Μέσα σε ήρεμο κλίμα εξελίσσεται η διαδικασία κατεδάφισης 12 κτισμάτων στον καταυλισμό του Χαλανδρίου. Δύο μπουλντόζες του δήμου πέρασαν την είσοδο, χωρίς να υπάρξουν αντιδράσεις ανάλογες με τις χθεσινές, όταν η λεωφόρος Μεσογείων μετετράπη σε πεδίο μάχης. Ήδη τα πρώτα δύο παραπήγματα έχουν κατεδαφιστεί.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Οι μπουλντόζες θα προχωρήσουν στην κατεδάφιση 12 κτισμάτωνΝωρίτερα το πρωί, αντιπροσωπεία, αποτελούμενη μεταξύ άλλων από τον γενικό γραμματέα Αποκεντρωμένης Διοίκησης Μανώλη Αγγελάκα, τον δήμαρχο Χαλανδρίου Σίμο Ρούσσο και τον πρόεδρο του Πολιτιστικού Συλλόγου Ρομά Χαλανδρίου Στέλιο Καλαμιώτη, πραγματοποίησε αυτοψία στους χώρους του καταυλισμού, που βρίσκεται δίπλα στη στάση «Νομισματοκοπείο» του Μετρό.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Κατόπιν συμφωνίας που προέκυψε ύστερα από μαραθώνια συνεδρίαση την Τρίτη αποφασίστηκε η μετεγκατάσταση των Ρομά σε άλλη περιοχή της Αττικής να πραγματοποιηθεί σε δύο φάσεις. Αρχικά, θα γίνει η κατεδάφιση 12 κτισμάτων και στη συνέχεια όταν επιλεγεί η κατάλληλη τοποθεσία για τη μεταφορά των οικογενειών, θα διαλυθεί ο καταυλισμός και θα ξεκινήσει η διαδικασία απόδοσης των οικοπέδων πίσω στους ιδιοκτήτες τους.

Η διαδικασία αυτή μπορεί να διαρκέσει ακόμα και έξι μήνες. Συνολικά στον καταυλισμό υπάρχουν 67 κτίσματα. Σύμφωνα με τα στοιχεία του Πανεπιστημίου Αθηνών που διενεργεί πρόγραμμα εκπαίδευσης Ρομά, στον καταυλισμό του Χαλανδρίου κατοικούν 80 οικογένειες. Πενήντα παιδιά πηγαίνουν σχολείο και ειδικότερα στο 1ο και 2ο Νηπιαγωγείο, καθώς και στο 4ο, 7ο και 10ο Δημοτικό Χαλανδρίου. Μεγάλος αριθμός των Ρομά είναι, επίσης, δημότες Χαλανδρίου.

«Ο οικισμός στα Μέγαρα είναι οργανωμένος»

Ο γενικός γραμματέας Αποκεντρωμένης Διοίκησης μίλησε για την απόφαση κατεδάφισης του καταυλισμού στο Χαλάνδρι και για την επερχόμενη μεταφορά των Ρομά στο όρος Πατέρας Μεγάρων.

Τουλάχιστον δύο μήνες θα χρειαστούν, μετά την επιλογή της κατάλληλης περιοχής, για τη μετεγκατάσταση των ΡομάΕιδικότερα, ο Μανώλης Αγγελάκας εξήγησε ότι σήμερα το πρωί θα γίνει η κατεδάφιση των 12 ακατοίκητων κτισμάτων και πρόσθεσε ότι, εφόσον βρεθεί η κατάλληλη τοποθεσία, οι αρμόδιες υπηρεσίες θα χρειαστούν έναν με δύο μήνες για την εγκατάσταση των Ρομά εκεί. Υπενθυμίζεται πως δόθηκε παράταση έως και έξι μήνες για την ολοκλήρωση της διαδικασίας.

Απαντώντας στις αντιδράσεις που προκάλεσε η απόφαση για μετεγκατάσταση των Ρομά στο όρος Πατέρας, ο κ. Αγγελάκας υποστήριξε ότι στην περιοχή έχει δημιουργηθεί ένας οργανωμένος οικισμός. Επίσης, έριξε το γάντι στον δήμαρχο Χαλανδρίου Σίμο Ρούσσο, ο οποίος διαφωνεί με τη μεταφορά των Ρομά στο συγκεκριμένο σημείο, και τον κάλεσε να προτείνει νέα τοποθεσία. Εκπρόσωπος των Ρομά δήλωσε από τη μεριά του ότι «θα αποχωρήσουμε από τον καταυλισμό του Χαλανδρίου, εφόσον υπάρξει συμφωνία για τη μετεγκατάστασή μας σε άλλη περιοχή».

Φωτογραφίες από την κατεδάφιση των κτισμάτων:



Φωτογραφίες από τους εκσκαφείς
:

Φωτογραφίες από την αυτοψία στους χώρους του καταυλισμού:

Διαβάστε επίσης:
Αυτοψία πριν από την κατεδάφιση στον καταυλισμό των Ρομά, Πρώτη καταχώρηση: Τετάρτη, 1 Οκτωβρίου 2014, 10:20

«Αύριο το πρωί ξεκινάει η κατεδάφιση, ο νόμος εφαρμόζεται», Πρώτη καταχώρηση: Τρίτη, 30 Σεπτεμβρίου 2014, 14:48

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης