Τη δυνατότητα να μεταφέρουν μέσω των ελληνικών τραπεζών έως και 500 ευρώ στο εξωτερικό σε μηνιαία βάση έχουν πλέον τα φυσικά πρόσωπα, βάσει απόφασης του υπουργού Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτου, η οποία δημοσιεύτηκε αργά το βράδυ τη Δευτέρας στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
Κάθε φυσικό πρόσωπο μπορεί μηνιαίως να μεταφέρει στο εξωτερικό, μέσω των ελληνικών τραπεζών, το ποσό των 500 ευρώ, βάσει νέας απόφασης του ΥΠΟΙΚΠαράλληλα, παρέχεται το δικαίωμα -υπό προϋποθέσεις- της μεταφοράς χρημάτων που φθάνουν το ποσό των 8.000 ευρώ ανά τρίμηνο (από 5.000 που ίσχυε μέχρι σήμερα) για την κάλυψη αναγκών όσων φοιτητών σπουδάζουν σε Πανεπιστήμια του εξωτερικού. Απαραίτητη θεωρείται η προσκόμιση δικαιολογητικών που θα δείχνουν ότι τα χρήματα αυτά χρησιμοποιήθηκαν για την πληρωμή χώρου σε φοιτητική εστία ή δόθηκαν σε εκμισθωτή κατοικίας.

Επιπλέον, επιτρέπεται το άνοιγμα νέου τραπεζικού λογαριασμού -χωρίς δικαίωμα ανάληψης- ειδικά για την αποπληρωμή υποχρεώσεων προς το Δημόσιο ή τα ασφαλιστικά ταμεία ή ακόμη και για την εξυπηρέτηση τραπεζικού δανείου. Επίσης, δίνεται η δυνατότητα για την πλήρη ή μερική αποπληρωμή δανείου όχι μόνο με μετρητά ή με έμβασμα από το εξωτερικό -όπως συνέβαινε μέχρι τώρα- αλλά και με χρήματα τα οποία προέρχονται από την εκταμίευση άλλων δανείων.

Τέλος, «χαλαρώνουν» οι περιορισμοί σε συναλλαγές κίνησης κεφαλαίων που αφορούν σε διαχείριση ρευστότητας των πιστωτικών ιδρυμάτων, ενώ διευκολύνονται οι συναλλαγές που σχετίζονται με αξίες (μετοχές, ομόλογα κ.λπ.).

Αναλυτικά όλες οι αλλαγές που προβλέπονται στο ΦΕΚ:

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης