Ρεπορτάζ: Πέτρος Κουσουλός, Παναγιώτης Βλαχουτσάκος

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Φορτωμένος με… 185 κιλά (!) ασήμι πιάστηκε από άνδρες του Σώματος Δίωξης Οικονομικού Εγκλήματος γνωστός τηλεπωλητής κοσμημάτων, o oποίος κατάγεται από χώρα του εξωτερικού.

Ο πασίγνωστος τηλεπωλητής έγινε αντιληπτός τη στιγμή που, κουβαλώντας δύο υπέρβαρες βαλίτσες γεμάτες ασήμι, ετοιμαζόταν να περάσει τον έλεγχο του αεροδρομίου «Ελευθέριος Βενιζέλος», προκειμένου να επιβιβαστεί στην πτήση για Βηρυτό. Προφανώς, αγνοούσε ότι σε περίπτωση που το δέμα ξεπερνά τα 80 κιλά, τότε, για να τοποθετηθεί στο αεροπλάνο, πρέπει να ακολουθηθούν διαφορετικές διαδικασίες.

«Φορτωμένος» με ασήμι

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο γνωστός πωλητής, ο οποίος εμφανίζεται ως ιδιοκτήτης και ομώνυμης εταιρείας κοσμημάτων που πουλά τα προϊόντα του μέσω της τηλεόρασης, πριν από μερικούς μήνες προσπάθησε να επιβιβαστεί σε πτήση για τη Βηρυτό.

Μαζί του κουβαλούσε δύο βαλίτσες, τις οποίες έσερνε με φανερή δυσκολία. Στην ερώτησή του, πότε μπορεί να επιβιβαστεί στο αεροπλάνο, η υπάλληλος τον ενημέρωσε ότι θα πρέπει πρώτα να διευθετηθεί το θέμα των δεμάτων που μετέφερε.

Του εξήγησε ότι, όταν μια αποσκευή ή δέμα ξεπερνά τα 80 κιλά, προκειμένου να τοποθετηθεί στο αεροπλάνο, πρέπει να γίνουν πρώτα κάποιες διαδικασίες.

Οι βαλίτσες ζυγίστηκαν και ανοίχτηκαν, με το περιεχόμενό τους να σοκάρει όσους τις πλαισίωναν. Όπως αποκαλύφθηκε, περιείχαν ασήμι βάρους περίπου 185 (!) κιλών.

«Εκεί κάναμε παρέμβαση. Του ζητήσαμε τα απαραίτητα παραστατικά και διαπιστώσαμε ότι δεν τα έχει. Δεσμεύσαμε το περιεχόμενο των δεμάτων που είχε στην κατοχή του και διεξάγουμε έρευνα, προκειμένου αφενός να μάθουμε τον προορισμό τους και αφετέρου να εξακριβώσουμε τον λόγο της εξαγωγής τους» αναφέρουν στη zougla.gr στελέχη του ΣΔΟΕ.

Στο μικροσκόπιο τα αεροδρόμια

Η παραπάνω υπόθεση αποτελεί μία από τις πολλές περιπτώσεις που ιδιώτες και επιχειρηματίες, συνήθως ιδιοκτήτες ενεχυροδανειστηρίων ή καταστημάτων αγοράς-πώλησης χρυσού, επιχειρούν να εξάγουν πολύτιμα μέταλλα (όπως χρυσό ή ασήμι) σε άλλες χώρες με παράνομο τρόπο, για να μη φορολογηθούν.

Στελέχη του ΣΔΟΕ, μιλώντας στην ηλεκτρονική εφημερίδα, εξηγούν ότι η Δίωξη έχει θέσει υπό στενό κλοιό τα αεροδρόμια της χώρας (κυρίως της Αθήνας, της Θεσσαλονίκης και της Χίου), διεξάγοντας συνεχώς ελέγχους, ώστε το φαινόμενο να αντιμετωπιστεί.

Στο πλαίσιο μάλιστα του επιχειρησιακού προγράμματος που έχει τεθεί γύρω από τον περιορισμό της παράνομης εξαγωγής -κυρίως- χρυσού και ασημιού και τον εντοπισμό των παρανομούντων, στις 28 Νοεμβρίου του 2011 εστάλη εντολή σε τέσσερις αεροπορικές εταιρείες, σύμφωνα με την οποία αυτές οφείλουν να επιδώσουν στο ΣΔΟΕ φωτοαντίγραφα όλων των «εκδοθέντων φορτωτικών με είδος δηλωμένου φορτίου χρυσός, κράματα χρυσού, ασήμι, κράματα ασημιού και πολύτιμοι λίθοι καθώς και φωτοτυπία του συνοδευτικού δελτίου αποστολής ή άλλου δικαιολογητικού εγγράφου του αποστολέα».

Να ενημερώσουν, δηλαδή, τη Δίωξη για όλα τα δέματα που κατά καιρούς έχουν δηλωθεί ως τιμαλφή, αλλά και να δώσουν έγγραφο στο οποίο να αναγράφεται ο αποστολέας τους, προκειμένου να γίνουν έλεγχοι για τη νομιμότητα της μεταφοράς.

«Με αυτόν τον τρόπο έχουμε εντοπίσει περίπου 35 υποθέσεις παράνομης εξαγωγής πολύτιμων μετάλλων και αναμένουμε ακόμα περισσότερες. Ήδη το φαινόμενο έχει αρχίσει να περιορίζεται σημαντικά» επισημαίνουν οι ίδιες πηγές.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης