Το γνωστό χαμόγελο του μόνιμου υπουργού του Κώστα Σημίτη, Γιάννου Παπαντωνίου, πάγωσε γύρω στα μεσάνυχτα της Τρίτης προς Τετάρτη, όταν με σύμφωνη απόφαση δύο ανακριτών και της εισαγγελέως οδηγήθηκε με τη σύζυγό του στη φυλακή.
Το γνωστό χαμόγελο του μόνιμου υπουργού του Κώστα Σημίτη, Γιάννου Παπαντωνίου, πάγωσε γύρω στα μεσάνυχτα της Τρίτης προς Τετάρτη, όταν με σύμφωνα απόφαση δύο ανακριτών και του εισαγγελέα οδηγήθηκε με τη σύζυγό του στη φυλακήΗ ιστορία άρχισε εδώ και πολλά χρόνια, με τη δικαστική έρευνα να βαλτώνει και με τα νομικά παιχνίδια που επέτειναν τη διαδικασία μέχρι και το βράδυ της 23ης Οκτωβρίου 2018.
Τελικά, το κατηγορητήριο είναι αμείλικτο για το ζεύγος Παπαντωνίου, αφού και ο πρώην υπουργός και η γυναίκα του κρίθηκαν ένοχοι μέχρι στιγμής για τουλάχιστον 2,8 εκατ. ελβετικών φράγκων που βρέθηκαν σε κοινούς λογαριασμούς.
Το πολιτικό σκάνδαλο προσλαμβάνει ακόμη μεγαλύτερη διάσταση από τη στιγμή που είναι ο δεύτερος υπουργός Άμυνας των κυβερνήσεων ΠΑΣΟΚ, ιδιαίτερα του Κώστα Σημίτη, που οδηγείται στη φυλακή για τέτοιες παράνομες πράξεις.
Αν όμως κάποιος το καλοσκεφτεί, είναι ο τρίτος υπουργός που εμπλέκεται σε τέτοιου είδους σκάνδαλο και οδηγείται στη Δικαιοσύνη, αν προσθέσει και την υπόθεση του πρώην υπουργού της κυβέρνησης Σημίτη Αναστάσιου Μαντέλη.
Ο Γιάννος Παπαντωνίου κατάφερε να τραβήξει σε μάκρος την προανακριτική διαδικασία για πολλά χρόνια. Με το αγέρωχο ύφος που τον χαρακτηρίζει, αντέκρουσε όλες τις κατηγορίες, έως ότου έκλεισε η δικαστική θηλιά. Το βράδυ της Τρίτης προς Τετάρτη, κοντά στα μεσάνυχτα, γράφτηκε ο επίλογος της πρώτης αυτής δικαστικής πράξης τουλάχιστον και ο άλλοτε «τσάρος» της οικονομίας και για πολλούς ο αρχιτέκτονας της φούσκας του Χρηματιστηρίου οδηγήθηκε στη φυλακή μαζί με τη γυναίκα του.

Η απόφαση

Τη γραμμή της απόλυτης άρνησης του βαρύτατου κατηγορητηρίου ακολούθησαν κατά τις πολύωρες απολογίες τους ο πρώην υπουργός Γιάννος Παπαντωνίου και η σύζυγός του Σταυρούλα Κουράκου, οι οποίοι βρέθηκαν αντιμέτωποι με την κατηγορία για ξέπλυμα μαύρου χρήματος.
Οι απολογίες τους, οι οποίες ξεπέρασαν -σε καθαρό χρόνο- το εικοσιτετράωρο, διήρκεσαν δύο ημέρες, Δευτέρα και Τρίτη, ενώπιον των ειδικών ανακριτών Διαφθοράς Ηλιάνας Ζαμανίκα και του επίκουρου ανακριτή Γεωργίου Ευαγγέλου, με τον πρώην υπουργό να προσπαθεί να απαντήσει σε βροχή ερωτήσεων, αλλά και να αποδομήσει το βαρύτατο κατηγορητήριο, το οποίο αριθμεί τις 650 σελίδες.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Τόσο ο ίδιος όσο και η σύζυγός του, που φέρεται συνδικαιούχος σε λογαριασμούς του, αρνήθηκαν την αποδοχή παράνομων πληρωμών, τις οποίες το κατηγορητήριο συνδέει με την υπογραφή της σύμβασης για τις φρεγάτες.
Μετά την ολοκλήρωση των απολογιών η ειδική ανακρίτρια Ηλιάνα Ζαμανίκα, ο επίκουρος ανακριτής Γεώργιος Ευαγγέλου και η αρμόδια εισαγγελέας αξιολόγησαν το σύνολο της δικογραφίας και των απολογιών, και αποφάνθηκαν ότι κρίνονται προσωρινά κρατούμενοι και οι δύο.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η προσπάθεια και των δύο να πείσουν πως δεν έχουν καμία σχέση με ύποπτες διαδρομές χρηματικών ποσών μέσα από τραπεζικούς λογαριασμούς δεν απέδωσε, καθώς τα στοιχεία που είχαν στα χέρια τους οι ανακριτές διαφθοράς κρίθηκαν επαρκή για να τους οδηγήσουν στη φυλακή.

Με κλούβα και χειροπέδες αποχώρησαν από τα δικαστήρια.

Ο κ. Παπαντωνίου δήλωσε πως «το δόγμα Πολάκη εφαρμόζεται γενικά. Η εργαλειοποίηση της ελληνικής Δικαιοσύνης θέτει σε κίνδυνο την ίδια μας τη Δημοκρατία».
Διαβάστε επίσης:

Χειροπέδες για τον Παπαντωνίου και τη σύζυγό του

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης