Αφορμή για την εξέγερση των μεταναστών στο Κέντρο Κράτησης της Αμυγδαλέζας ήταν η αιφνιδιαστική διακοπή παροχής ηλεκτρικού ρεύματος στα παραπήγματα, κατόπιν αποφάσεως της αστυνομίας, σύμφωνα με τις σοκαριστικές καταγγελίες της Κίνησης Ενωμένοι Ενάντια στον Ρατσισμό και τη Φασιστική Απειλή (ΚΕΕΡΦΑ).

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Οι μετανάστες λόγω της υπερβολικής ζέστης που επικρατούσε το βράδυ στα σιδερένια παραπήγματα-κοντέινερ έκαναν χρήση των κλιματιστικών. Η αστυνομία αντέδρασε κόβοντας το ρεύμα, πράγμα το οποίο εξαγρίωσε τους κρατουμένους. Αυτά μεταξύ των άλλων καταγγέλλονται σε δημόσια ανακοίνωση της ΚΕΕΡΦΑ.

Ωστόσο υπάρχουν και άλλες μαρτυρίες για τον τρόπο συμπεριφοράς της αστυνομίας από τη στιγμή που περικυκλώθηκε το κέντρο κράτησης τη νύχτα του Σαββάτου.

«Δεν μας νοιάζει και αν πεθάνετε»

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Στην επίσημη ανακοίνωση η ΚΕΕΡΦΑ καταγγέλλεται πως άνδρες της αστυνομίας που εισήλθαν στον περίβολο του στρατοπέδου της Αμυγδαλέζας απευθύνθηκαν με τη φράση «δεν μας νοιάζει και αν πεθάνετε» προς τους κρατουμένους.

Η φράση αυτή εκστομίστηκε αφού οι αστυνομικοί πέταξαν το φαγητό των μεταναστών και το ποδοπάτησαν.

Ήδη, με ανακοίνωσή της η αξιωματική αντιπολίτευση και ο αρμόδιος τομεάρχης σε θέματα Δημόσιας τάξης, ΔημήτρηςΤσουκαλάς, ζήτησαν την άμεση διεξαγωγή έρευνας σε βάθος ώστε να διαπιστωθεί αφενός μεν η αιτία που προκάλεσε την εξέγερση των κρατουμένων στην Αμυγδαλέζα, αφετέρου δε το πλαίσιο συνθηκών διαβίωσης των μεταναστών στο στρατόπεδο αυτό.

Ο επικεφαλής της Κίνησης Ενωμένοι Ενάντια στο Ρατσισμό και τη Φασιστική Απειλή Πέτρος Κωνσταντίνου μίλησε στο zougla.gr για το συγκεκριμένο ζήτημα:

Στην επίσημη ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ για την κατάσταση που επικρατεί στα κέντρα κράτησης μεταναστών και ιδιαίτερα σε αυτό της Αμυγδαλέζας τονίζεται με έμφαση η ανάγκη διερεύνησης σε θεσμικό επίπεδο των συνθηκών κράτησης των μεταναστών ο οποίες σύμφωνα με δημόσιες καταγγελίες είναι άθλιες και παραπέμπουν στις εποχές στρατοπέδων συγκέντρωσης.

Η ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ

Όπως επισημαίνεται στη σχετική ανακοίνωση, «ο ΣΥΡΙΖΑ, ελληνικές και ξένες οργανώσεις για τα ανθρώπινα δικαιώματα, αλλά και πιο πρόσφατα ο Δήμαρχος Αχαρνών, έχουν καταγγείλει ότι οι συνθήκες κράτησης στο στρατόπεδο συγκέντρωσης της Αμυγδαλέζας είναι απάνθρωπες και εξευτελιστικές, γεγονός που επιδεινώνεται από τις υψηλές θερμοκρασίες. Στις συνθήκες αυτές, που χειροτερεύουν με την εντεινόμενη δραστηριότητα του Ξένιου Δία και έχουν καταγγελθεί και από ενώσεις αστυνομικών, η εξωφρενική παράταση της κράτησης από 12 σε 18 μήνες κάνει το πρόβλημα εκρηκτικό και δημιουργεί απόγνωση στους κρατούμενους. Η απόγνωση, και μαζί η ματαιωμένη ελπίδα για ζωή και ελευθερία, είναι οι αιτίες της εξέγερσης των φυλακισμένων στην Αμυγδαλέζα».

Ο ΣΥΡΙΖΑ υποστηρίζει πως «η απόγνωση, και μαζί η εξέγερση, είναι καρποί της απάνθρωπης πολιτικής του κ. Δένδια, που επιμένει στον ρατσιστικό Ξένιο Δία και την εφαρμογή της κράτησης, ενώ η αναποτελεσματικότητά τους είναι καταφανής ακόμα και με τα μέτρα του υπουργείου».

Όπως σημειώνεται, «η βίαιη καταστολή της εξέγερσης, τα χημικά και ορισμένα κίτρινα ‘ρεπορτάζ’ δεν μπορούν να κρύψουν άλλο ένα αποτυχημένο ‘success story’ της κυβέρνησης. Ζητάμε να ερευνηθούν άμεσα οι καταγγελίες για χρήση βίας από αστυνομικούς πριν, και για εκατέρωθεν τραυματισμούς μετά την επέμβαση των ειδικών μονάδων της ΕΛΑΣ, καθώς και για απειλές ότι οι κρατούμενοι δεν θα έχουν πρόσβαση στη διαδικασία αίτησης ασύλου σε δεύτερο βαθμό».

«Κυρίως, όμως» καταλήγει η ανακοίνωση «ζητάμε να κλείσουν άμεσα τα στρατόπεδα και τα κρατητήρια-κολαστήρια, και αντί γι’ αυτά, να λειτουργήσουν επιτέλους ανοιχτά κέντρα υποδοχής και φιλοξενίας, που να διασφαλίζουν αξιοπρεπείς συνθήκες διαβίωσης και εξατομικευμένη κρίση για μετανάστες και πρόσφυγες που δικαιούνται διεθνή προστασία».

Η απάντηση του υπ. Προστασίας του Πολίτη

«Κατά τον ΣΥΡΙΖΑ, η Ελληνική Δημοκρατία καλείται να αγνοήσει το αναφαίρετο δικαίωμα κάθε κράτους, αλλά και τις προβλέψεις των κοινοτικών οδηγιών, επιτρέποντας ανέλεγκτη είσοδο στο έδαφός της και ελεύθερη διαβίωση κάθε παράνομου μετανάστη, όπου αυτός επιθυμεί. Φτάνει μάλιστα ο ΣΥΡΙΖΑ στο σημείο να δικαιολογεί κακουργηματικού χαρακτήρα αντιδράσεις απέναντι στο δικαίωμα του ελληνικού κράτους να περιορίζει όποιον έχει εισέλθει παράνομα στο έδαφός του! Τους εξωφρενικούς αυτούς ισχυρισμούς τους παραδίδουμε στη χλεύη της ελληνικής κοινωνίας.

Αλλά είναι ώρα να εγκαταλείψει το συγκεκριμένο κόμμα τους παραλογισμούς του και να αντιληφθεί ότι δεν δικαιούμαστε να παραιτηθούμε από το δικαίωμα άσκησης κυριαρχίας στη χώρα μας.

Καταλήγοντας, στέλνουμε το μήνυμα μέσα και έξω από την πατρίδα μας:

Στόχος μας είναι κάθε παράνομος μετανάστης, εφόσον τα αρμόδια όργανα κρίνουν ότι δεν δικαιούται διεθνούς προστασίας, να κρατείται μέχρι να επιστρέψει στην πατρίδα του. Η Ελλάδα δεν είναι πια ‘ξέφραγο αμπέλι’».

Πατήστε εδώ για να δείτε το χρονικό των επεισοδίων στην Αμυγδαλέζα

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης