Το απόγευμα της Δευτέρας κορυφώθηκαν οι εορταστικές εκδηλώσεις του Δήμου Πωγωνίου για τον εορτασμό της επετείου του «Έπους του 1940», με την αναπαράσταση της μάχης Καλπακίου.

Πριν από την αναπαράσταση τελέστηκε επιμνημόσυνη δέηση, προσκλητήριο νεκρών, κατάθεση στεφάνων, καλωσόρισμα του Δημάρχου Κώστα Καψάλη.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Πλήθος κόσμου άρχισε να καταφθάνει στο σημείο από τις πρώτες μεσημεριανές ώρες καθώς η αναπαράσταση της τόσο σημαντικής μάχης, αποτελεί πόλο έλξης τόσο για τους Ηπειρώτες όσο και για τους επισκέπτες του τετραημέρου της 28ης Οκτωβρίου στην Ηπειρο.

1940…Η VIII Μεραρχία κατατρόπωσε την ιταλική επίθεση στην Ήπειρο

Ήταν παραμονές του 1940 όταν η VIII Μεραρχία Ηπείρου με επικεφαλής τον υποστράτηγο Κατσιμήτρο Χαράλαμπο οργάνωσε την άμυνα στα γύρω υψώματα της Γκραμπάλας, της Ασόνισσας, της Βελλάς και των Γρεμισιών. Το Γενικό Επιτελείο προέβλεπε άμυνα από τα Τζουμέρκα, ωστόσο ο Χαράλαμπος Κατσιμήτρος έδωσε εντολή να κρατηθεί η γραμμή άμυνας στο Καλπάκι.

Οι Ιταλοί ήθελαν να περάσουν από την Αλβανία στην Ήπειρο και συγκεκριμένα στα Γιάννενα, για να συνεχίσουν την πορεία τους στην Αιτωλοακαρνανία και μέσω του Μετσόβου στη Θεσσαλία.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Το μόνο μονοπάτι που θα τους οδηγούσε στα Γιάννενα περνούσε από το Καλπάκι…

2 Νοεμβρίου 1940

Ξημέρωμα Σαββάτου και τα πρώτα πυκνά σμήνη ιταλικών αεροπλάνων κάνουν την εμφάνισή τους στον ουρανό και αρχίζουν να βομβαρδίζουν το Καλπάκι, την Γκραμπάλα, την Μονή Βελλά.

Ο φόβος ήταν διάχυτος στους κατοίκους καθώς αντιλαμβάνονταν πως ο πόλεμος είχε αρχίσει…

Ωστόσο ο φόβος τους δεν τους έκανε να λιγοψυχήσουν… το αντίθετο όλοι μαζί στάθηκαν με σθένος απέναντι στα ιταλικά στρατεύματα. Στα υψώματα της Γκραμπάλας,της Βροντισμένης,της Ψηλοράχης και γύρω από τους μικρούς λόφους στο Καλπάκι ήταν παραταγμένα 15 τάγματα πεζικού,16 πυροβολαρχίες και 5 ουλαμοί πυροβόλων.

Απέναντι τους οι Έλληνες, είχαν περίπου 100.000 Ιταλούς.

Το μεσημέρι στις 3.30 οι Ιταλοί αρχίζουν την επίθεση. Η μάχη στο Καλπάκι έδειξε στους Ιταλούς πως δεν ήταν καθόλου εύκολη υπόθεση το πέρασμά τους στην Ήπειρο (370 νεκροί,1200 τραυματίες,2000 αιχμάλωτοι και 70 αγνοούμενοι).

Η νίκη του Καλπακίου είχε ιδιαίτερη βαρύτητα. Οι Ιταλοί που ήταν τόσο σίγουροι για ένα εύκολο πέρασμα στο ελληνικό έδαφος διαψεύστηκαν πανηγυρικά…

Πηγή: epirus-tv

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης