Ρεπορτάζ: Παναγιώτης Βλαχουτσάκος

Το δύσκολο έργο της εξουδετέρωσης και μεταφοράς της αεροπορικής βόμβας του 2ου Παγκοσμίου Πολέμου, βάρους 500 λιβρών, που βρέθηκε στο Κορδελιό, ανέλαβε η ομάδα εξουδετέρωσης του Τάγματος Εκκαθαρίσεως Ναρκοπεδίων Ξηράς (ΤΕΝΞ).

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Πρόκειται για ειδική μονάδα, η οποία υπάγεται στη Διεύθυνση Μηχανικού του Γενικού Επιτελείου Στρατού και έχει αποστολή την έρευνα ύποπτων ναρκοθετημένων χώρων, την επιμελημένη εκκαθάριση αυτών στην περίπτωση που διαπιστωθεί η ύπαρξη ναρκών και πυρομαχικών, και την εξουδετέρωσή τους.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η μoνάδα συνδυάζει το επιχειρησιακό και κοινωνικό έργο, καθόσον εκτός από τη συμβολή της στα επιχειρησιακά στρατιωτικά σχέδια το προσωπικό της εργάζεται επί 24ώρου βάσεως για την εκκαθάριση και απόδοση χώρων σε ελεύθερη χρήση, επωφελεία του κοινωνικού συμφέροντος.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η διαδικασία

Ποια είναι όμως η διαδικασία που πρόκειται να ακολουθηθεί για την εξουδετέρωση και την ασφαλή μεταφορά του πυρομαχικού;

Όπως αναφέρουν πηγές του Γενικού Επιτελείου Στρατού στο zougla.gr, αρχικά το προσωπικό της ομάδας θα εξουδετερώσει το πυρομαχικό επί τόπου, με προσεκτική αφαίρεση του πυροκροτητή, και στη συνέχεια θα το μεταφέρει στο Πεδίο Βολής Ασκού Προφήτη, όπου και θα γίνει η ελεγχόμενη έκρηξή του.

Υπενθυμίζεται ότι η βόμβα εντοπίστηκε σε βάθος 5,5 μέτρων κατά τη διάρκεια εργασιών σε βενζινάδικο στο Κορδελιό Θεσσαλονίκης. Έγινε άντληση όλων των καυσίμων του πρατηρίου, διαδικασία που κράτησε αρκετές ώρες, ενώ, σε πρώτη φάση, χρειάστηκε και η απομάκρυνση περίπου 250 με 300 ατόμων για μικρό διάστημα από τα σπίτια τους, κοντά στο πρατήριο καυσίμων όπου βρέθηκε το πυρομαχικό.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης