Με κεντρικό σύνθημα «Αθήνα, πόλη αντιφασιστική», διοργανώνεται σήμερα στις 14.00 πανελλαδικό αντιφασιστικό-αντιρατσιστικό συλλαλητήριο στην Ομόνοια, με αφορμή τα έντονα φαινόμενα βίας κατά μεταναστών που παρατηρούνται το τελευταίο χρονικό διάστημα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Στην πλατεία Ομονοίας συγκεντρώθηκαν περί τις 8.000 διαδηλωτές και περίπου στις 15.30 ξεκίνησε η πορεία τους προς το Σύνταγμα, η οποία και ολοκληρώθηκε περίπου μισή ώρα αργότερα.

Η κινητοποίηση υποστηρίζεται από την κίνηση «Ενωμένοι Ενάντια στο Ρατσισμό και τη Φασιστική Απειλή», κοινότητες μεταναστών, τα Δημοτικά Συμβούλια της Αθήνας, του Ελληνικού-Αργυρούπολης, του Γαλατσίου, της Ν. Ιωνίας, του Ν. Ηρακλείου, του Κορυδαλλού, της Πετρούπολης, του Ταύρου-Μοσχάτου και του Ρεθύμνου, την Πανελλήνια Ομοσπονδία Θεάματος Ακροάματος, το θέατρο «Εμπρός», ανθρώπους των γραμμάτων και των τεχνών, συνδικάτα και φοιτητικούς συλλόγους από όλη την Ελλάδα.

Οι συγκεκριμένοι φορείς καλούν τους πολίτες να συμμετάσχουν στο πανελλαδικό αντιφασιστικό και αντιρατσιστικό συλλαλητήριο προκειμένου να εκφράσουν με ειρηνικό τρόπο την αντίθεσή τους στα κρούσματα ρατσιστικής βίας.

Μέλη της Πακιστανικής Κοινότητας Ελλάδος προσευχήθηκαν νωρίτερα στην πλατεία Κοτζιά, όπου και βρίσκεται η σορός του άτυχου Πακιστανού. Όπως δήλωσαν, με την τελετή αυτή ήθελαν να τιμήσουν τον νεκρό μέχρι να βρουν τα χρήματα για να στείλουν τη σορό του στο Πακιστάν προκειμένου να ταφεί.

Ρεπόρτερ της zougla.gr βρέθηκαν στο κέντρο της Αθήνας και σας αναμετέδωσαν ζωντανά τα γεγονότα από την τηλεόραση της Ζούγκλας.

Οι εκδηλώσεις και ο σκοπός του συλλαλητηρίου

Στη διάρκεια του συλλαλητηρίου θα παρουσιαστεί η διακήρυξη ανθρώπων των γραμμάτων και των τεχνών ενάντια στον φασισμό και στον ρατσισμό, ενώ θα προβληθεί η διεθνής διάσταση που λαμβάνει η κίνηση, καθώς σήμερα θα πραγματοποιηθούν κινητοποιήσεις αλληλεγγύης και σε άλλες χώρες της Ευρώπης και του κόσμου.

Αργότερα, στις 16.00, θα ξεκινήσει μεγάλη συναυλία στο Σύνταγμα, όπου θα συμμετάσχουν πολλά συγκροτήματα και καλλιτέχνες: Υπόγεια Ρεύματα, Magic de Spell, Μίλτος Πασχαλίδης, Νίκος Τουλιάτος, MC Γίνκα, Ρίτα Αντωνοπούλου, Χαΐνης Αποστολάκης, Μοτίβο-4, Alex de Leon, Μάνος Πυροβολάκης, Ματούλα Ζαμάνη, Burger Project, Elektro Balkana, Ηλίας Μακρίδης και Βιτρw, Sound Esc, Radio Sol, Γιάννης Σιδηράς, Seli Kanou. Στην εκδήλωση θα πάρει μέρος και ο Βασίλης Κουκαλάνι, με την παράσταση «Μια γιορτή στου Νουριάν».

Η ημέρα που επιλέχθηκε για τη διεξαγωγή των εκδηλώσεων δεν είναι τυχαία: πριν από λίγα εικοσιτετράωρα ένας νεαρός άνδρας, υπήκοος Πακιστάν, δολοφονήθηκε άγρια από δύο Έλληνες στα Πετράλωνα, γεγονός που προκάλεσε τη διεθνή κατακραυγή. Η Διεθνής Αμνηστία, μάλιστα, εξέδωσε σχετική ανακοίνωση, όπου καταγγέλλει τις αρμόδιες αρχές για κωλυσιεργία στην αντιμετώπιση τέτοιων φαινομένων και αναποτελεσματικότητα.

«Η επίθεση αυτή δεν είναι μεμονωμένο περιστατικό. Τον τελευταίο έναν χρόνο έχουμε διαπιστώσει κλιμάκωση των επιθέσεων με ρατσιστικά κίνητρα» δήλωσε ο Marek Marczynski, διευθυντής του Προγράμματος της Διεθνούς Αμνηστίας για την Ευρώπη και την Κεντρική Ασία, με αφορμή τη δολοφονία του νεαρού Πακιστανού. Παράλληλα, τόνισε ότι η οργάνωση έχει λάβει μαρτυρίες και πληροφορίες για ακόμη τέσσερα περιστατικά κατά τους τελευταίους δύο μήνες, όπου Αιγύπτιοι έχουν τραυματιστεί σε επιθέσεις στον Πειραιά, στο Κερατσίνι και στο Μοσχάτο.

Στην εν λόγω ανακοίνωση αναφέρεται, επίσης, πως οι ελληνικές αρχές πρέπει να διερευνήσουν τα ρατσιστικά κίνητρα και να οδηγήσουν τους υπευθύνους ενώπιον της Δικαιοσύνης. «Πρέπει να λάβουν επείγοντα μέτρα, προκειμένου να δοθεί τέλος στον μεγάλο αριθμό των εκφοβιστικών ρατσιστικών επιθέσεων στη χώρα» σημειώνεται χαρακτηριστικά.

Επιμέλεια: Μυρτώ Τσάβαλου
Ρεπορτάζ: Σωτήρης Σκουλούδης, Πέτρος Σιδερέας

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης