Αποστολή: Νίκος Χριστοφάκης

Η ζωή δείχνει να επιστρέφει στους κανονικούς ρυθμούς στο νησί της Κω, μετά το φονικό χτύπημα του Εγκέλαδου, με τους κατοίκους και τους τουρίστες, Έλληνες και ξένους, να επιστρέφουν στις εργασίες τους, στις παραλίες και στις καφετέριες. Τα όποια προβλήματα παρατηρούνται αντιμετωπίζονται ήδη σε μεγάλο βαθμό, οι ζημιές σε διάφορες υποδομές, αλλά και εκκλησιαστικούς χώρους, αποτελούν… νέο ενδιαφέρον αντικείμενο φωτογράφισης για τους περαστικούς, ενώ τίποτα δεν προμηνύει ότι η οικονομική ζωή του νησιού θα επηρεαστεί, τελικά, αρνητικά.

Κι αυτό καθότι επικράτησε η ψυχραιμία και οι τουριστές αποφάσισαν, γενναία, να μην μεταβάλλουν τις διακοπές τους, παρά το, ασυνήθιστο κυρίως για τους βορειοευρωπαίους, «κούνημα» της μεγάλης μετασεισμικής δραστηριότητας.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Τα πρώτα στοιχεία είναι πολύ ενθαρρυντικά. Όπως δήλωσε στον φακό του zougla.gr η Πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων του νησιού Κωνσταντίνα Σβύνου, τα ξενοδοχεία δεν παρουσιάζουν απολύτως κανένα πρόβλημα ενώ δεν έχουν υπάρξει ακυρώσεις.

«Αποδείχτηκε ότι η Κως είναι ένα πολύ ανθεκτικό νησί, κι από άποψης υποδομών. Από τις 52.000 κλίνες στο νησία, δημιουργήθηκαν μόνο κάποια ερωτηματικά για 200 κλίνες για τις οποίες αναμένεται το πόρισμα των μηχανικών και ίσως κάποιες διορθώσεις. Τα πράγματα κινούνται στον κανονικό τους ρυθμό», επισημαίνει.

Δείτε τις δηλώσεις της στον φακό του zougla.gr. 

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Δείτε φωτογραφίες από το νησί, το Σάββατο το μεσημέρι:

Οι παραλίες του νησιού είναι γεμάτες κόσμο

Οι τουρίστες ξανά στην αγορά του νησιού

Δύτες ερευνούν το λιμάνι του νησιού

 
«Η Κως βρήκε ξανά τους ομαλούς ρυθμούς της κοινωνικής και οικονομικής ζωής»

Σήμερα το πρωί εξάλλου πραγματοποιήθηκε η δεύτερη κατά σειρά συνεδρίαση του Συντονιστικού Οργάνου Πολιτικής Προστασίας υπό την προεδρία του Περιφερειάρχη Νοτίου Αιγαίου Γιώργου Χατζημάρκου, με σκοπό την επανεκτίμηση της κατάστασης και τον προγραμματισμό των ενεργειών και των παρεμβάσεων που θα ακολουθήσουν, ώστε να αποκατασταθεί η ομαλότητα στο νησί το συντομότερο δυνατόν και να προστατευθεί η εικόνα του τουριστικού προορισμού.

Με το πέρας της συνεδρίασης του Συντονιστικού Οργάνου, στην οποία συμμετείχαν και οι Βουλευτές Δημήτρης Γάκης, Ηλίας Καματερός, Κώστας Καραμανλής, Μάνος Κόνσολας, Γιάννης Μανιάτης, και Δημήτρης Κρεμαστινός, ο τ. βουλευτής Γιάννης Παππάς, ο Έπαρχος Κω Γιώργος Χαλκιδιός, ο Εντεταλμένος Περιφερειακός Σύμβουλος Επιχειρησιακής Ετοιμότητας Χρήστος Ευστρατίου και ο τέως Περιφερειάρχης Γιάννης Μαχαιρίδης, ο Περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου Γιώργου Χατζημάρκος δήλωσε:

‘«Η Κως, σε λιγότερο από τριάντα έξι ώρες βρήκε ξανά τους ομαλούς ρυθμούς της κοινωνικής και οικονομικής ζωής της και οι επισκέπτες της απολαμβάνουν τον υπέροχο τόπο που επέλεξαν για τις διακοπές τους. Χωρίς υπερβολές, με σύνεση, η Περιφέρεια Ν. Αιγαίου, διαθέτοντας όλους τους απαραίτητους πόρους, οικονομικούς και ανθρώπινους, λειτούργησε και παραμένει σε ετοιμότητα εκπληρώνοντας διακριτικά και αποτελεσματικά τον ρόλο της».

Ακυρώνονται τα δρομολόγια Κως-Αλικαρνασσός – Δεν λειτουργεί το σύστημα θεώρησης διαβατηρίων

Προσωρινό πρόβλημα έχει προκύψει όμως με την ακτοπλοϊκή σύνδεση της Κω με την Αλικαρνασσό (Μπόντρουμ) καθώς έχει υποστεί ζημιές το κτήριο στο οποίο γινόταν ο έλεγχος και η θεώρηση των διαβατηρίων, διαδικασία απαραίτητη για όσους θέλουν να ταξιδέψουν στην Τουρκία.

Τα πλοία μπορούν να πραγματοποιήσουν κανονικά τα δρομολόγια, όμως δεν μπορεί προς το παρόν να γίνει η θεώρηση των διαβατηρίων

Δείτε πώς περιγράφει το πρόβλημα ο καπετάνιος ενός πλοίου που εξυπηρετεί τη συγκεκριμένη γραμμή.

Το πρόβλημα αναμένεται να λυθεί τις επόμενες ημέρες, με τη χρησή ενός κοντέινερ όπου θα γίνεται η θεώρηση των διαβατηρίων…

Στήνεται το κοντέινερ που θα εξυπηρετεί ως τελωνειακός χώρος για να λυθεί το πρόβλημα

Παράλληλα, ο Πρόεδρος της Ένωσης Αστυνομικών Υπαλλήλων Δωδεκανήσου Αντώνης Κυδωνάκης καταγγέλλει στον φακό του zougla.gr την «προχειρότητα», όπως αναφέρει, με την οποία στήθηκε το νέο λιμάνι, καθώς υπάρχουν σημαντικά προβλήματα και ελλοχεύουν κίνδυνοι τόσο για τους εργαζόμενους σε αυτό, όσο και για τους τουρίστες. «Το σημείο είναι ακατάλληλο και πρέπει να μεταφερθεί αλλού. Σε μια ενδεχόμενη μετασεισμική δραστηριότητα μπορεί να κινδυνέψουν άνθρωποι», σημειώνει χαρακτηριστικά.

Επιμέλεια: Σωτήρης Σκουλούδης

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης