Ρεπορτάζ: Σωτήρης Σκουλούδης
Βίντεο – φωτογραφίες:
Παναγιώτης Σαγκούρης

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Δείτε ζωντανά την στρατιωτική παρέλαση στη Θεσσαλόνικη

28η Οκτωβρίου 1940: Ο φασισμός του Μουσολίνι χτυπά την Ελλάδα και η ιταλική κυβέρνηση αποστέλλει τελεσίγραφο με το οποίο απαιτεί την ελεύθερη διέλευση του ιταλικού στρατού από την ελληνοαλβανική μεθόριο, προκειμένου στη συνέχεια να καταλάβει στρατηγικά σημεία της χώρας.

Ο συμβολικός χαρακτήρας της 28ης Οκτωβρίου, της ημέρας που γράφτηκε με λαμπρά χρώματα στην ελληνική ιστορία, ήταν και παραμένει διαχρονικόςΗ αρνητική απάντηση της κυβέρνησης Μεταξά στο τελεσίγραφο έμελλε να αποτελέσει σύμβολο της ελληνικής υπερηφάνειας και του πατριωτισμού, ενώ η ημερομηνία καθιερώθηκε να εορτάζεται στην Ελλάδα κάθε χρόνο ως επίσημη εθνική εορτή. Σύμβολό της αποτελεί μόλις μία λέξη: «Όχι».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο συμβολικός χαρακτήρας της 28ης Οκτωβρίου, της ημέρας που γράφτηκε με λαμπρά χρώματα στην ελληνική ιστορία, ήταν και παραμένει διαχρονικός.

Στο πλαίσιο αυτό, η ημέρα αυτή κάθε χρόνο εορτάζεται με λαμπρότητα και τιμές απ’ άκρη σ’ άκρη σε όλη την Ελλάδα, σε κάθε πόλη, σε κάθε μικρό χωριό…

Παρακολουθήστε ζωντανά τη στρατιωτική παρέλαση στη Θεσσαλονίκη:



Δείτε εδώ όλο το πρόγραμμα της στρατιωτικής παρέλασης στη Θεσσαλονίκη

Με λαμπρότητα ολοκληρώθηκε η παρέλαση στην Αθήνα

Στην Αθήνα, 216 σχολεία και 1.294 μαθητές συμμετείχαν στην παρέλαση.

Ο υπουργός Παιδείας Nίκος Φίλης και ο δήμαρχος Αθηναίων Γιώργος Καμίνης έδωσαν το παρών στις εξέδρες των επισήμων, ενώ τα μέτρα ασφαλείας ήταν λιγότερο αυστηρά, καθώς δεν υπήρχαν τα κιγκλιδώματα και η παρουσία των αστυνομικών ήταν μικρότερη σε σύγκριση με άλλες χρονιές.

Γονείς, συγγενείς, φίλοι αλλά και τουρίστες παρακολούθησαν τη μαθητική παρέλαση για την εθνική επέτειο της 28ης Οκτωβρίου, στην πλατεία Συντάγματος.

Δηλώσεις πολιτειακής και πολιτικής ηγεσίας μετά την μαθητική παρέλαση

«Αυτές τις ώρες, αυτές τις ημέρες να δούμε το ξέφωτο της ανάπτυξης» δήλωσε μετά την ολοκλήρωση της μαθητικής παρέλασης στο κέντρο της Αθήνας ο υπουργός Παιδείας Νίκος Φίλης.

«Το μήνυμα της επετείου είναι ένα μήνυμα δημοκρατίας και θεμέλιο σχολειό ιδιαίτερα το δημόσιο σχολειό, οφείλουμε να το ενισχύσουμε και να το εμπιστευτούμε. Καλή χρονιά σε όλους και συγχαρητήρια για τη σημερινή παρέλαση στα παιδιά, στους δασκάλους και στους διοργανωτές» κατέληξε.

Δηλώσεις Γιώργου Καμίνη:

Δηλώσεις Κυριάκου Μητσοτάκη:

«Είναι πολύ ευχάριστο που δεν γίνονται επεισόδια πια, γιατί αυτοί που τα δημιουργούσαν είναι πια πλειοψηφία» δήλωσε ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Ανδρέας Λοβέρδος, μετά το πέρας της μαθητικής παρέλασης στην Αθήνα.


«Το 40 είπαμε “όχι”, σήμερα πρέπει να πούμε “ναι” στο ευρώ, “ναι” στις μεταρρυθμίσεις» ανέφερε σε δηλώσεις του ο πρόεδρος της Ένωσης Κεντρώων Βασίλης Λεβέντης.


Στιγμιότυπα από την παρέλαση στην Αθήνα:
Ο υπoυρός Παιδείας Νίκος Φίλης και ο δήμαρχος Αθηναίων Γιώργος Καμίνης

Κυριάκος Μητσοτάκης – Ανδρέας Λοβέρδος

Ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Ανδρέας Λοβέρδος

Ο πρόεδρος της Ένωσης Κεντρώων Βασίλης Λεβέντης

Πριν την έναρξη της παρέλασης, κατατέθηκαν στεφάνια στο μνημείο του Αγνώστου Στρατιώτη, εκ μέρους της πολιτειακής, πολιτικής και στρατιωτικής ηγεσίας της χώρας, έγινε η ανάκρουση του εθνικού ύμνου και εκ μέρους της κυβέρνησης, ο υπουργός Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων Νικος Φίλης επιθεώρησε το στρατιωτικό άγημα.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης