Ρεπορτάζ: Παναγιώτης Βλαχουτσάκος

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Στα δίχτυα του Σώματος Δίωξης Οικονομικού Εγκλήματος έπεσε χθες το απόγευμα ιδιοκτήτης κεντρικού ενεχυροδανειστηρίου στο Σύνταγμα.

Μετά την επισταμένη έρευνα που έγινε στις… αποθήκες του καταστήματος, διαπιστώθηκε ότι ο επιχειρηματίας είχε στην κατοχή του παράνομα 16 κιλά χρυσό, η αξία του οποίου υπολογίζεται περίπου σε 480.000 ευρώ!

«Πρόκειται για πολύ μεγάλο ενεχυροδανειστήριο στην καρδιά της Αθήνας, για το οποίο υπήρχαν πληροφορίες ότι αγοράζει και πουλά μεγάλες ποσότητες χρυσού χωρίς καθόλου παραστατικά. Από την έρευνα προέκυψε ότι ο ιδιοκτήτης του μαγαζιού φύλαγε στο μαγαζί του 16 κιλά χρυσό, η προέλευση του οποίου είναι άγνωστη. Ως εκ τούτου, το εμπόρευμα κατασχέθηκε» εξηγούν στελέχη της υπηρεσίας μιλώντας στο zougla.gr.

«Μαύρος» χρυσός

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η αντίστροφη μέτρηση για τον εντοπισμό και την κατάσχεση της αδήλωτης ποσότητας χρυσού ξεκίνησε χθες το απόγευμα, όταν τριμελές συνεργείο του ΣΔΟΕ «επισκέφθηκε» το κατάστημα του Συντάγματος και προέβη στην ποσοτική καταμέτρηση του εμπορεύματος.

Από τον έλεγχο προέκυψε μεγάλη διαφορά μεταξύ της ποσότητας του πολύτιμου μετάλλου και των παραστατικών που προσκόμισε ο επιχειρηματίας. Συγκεκριμένα, διαπιστώθηκε ότι χρυσός αξίας 480.000 ευρώ (!) ήταν αδήλωτος.

«Ο έλεγχος έγινε κατόπιν εισαγγελικής παραγγελίας. Η ποσότητα του πολύτιμου μετάλλου που είναι αδήλωτη, χωρίς δηλαδή παραστατικά αγοράς – πώλησης, κατασχέθηκε και πρόκειται να μεταφερθεί στο Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων» επισημαίνουν καλά ενημερωμένες πηγές.

Αίσθηση, πάντως, προκαλεί η τοποθέτηση του ιδιοκτήτη του καταστήματος, ο οποίος σε μια προσπάθεια να δικαιολογήσει τη μεγάλη αδήλωτη ποσότητα χρυσού που βρέθηκε στην αποθήκη του ανέφερε ότι πρόκειται για… «λάθος του λογιστή του».

Εστίες παρανομίας

Χαρακτηριστικό είναι ωστόσο το γεγονός ότι, σύμφωνα με τα επικαιροποιημένα στοιχεία που διαβιβάστηκαν στη Βουλή από τον υφυπουργό Οικονομικών Γιώργο Μαυραγάνη, το ποσοστό παραβατικότητας στα ανταλλακτήρια-ενεχυροδανειστήρια που διαπιστώθηκε κατά τη διάρκεια των ελέγχων του ΣΔΟΕ αγγίζει το 60% !

Σύμφωνα με τα στοιχεία που τηρούνται στη Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων, μέχρι την 11η Οκτωβρίου 2013 λειτουργούσαν νόμιμα 939 επιχειρήσεις με 309 υποκαταστήματα, τα οποία παρέχουν υπηρεσίες ενεχυροδανειστή ή και αργυραμοιβού.

Το ΣΔΟΕ κατά την περίοδο από την 1η Ιανουαρίου έως τις 30 Σεπτεμβρίου 2013 έχει διενεργήσει 141 ελέγχους σε ανταλλακτήρια-ενεχυροδανειστήρια, από τους οποίους έχουν προκύψει 407 παραβάσεις, με το ποσοστό παραβατικότητας να ανέρχεται στο 59%.

Την ίδια ώρα, το Υπουργείο Ανάπτυξης, με έγγραφο του αρμόδιου υφυπουργού Θανάση Σκορδά, επισημαίνει ότι με Κοινή Υπουργική Απόφαση που εκδόθηκε το 2013 τα ενεχυροδανειστήρια πρέπει να διαθέτουν ζυγούς υψηλής ακρίβειας.

Η Διεύθυνση Μετρολογίας της Γενικής Γραμματείας Εμπορίου πραγματοποιεί ελέγχους στους ζυγούς των ενεχυροδανειστηρίων, με συνεργεία που διαθέτουν τον κατάλληλο εξοπλισμό, προκειμένου να αντιμετωπιστούν φαινόμενα κερδοσκοπίας και εξαπάτησης των καταναλωτών.

Επίσης, ο κ. Σκορδάς σημειώνει ότι και οι ίδιοι καταναλωτές πρέπει να είναι πολύ προσεκτικοί και επιφυλακτικοί, να ερευνούν και να ελέγχουν το ποιόν και τα στοιχεία των επιχειρήσεων στις οποίες απευθύνονται.

Παράλληλα, επισημαίνει ότι με βάση τον Ν. 2251/94 περί προστασίας των καταναλωτών, σε περίπτωση που οι καταναλωτές αλλάξουν γνώμη και θέλουν να ανακτήσουν τα αντικείμενά τους, έχουν δικαίωμα υπαναχώρησης και ματαίωσης της συναλλαγής εντός 14 ημερολογιακών ημερών από την παραλαβή του χρηματικού ποσού συναλλαγής.

Τα έγγραφα διαβιβάστηκαν στη Βουλή έπειτα από ερώτηση του βουλευτή της ΝΔ Λευτέρη Αυγενάκη, ο οποίος ζητούσε να λάβει επικαιροποιημένα στοιχεία για τον αριθμό των ενεχυροδανειστηρίων και τα αποτελέσματα των ελέγχων.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης