Πριν από καιρό, ο καταδικασθείς για την υπόθεση NOOR1 και τους τρεις τόνους ηρωίνη Ευθύμιος Γιαννουσάκης είχε ξεκαθαρίσει με κυνικότητα στον δημοσιογράφο Μάκη Τριανταφυλλόπουλο πως, εάν δεν τύχει των ευεργετημάτων που προβλέπει ο νόμος για όσους συνεργάζονται με τις Αρχές για τον εντοπισμό των ενόχων σε μία σημαντική υπόθεση, θα τα έπαιρνε όλα πίσω.

Τι εννοούσε, άραγε; Τα πράγματα είναι πολύ απλά. Στις απόρρητες ένορκες καταθέσεις του ο ισοβίτης Γιαννουσάκης προέβη σε μία σειρά από αποκαλύψεις για καταστάσεις και ονόματα όλων όσων ξέρει και εμπλέκονται στην υπόθεση NOOR1. Ο στόχος του ισοβίτη ήταν ξεκάθαρος. Άνοιξε το στόμα του προκειμένου να τύχει των ευεργετημάτων του νόμου. Ο ίδιος είχε προειδοποιήσει συνομιλώντας με τον Μάκη Τριανταφυλλόπουλο για δύο συγκεκριμένα πράγματα. Πρώτον, πως, εάν αναφερθεί κάποιος ονομαστικά σε αυτόν για καταθέσεις, ονόματα και καταγγελίες, θα στραφεί νομικά κατά των ανθρώπων στους οποίους κατέθεσε (δηλαδή εναντίον της εισαγγελέως Ειρήνης Τζίβα και του ανακριτή του Λιμενικού, ανθυπασπιστή Παναγιώτη Χριστοφορίδη). Το έχει πράξει ήδη.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Παρακολουθήστε τι λέει ο Γιαννουσάκης για τη συγκεκριμένη υπόθεση.

Η δεύτερη προειδοποίηση ήταν ακόμη κυνικότερη. Μιλώντας στον Μάκη Τριανταφυλλόπουλο ξεκαθαρίζει πως εάν δεν τύχει των ευεργετημάτων του νόμου, τότε θα πάρει πίσω ό,τι έχει ισχυριστεί στις καταθέσεις του.

Έκτοτε και κυρίως μετά τον Απρίλιο του 2017 ο ισοβίτης άρχισε να αλλάζει στάση. Μετά τη μεταγωγή του στις φυλακές Χαλκίδας από εκείνες του Αυλώνα ο Γιαννουσάκης ακολούθησε μία άλλη τακτική. Στα μέσα Αυγούστου (16 του μηνός για την ακρίβεια), επικαλούμενος ψυχολογικά προβλήματα, μεταφέρεται στο Γενικό Κρατικό Αθηνών και στο ψυχιατρικό τμήμα για εξετάσεις. Οι γιατροί τον στέλνουν πίσω στη Χαλκίδα ζητώντας επανεξέτασή του έπειτα από ένα δεκαήμερο.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Λίγες εβδομάδες μετά, ο Γιαννουσάκης με έκτακτη μεταγωγή βρίσκεται στο ψυχιατρικό τμήμα των φυλακών Κορυδαλλού, όπου εξετάζεται εκ νέου από τους γιατρούς. Η διάγνωση είναι η ίδια και ο κρατούμενος μεταφέρεται και πάλι στις φυλακές Χαλκίδας. Τέλη Οκτωβρίου του 2017 και ο ισοβίτης Γιαννουσάκης μεταφέρεται στο Ψυχιατρικό Νοσοκομείο Αττικής, στο «Δαφνί» δηλαδή. Έπειτα από τρία εικοσιτετράωρα παραμονής στο νοσοκομείο ο δικηγόρος του ανακοινώνει πως ο ισοβίτης προέβη σε απόπειρα αυτοκτονίας. Ένα μόνο μέσο ενημέρωσης, τα «Παραπολιτικά», εκδότης του οποίου φέρεται να είναι ο Γιάννης Κουρτάκης, αλλά ιδιοκτήτης του είναι ο επιχειρηματίας Βαγγέλης Μαρινάκης, αναφέρεται σε λεπτομέρειες. Κατά τον δικηγόρο του ισοβίτη λοιπόν, οι αστυνομικοί που βρίσκονταν στο «Δαφνί» βρήκαν τον Γιαννουσάκη με μία ζώνη στα χέρια, με προφανή σκοπό να προκαλέσει βλάβη στον εαυτό του. Προσέξτε περιγραφή!

Βεβαίως, η ζωή ενός ανθρώπου είναι πολύ σημαντική υπόθεση. Η σημαντικότερη όλων ενδεχομένως. Το ίδιο σημαντική υπόθεση είναι και η ζωή χιλιάδων ανθρώπων, οι οποίοι θα ήταν οι μοιραίοι καταναλωτές των τριών τόνων ηρωίνης που μετέφερε το NOOR1. Μιλάμε για τη μεγαλύτερη ποσότητα ηρωίνης που εντοπίστηκε ποτέ σε ευρωπαϊκό έδαφος. Για να κατανοήσουμε και τις πραγματικές διαστάσεις της υπόθεσης NOOR1.

Εκ των απορρήτων καταθέσεων του Γιαννουσάκη αλλά και εκ των συνομιλιών του με τον δημοσιογράφο Μάκη Τριανταφυλλόπουλο προκύπτουν αδιάσειστα στοιχεία για την εμπλοκή κι άλλων προσώπων στη χρηματοδότηση και μεταφορά της ηρωίνης από τον Περσικό Κόλπο στην Ελευσίνα και από εκεί στην αποθήκη στο Κορωπί και στη βίλα της Φιλοθέης, όπου και βρέθηκαν τα ναρκωτικά έπειτα από επιδρομή των διωκτικών αρχών.

Αυτοί που κατά τα στοιχεία που έδωσε είναι απαξάπαντες συνεργάτες του Βαγγέλη Μαρινάκη. Χωρίς καμία εξαίρεση.

Επιχείρηση «τρέλα»

Μετά τη στροφή Γιαννουσάκη, από το Πάσχα που μας πέρασε (Απρίλιος 2017), η τακτική που ακολουθήθηκε είναι να επιχειρηθεί η απαξίωση των καταθέσεων του ισοβίτη προς τις δικαστικές αρχές.

Ο πλέον αποτελεσματικός τρόπος απαξίωσής του είναι να επικαλεστεί ο οποιοσδήποτε εμπλεκόμενος στην υπόθεση της ηρωίνης το ακαταλόγιστο. Έτσι άρχισε να μεθοδεύεται η ιστορία με τα ψυχολογικά προβλήματα του ισοβίτη, τη μεταφορά του σε ψυχιατρικά ιδρύματα και τη μεταγωγή του στο «Δαφνί». Ο μόνος τρόπος για να τορπιλιστεί εκ των έσω η έρευνα της εισαγγελέως Ειρήνης Τζίβα και, άρα, να πέσει στο κενό ο καταλογισμός ευθυνών στους πραγματικούς χρηματοδότες, διακινητές και εμπόρους της ηρωίνης είναι να βγει τρελός ο Γιαννουσάκης.

Όλα τα παραπάνω είναι ξεκάθαρα. Τόσο που και ένα μικρό παιδί θα τα κατανοούσε. Φαίνεται, ωστόσο, πως κάποιοι μηχανισμοί επιχειρούν πάση θυσία να πετύχουν τον σκοπό τους. Και οι μηχανισμοί αυτοί είναι ισχυροί. Οι αλλεπάλληλες μεταγωγές, οι μετακινήσεις, οι επισκέψεις σε νοσοκομεία, οι εγκλεισμοί δεν γίνονται χωρίς την ανοχή κάποιων παραγόντων εντός και εκτός φυλακών και εντός και εκτός Υπουργείου Δικαιοσύνης.

Έχουμε εισέλθει στην τελική φάση της έρευνας που διεξάγει η εισαγγελέας Ειρήνη Τζίβα. Οι εμπλεκόμενοι στην υπόθεση NOOR1 αισθάνονται «στριμωγμένοι». Όλοι οι εμπλεκόμενοι. Είναι προφανές πως κάνουν και θα κάνουν τα πάντα για να τορπιλίσουν, να καθυστερήσουν, να απαξιώσουν τη δικαστική αυτή έρευνα.

Θα χρησιμοποιήσουν όλα τα μέσα που διαθέτουν. Απειλές, μηχανισμούς, δωροδοκίες, επιρροή, εκβιασμούς. Ο θεσμικός υπόκοσμος διαθέτει ένα απέραντο οπλοστάσιο. Απέναντί τους στέκεται η Δικαιοσύνη και η δημοσιογραφική έρευνα. Ας αποφασίσουν, λοιπόν, οι αρμόδιοι θεσμικοί φορείς που εμπλέκονται για το εάν ή όχι θα υποκύψουν στα προφανή σχέδια εκείνων που δεν επιθυμούν να δημοσιοποιηθεί η αλήθεια για το NOOR1. Διότι πλέον από τη φάση της υπονόμευσης της δικαστικής έρευνας περνάμε σε εκείνην της διακωμώδησης με την υπόθεση «Δαφνί». Αρκετά πια.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης