην ευρύτερη περιοχή τοπικής αρμοδιότητας Διεύθυνσης Αστυνόμευσης Αερολιμένα Αθηνών.

Οι συγκεντρώσεις

Ο ΣΥΡΙΖΑ καλεί σε συλλαλητήριο στις 17.00 στην πλατεία Κλαυθμώνος και σε ανακοίνωσή του αναφέρει ότι «η επίσκεψη της Καγκελαρίου Μέρκελ στην Αθήνα γίνεται για να υποστηρίξει την κυβέρνηση Σαμαρά-Βενιζέλου, εν όψει των εκλογών. Για να επιβραβεύσει το καταστροφικό κυβερνητικό έργο, να επιτηρήσει τη συνέχιση της λιτότητας, να επιθεωρήσει αν χαρίστηκαν οι τράπεζες στα συμφέροντα, αν δόθηκε για ψίχουλα η δημόσια περιουσία, αν έπεσαν οι μισθοί στο επίπεδο της Βουλγαρίας».

Eπίσης, η ΑΝΤΑΡΣΥΑ καλεί σε συγκέντρωση διαμαρτυρίας στο ίδιο σημείο στις 17.30.

Οι Ανεξάρτητοι Έλληνες με ανακοίνωσή τους καλούν «τα μέλη και τους φίλους και τον λαό της Αθήνας σε συγκέντρωση διαμαρτυρίας που οργανώνουν φορείς, σωματεία και η Επιτροπή Αντίστασης στη Νέα Γερμανική Κατοχή, στην πλατεία Κλαυθμώνος, στις 17.30.

Στις 11.00 η Παγκρήτια Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα κατά της Εξουδετέρωσης των Χημικών Όπλων της Συρίας στη Μεσόγειο διοργανώνει συλλαλητήριο στο Σύνταγμα.

Κλειστοί είναι από τις 13.30 οι σταθμοί «Κατεχάκη», «Ευαγγελισμός» και «Μέγαρο Μουσικής» του μετρό, ενώ στις 18.30 θα κλείσουν και οι σταθμοί «Σύνταγμα» και «Ακρόπολη».

Η ταβέρνα στην οποία θα γευματίσει η Μέρκελ

Στην ταβέρνα «Στροφή» που βρίσκεται στην Πλάκα θα κάνει ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς το τραπέζι στη Γερμανίδα καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ. Πρόκειται για μια παραδοσιακή ελληνική ταβέρνα με μεζέδες, χύμα κρασί και μπίρα.

Το λαγωνικό της επιστράτευσε η EΛ.ΑΣ. για την ασφάλεια της άφιξης της Καγκελαρίου Μέρκελ

Ο χώρος διεξαγωγής της συνάντησης με επιχειρηματίες

Τα stands των επιχειρήσεων που συμμετέχουν στο επιχειρηματικό φόρουμ παρουσία της Μέρκελ

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης