Ρεπορτάζ: Σωτήρης Σκουλούδης
Εικονολήπτης: Νίκος Χριστοφάκης

Ο Ηλίας Ψινάκης, στο πλαίσιο σειράς πρωτοβουλιών που έχει αναλάβει για την ανάπτυξη των ελληνοκινεζικών σχέσεων κυρίως σε πολιτιστικό -αλλά όχι μόνο- επίπεδο, αποκάλυψε κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου σχετικά με το πρώτο Ιδρυτικό Συνέδριο Ελληνικών και Κινεζικών Πόλεων που πραγματοποιείται στο Ζάππειο Μέγαρο στις 11 Νοεμβρίου το… φέρελπι όραμά του.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Σε δηλώσεις του στο zougla.gr ανέφερε ότι μια ιστορική συγκυρία του 19ου αιώνα μπορεί να ωφελήσει τη χώρα μας με έναν πολύτιμο και πανίσχυρο σύμμαχο, προκειμένου να… επιστρέψουν τα Μάρμαρα του Παρθενώνα στην Ελλάδα!

«Έχουμε πάρα πολλά κοινά με την Κίνα, πρόκειται για τους δύο αρχαιότερους πολιτισμούς. Μέσα από τις επαφές μου εκεί διαπίστωσα το εξής: οι Κινέζοι έχουν μια αντίστοιχη ιστορία με τα Μάρμαρα του Παρθενώνα που ακρωτηρίασε ο Έλγιν. Πρόκειται για ένα πολύ σοβαρό θέμα, φανταστείτε το Άγαλμα της Ελευθερίας, τη γυναίκα του αγάλματος να είναι κουλή και να έχουν το χέρι οι Γάλλοι…

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

» Μετά από 30 χρόνια από τότε που ο Άγγλος λόρδος έκλεψε τα Μάρμαρα από τον Παρθενώνα, ο ίδιος ο γιος του βρέθηκε στην Κίνα και κατά τη διάρκεια του πολέμου που λάμβανε χώρα τότε μεταξύ της Κίνας και της Αγγλίας λεηλάτησε τα θερινά ανάκτορα του Πεκίνου, όπου βρίσκονταν πολλοί θησαυροί, και τους πήρε στην Αγγλία. Τα ανάκτορα αυτά δεν έχουν αναστηλωθεί από τότε, διότι κάηκαν και γκρεμίστηκαν από τον γιο του Έλγιν. Η εθνική υπερηφάνεια των Κινέζων έχει πληγωθεί από αυτό.

»Για αυτό, λοιπόν, αν έχουμε τους Κινέζους συμμάχους στο διαχρονικό μας αίτημα για την επιστροφή των Μαρμάρων, αυτό εμένα μου δίνει πολύ μεγάλη δύναμη να παίξω μπάλα. Δεν μπορούμε να τα ζητήσουμε με… δίκες, δεν πιάνουν αυτά, στα αγγλικά δικαστήρια χάνεις. Ο μόνος τρόπος είναι ο κόσμος να πιέσει τους πολιτικούς κι οι πολιτικοί εξαρτώνται από τις ψήφους. Όταν γίνει μια καμπάνια με τη δύναμη της Κίνας από πίσω, αυτό εμένα μου δίνει φτερά να κινηθώ θεσμικά. Ένας από τους λόγους που δημιουργείται η αμφικτιονία είναι να πάρουμε πίσω τα Μάρμαρα. Αυτό ήταν το όνειρο της φίλης μου της Μελίνας Μερκούρη κι ο αδελφός της, ο Σπύρος, μου είχε μιλήσει για αυτό» ανέφερε.

Παρακολουθήστε τη δήλωση στο 7.17” του παρακάτω βίντεο:

Διαβάστε ακόμα:

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης