Απεφάνθη τελικά η δικαιοσύνη για τους πέντε από τους έξι κατηγορουμένους για την υπόθεση των φονικών πυρκαγιών στην Ηλεία το καλοκαίρι του 2007 που στοίχισε τη ζωή σε 36 συνανθρώπους μας.

Το Δικαστήριο αποφάσισε τις ποινές:

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

59 χρόνια και έξι μήνες για τους Πανταζή Χρονόπουλο (τότε δήμαρχο Ζαχάρως) και Παναγιώτη Τσούρα (εποχικό πυροφύλακα).
49 χρόνια και εννέα μήνες για τους Χαράλαμπο Καφύρα (τότε νομάρχη Ηλείας) και Σοφία Νικολοπούλου (ιδιοκτήτρια σπιτιού που ξεκίνησε η πυρκαγιά).
5 χρόνια για το Νίκο Μιχαλόπουλο (προϊστάμενο του Πυροσβεστικού Κλιμακίου Κρεστένων).

Οι εκτιτέες ποινές:

10 έτη για τους Πανταζή Χρονόπουλο, Παναγιώτη Τσούρα, Σοφία Νικολοπούλου και Χαράλαμπο Καφύρα και 5 έτη με αναστολή για το Νίκο Μιχαλόπουλο.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Οι κατηγορούμενοι άσκησαν έφεση που έχει ανασταλτικό χαρακτήρα.

Να σημειωθεί πως Δικαστήριο επέβαλε τις ανώτατες εκτιτέες ποινές που προβλέπονται σε βαθμό πλημμελήματος.

Συγκεκριμένα οι τελικές ποινές που επεβλήθησαν 10 χρόνια με αναστολή για τους Χαράλαμπο Καφύρα, Σοφία Νικολοπούλου, Πανταζή Χρονόπουλο, Παναγιώτη Τσούρα και 5 χρόνια με αναστολή στον Νίκο Μιχαλόπουλο.

Νωρίτερα ο Εισαγγελέας είχε προτείνει ποινές που φτάνουν έως και τα 180 χρόνια φυλάκισης. Συγκεκριμένα οι πράξεις για τις οποίες κρίθηκαν ένοχοι οι πέντε από τους έξι κατηγορούμενους είναι: εμπρησμός εξ αμελείας, εμπρησμός δάσους εξ αμελείας και ανθρωποκτονία από αμέλεια (κατά συρροή). Έτσι ο Εισαγγελέας πρότεινε 5 χρόνια για κάθε πράξη και 5 χρόνια για κάθε έναν θάνατο (από τους 36 συνολικά).

Αθώος κρίθηκε ο τότε υπαρχηγός του Πυροσβεστικού Σώματος, Φώτης Παππάς. Οι συνήγοροι υπεράσπισης έκαναν λόγο για «εξοντωτικές ποινές που αφανίζουν ανθρώπους» και ζήτησαν οι ποινές να κριθούν με βάση το «προσήκον μέτρο».

Οι κατηγορούμενοι

1. Σοφία Νικολοπούλου. Ηλικιωμένη που φέρεται να προκάλεσε τη φωτιά την ώρα που μαγείρευε. Σύμφωνα με το δικαστήριο δεν έλαβε τα απαιτούμενα μέτρα ασφάλειας ως όφειλε και δεν ειδοποίησε εγκαίρως την Πυροσβεστική.

2. Χαράλαμπος Καφύρας. Νυν αντιπεριφερειάρχης Ηλείας και πρώην Νομάρχης Ηλείας. Το 2007, ενώ είχε γνώση του εγγράφου της Πολιτικής Προστασίας κατηγορήθηκε ότι διεκπεραίωσε τα καθήκοντά του με επιφανειακό τρόπο.

3. Πανταζής Χρονόπουλος. Πρώην δήμαρχος Ζαχάρως. Σύμφωνα με το δικαστήριο επέδειξε πλήρη αδιαφορία αναφορικά με την υποχρέωσή του να συγκαλέσει Συντονιστικό Τοπικό Όργανο αφού έλαβε ενημέρωση για την επικινδυνότητα. Παράλληλα διέθεσε τα χρήματα της πυροπροστασίας του 2007 για έργα οδοποιίας.

4. Παναγιώτης Τσούρας εποχικός πυροσβέστης. Το 2007 ήταν πυροφύλακας Μίνθης. Σύμφωνα με το δικαστήριο καταδικάστηκε για έλλειψη της δέουσας προσοχής και επιμέλειας με αποτέλεσμα τη μη έγκαιρη αντιμετώπιση και την επέκταση της φωτιάς, καθώς καθήκον του ήταν να αναγγείλει την πυρκαγιά και όχι απλά να την επιβεβαιώσει στην υπηρεσία του.

5. Νίκος Μιχαλόπουλος ο τότε επικεφαλής του Πυροσβεστικού Κλιμακίου Κρεστένων. Σύμφωνα με το δικαστήριο δεν φρόντισε να επανδρώσει το κλιμάκιο της Κρέστενας με όσα άτομα μόνιμο προσωπικό ήταν απαραίτητα.

Αθώος κρίθηκε ο τότε υπαρχηγός του Πυροσβεστικού Σώματος, Φώτης Παππάς.

Επιμέλεια: Μυρτώ Τσάβαλου

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης