Πρόωρα φαίνεται πως ολοκληρώνεται η θητεία του Αμερικανού πρεσβευτή στην Αθήνα, ο οποίος πληρώνει τη δυσαρέσκεια του Υπουργείου Εξωτερικών των ΗΠΑ για την υπόθεση αποφυλάκισης του Σάββα Ξηρού.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
Ο Αμερικανός πρεσβευτής φαίνεται να πληρώνει το μάρμαρο για την καθυστερημένη ενημέρωση των ανωτέρων του όσον αφορά το επίμαχο νομοσχέδιο που προβλέπει την αποφυλάκιση του Σάββα ΞηρούΟ Ντέιβιντ Πιρς αποχωρεί από την Ελλάδα τον Ιούνιο, έναν χρόνο νωρίτερα απ’ ό,τι ήταν προγραμματισμένο, σύμφωνα με διπλωματικές πηγές που επικαλείται η «Καθημερινή». Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ θεωρεί πως δεν παρείχε επαρκή ενημέρωση για τις πολιτικές και οικονομικές εξελίξεις στην Ελλάδα, και κυρίως πως δεν ειδοποίησε έγκαιρα την Ουάσινγκτον για το επίμαχο νομοσχέδιο που προβλέπει την αποφυλάκιση του Σάββα Ξηρού.

Σύμφωνα με την εφημερίδα, ο αντικαταστάτης του Ντέιβιντ Πιρς έχει ήδη βρεθεί και αναμένεται να επιταχυνθεί η διαδικασία διορισμού και έγκρισής του από το Κογκρέσο λόγω της κρισιμότητας των εξελίξεων στην Ελλάδα το καλοκαίρι.

Δοκιμάζονται οι σχέσεις Αθήνας-Ουάσινγκτον

Η πρόθεση του Υπουργείου Δικαιοσύνης να μετατρέψει σε κατ’ οίκον περιορισμό με βραχιολάκι την ποινή του Σάββα Ξηρού -ο οποίος αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα υγείας- προκάλεσε ένταση στις σχέσεις Αθήνας-Ουάσινγκτον.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Σε μια προσπάθεια να εντείνει τις πιέσεις προς την ελληνική πλευρά, ο Ντέιβιντ Πιρς έφτασε μέχρι και στο Μέγαρο Μαξίμου, όπου και είχε τετ α τετ με τον υπουργό Επικρατείας Νίκο ΠαππάΟ ίδιος ο Ντέιβιντ Πιρς, αναφερόμενος σε αυτό το ενδεχόμενο, διεμήνυσε προς πάσα κατεύθυνση πως η αποφυλάκιση δεν πρέπει να γίνει, χαρακτηρίζοντας μάλιστα «μη φιλική πράξη το νομοσχέδιο για την αποφυλάκιση ισοβιτών».

«Ο Ξηρός δεν πρέπει να πατήσει το πόδι του έξω από τη φυλακή προτού εκτίσει την ποινή του» έγραψε αργότερα στο Twitter, φροντίζοντας να βάλει στους παραλήπτες του μηνύματος και τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα.

Σε μια προσπάθεια μάλιστα να εντείνει τις πιέσεις προς την ελληνική πλευρά και να εκφράσει τις αντιρρήσεις του, είχε συνάντηση με τον υπουργό Επικρατείας στο Μέγαρο Μαξίμου (22 Απριλίου). Στο τετ α τετ με τον Νίκο Παππά, ο Ντέιβιντ Πιρς ζήτησε να μην υπάρξει καμία αλλαγή στους όρους κράτησης του καταδικασμένου για τη συμμετοχή του στη «17η Νοέμβρη» Σάββα Ξηρού.

Διαβάστε επίσης:

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης