Για την μεγάλη δοκιμασία που πέρασε τα τελευταία πέντε χρόνια οπότε και κατηγορήθηκε άδικα για την διάπραξη ληστείας μιλάει στην «Π» ο 45χρονος διασώστης του ΕΚΑΒ, Γρηγόρης Επιτροπάκης, από την Ψαρή Φοράδα. Συνελήφθη, προφυλακίστηκε, στιγματίστηκε, έμεινε στην φυλακή σχεδόν για τρεις μήνες, έχασε την δουλειά του, όμως εκείνος ουδέποτε έχασε την πίστη του για την αθώωση του. Πριν από μερικές ημέρες το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων Χανίων όπου εκδικάστηκε πρωτόδικα η υπόθεση, τον έκρινε ομόφωνα αθώο με την σύμφωνη εισήγηση της εισαγγελέως έδρας. «Για μένα η Ανάσταση ήρθε νωρίτερα!» μας λέει συγκινημένος για την δικαίωση του.

Όλα ξεκίνησαν στις 2 Μαϊου του 2010 οπότε και στον Συκολόγο της Βιάννου σημειώνεται ληστεία σε βάρος μίας 50χρονης με λεία 6000 ευρώ. Ο δράστης της ληστείας οδηγεί μηχανή μεγάλου κυβισμού. Ο Γρηγόρης Επιτροπάκης έχει μεγάλη αγάπη στις μηχανές, κυκλοφορεί στους δύο τροχούς χειμώνα-καλοκαίρι και μάλιστα συμμετέχει σε οργανωμένους αγώνες. Αυτό η σύμπτωση έμελλε να αλλάξει δραματικά την ζωή του. «Ήξερα ότι δεν είχα κάνει τίποτα, ότι ήμουν αθώος. Πίστευα ότι είχε γίνει παρεξήγηση που θα λυνόταν σε λίγα λεπτά. Γι’ αυτό και δεν ζήτησα νομική συνδρομή. Τόσο σίγουρος ήμουν. Τον δικηγόρο τον διόρισε αργότερα η ανακρίτρια». Του ζητάμε να μας περιγράψει τα συναισθήματα του όταν πλέον προφυλακίστηκε. «Προσωπικά ένιωσα απορία αλλά και θυμό γιατί σε αυτήν τη θέση με έφεραν κάποιοι άνθρωποι χωρίς κανένα απολύτως στοιχείο. Δεν υπήρχε το παραμικρό σε βάρος μου. Από μία μαρτυρία ενός ανθρώπου για την μηχανή…Εντελώς ξαφνικά βρέθηκα απολογούμενος και αμυνόμενος επειδή κάποιοι δεν έκαναν σωστά την δουλειά τους. Έκανα μεγάλη υπομονή. Είχα απεριόριστη πίστη στον εαυτό μου και στον Θεό γιατί πρώτος ήξερα την αλήθεια». Όπως περιγράφει, η σύλληψη του έγινε στον χώρο εργασίας του. «Ήμουν στον τομέα του ΕΚΑΒ στην Ιεράπετρα. Εργαζόμουν στα αυτοκίνητα, στις κινητές μονάδες. Τελείωνα την δουλειά στις 3 το μεσημέρι. Στις 12 ήρθαν τέσσερις αστυνομικοί της Ασφάλειας και μου πέρασαν χειροπέδες μπροστά σε όλους. Με πήραν αυτόφωρο γιατί βρήκαν ένα μικρό σουγιά στο αυτοκίνητο μου. Στην Ασφάλεια πια άρχισαν να με ανακρίνουν για την ληστεία».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Κινδύνευσε η ζωή μου δύο φορές στη φυλακή

Η ζωή του ανατρέπεται από τη μία στιγμή στην άλλη. Οδηγείται στις φυλακές Νεάπολης όπου δέχεται επίθεση με αυτοσχέδια όπλα από συγκρατούμενους του. «Πριν το ΕΚΑΒ, εργαζόμουν ως υπάλληλος της εξωτερικής φρουράς των φυλακών τόσο στην Αλικαρνασσό όσο και στην Νεάπολη. Αυτό διέρρευσε στην φυλακή. Πήγαν να με πετσοκόψουν. Είδα τον Χάρο με τα μάτια μου». Η επίθεση αυτή ήταν η αιτία της μεταγωγής του στις φυλακές της Κέρκυρας. Παραμένει εκεί περίπου 1,5 μήνα και αποφυλακίζεται. Η «Π» είχε αναφερθεί τότε στην υπόθεση του Γρηγόρη Επιτροπάκη, ο οποίος επέμενε στην αθωότητα του. Όλα αυτά τα χρόνια περίμενε καρτερικά την δικαίωση του. «Τίποτα δεν γίνεται τυχαία. Ο χρόνος είναι ο καλύτερος γιατρός για όλα. Πέρασαν πέντε χρόνια. Εγώ θα μπορούσα να περιμένω μια ζωή γι’ αυτήν την δικαίωση. Οι γονείς μου όμως, ηλικιωμένοι άνθρωποι, το βίωσαν όλο αυτό πολύ πιο έντονα. Δεν είχαν τις ίδιες αντοχές. Πήγα στο ΕΚΑΒ και άφησα την προηγούμενη υπηρεσία αν και τα χρήματα ήταν πολύ περισσότερα, γιατί πάντα ήθελα να προσφέρω στον συνάνθρωπο. Ξέρω ότι αν κάνεις το καλό, θα το βρεις μπροστά σου. Τέθηκα σε αργία, διακόπηκε η μισθοδοσία μου. Έφθασα σε σημείο να έχω πρόβλημα επιβίωσης. Τώρα πια με την ομόφωνη απόφαση αθώωσης, θα επανέλθω στην υπηρεσία. Εκ των υστέρων, μπορώ να πω ότι αυτή η δοκιμασία ήταν μία «ευλογία» για μένα. Έμαθα πως λειτουργεί η κοινωνία, ποιοι είναι φίλοι και ποιοι όχι γιατί μέχρι τότε ζούσα στην χώρα των θαυμάτων».

Ο Γρηγόρης Επιτροπάκης είναι αριστούχος της Ανωτάτης Πατριαρχικής Ακαδημίας Κρήτης. Η προσφορά του στον εθελοντισμό αποτελεί στάση ζωής. Έχει τελειώσει την Σχολή του Σώματος Εθελοντών Σαμαρειτών, είναι εθελοντής αιμοδότης-αιμοπεταλιοδότης, δωρητής μυελού των οστών και οργάνων ιστών σώματος Ε.Ο.Μ. Εθελοντής πυροσβέστης με μακρόχρονη εκπαίδευση. Ποιο είναι το μήνυμα που στέλνετε σε όσους σας αδίκησαν; τον ρωτάμε. «Αυτό που θέλω να πω είναι ότι πρέπει να είμαστε σωστοί και να τα έχουμε καλά με την συνείδηση μας. Από ‘κει και πέρα δεν πρέπει να μας ακουμπάνε ούτε οι κακοήθειες ούτε η εμπάθεια του κόσμου. Το άδικο δεν το θέλει ούτε ο Θεός. Εγώ συγχωρώ τους διώκτες μου και κατήγορους μου. Γιατί είναι άνθρωποι και σαν άνθρωποι έκαναν ένα σφάλμα. Σκόπιμα ή όχι, είναι σφάλμα. Θα χαρώ πολύ και λόγω του κλίματος των ημερών που περνάμε μία περίοδο περισυλλογής, αν κάποιοι άνθρωποι αισθανθούν ότι με αδίκησαν με μία λάθος ενέργεια και συμπεριφορά, να το νιώσουν μέσα τους και να το εξομολογηθούν για να ελαφρώσουν. Δεν απαιτώ να μου ζητήσει κανείς συγνώμη. Εγώ αγαπώ όλο τον κόσμο».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο δικηγόρος Γιώργος Στειακάκης, ο οποίος χειρίστηκε την υπόθεση, δήλωσε στην «Π»: «Η υπόθεση του Γρηγόρη ήταν μία απίστευτη περιπέτεια για τον ίδιο και μία τραγική αδικία. Κατηγορήθηκε για ληστεία και αρχικά προφυλακίστηκε εξαιτίας της απολύτως αναξιόπιστης μαρτυρίας της παθούσας ότι η χροιά της φωνής του έμοιαζε με αυτήν του δράστη, την οποία η ίδια άκουσε μέσα από το κράνος που φορούσε ο δράστης. Αυτό ήταν και μόνο ήταν αρκετό στις Αρχές για να διασύρουν έναν απόφοιτο της Ανωτάτης Ιερατικής Σχολής, διασώστη του ΕΚΑΒ με επαγγελματικούς επαίνους, αιμοδότη και δωρητή οργάνων. Μερικές φορές το αυτονόητο γίνεται Γολγοθάς. Μακάρι να μην ξανασυμβεί σε άλλον, γιατί η δικαστική δικαίωση μπορεί να λυτρώνει αλλά δεν εξαλείφει την πικρία και την ψυχική καταρράκωση που μέχρι τότε έχει συντελεστεί».

Πηγή: εφημερίδα Πατρίς, Patris.gr 

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης