«Είμαστε πολύ χαρούμενοι, γιατί αυτήν τη στιγμή είμαστε εσωτερικά του περιβόλου, μπροστά σε έναν τάφο καταπληκτικό» δήλωσε η υπεύθυνη της ανασκαφής στην Αρχαία Αμφίπολη, η αρχαιολόγος Κατερίνα Περιστέρη, την ίδια ώρα που τα διεθνή μέσα μεταδίδουν την είδηση της σπουδαιότητας του τάφου.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Όπως ενημερωθήκατε, υπάρχουν στην είσοδο του τάφου δύο Σφίγγες ολόγλυφες, ύψους δύο μέτρων. Ο ταφικός περίβολος των 497 μέτρων, με τον λέοντα στην κορυφή, ύψους 30μ., μας αθροίζει την ύπαρξη ενός θεαματικού ταφικού μνημείου που έχει στην πρόσοψη δύο Σφίγγες, που χρονολογούνται από το 325 έως το 300 π.Χ.» τόνισε η κα Περιστέρη μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ και πρόσθεσε:

«Μας ενδιαφέρει άμεσα να προχωρήσουμε στο εσωτερικό του τάφου. Επειδή η αρχαιολογική σκαπάνη έχει το δικό της χρονοδιάγραμμα, δεν μπορούμε να ξέρουμε ακριβώς πότε θα εισέλθουμε στον τάφο».



Υπουργός Πολιτισμού: «Η αρχαιολογία προχωρά με τους δικούς της ρυθμούς»

Την εξελισσόμενη ανασκαφή επισκέφθηκε χθες το πρωί ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς, συνοδευόμενος από τη σύζυγό του Γεωργία και τον υπουργό Πολιτισμού Κώστα Τασούλα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Έχω την πεποίθηση ότι θα χρειαστούν 2-3 εβδομάδες ακόμα ώστε οι αρχαιολόγοι να μπορέσουν να συνθέσουν τα στοιχεία της ανασκαφής στην Αρχαία Αμφίπολη και να βγάλουν τα τελικά τους συμπεράσματα» δήλωσε ο κ. Τασούλας και επιβεβαίωσε ότι η χώρα βρίσκεται ενώπιον ενός σημαντικού ευρήματος.

«Η ανασκαφή είναι σημαντική, γεγονός που πιστοποιείται από το μέγεθος του τύμβου, από την καλλιτεχνική επιμέλεια του μνημείου, από πολλά στοιχεία, τα οποία καταλήγουν στο συμπέρασμα ότι είμαστε μπροστά σε ένα σημαντικό εύρημα. Από εκεί και πέρα, μας μένουν ακόμα 2-3 εβδομάδες, ώστε να μπούμε μέσα στον χώρο του τάφου, οι αρχαιολόγοι δηλαδή, και να βγουν πιο οριστικά συμπεράσματα» είπε ο υπουργός Πολιτισμού μιλώντας σε τηλεοπτική εκπομπή.

Πρόσθεσε, δε, ότι «η αρχαιολογία είναι μια επιστήμη «η οποία προχωρεί με τους δικούς της ρυθμούς και αντιμετωπίζει πλείστα όσα προβλήματα, τα οποία τα λύνει», ενώ τόνισε ότι, αν διαβάσει κάποιος το βιβλίο του Ανδρόνικου για τη Βεργίνα, θα δει «με πόσο δισταγμό και προσοχή προχωρούσε και απέκλειε διάφορες εκδοχές μέχρι να φθάσει στην τελική εκδοχή».

Δείτε το οδοιπορικό του zougla.gr στον αρχαιολογικό χώρο της Βεργίνας:
Στους τάφους των Μακεδόνων βασιλιάδων

Ο υπουργός εξήγησε ότι ο πρωθυπουργός ενδιαφέρεται για αυτήν την ανασκαφή, την παρακολουθεί και ότι, όταν η έρευνα έφθασε σε ορατό σημείο και το πληροφορήθηκε, θέλησε να επισκεφθεί τον τάφο.

Ερωτώμενος για το σημείο επικέντρωσης των επιστημόνων ανέφερε ότι «οι αρχαιολόγοι έχουν επικεντρώσει στο να μην καταστρέφονται τα στοιχεία τα οποία βρίσκουν μπροστά τους, να ανοίξουν προσεκτικά τον τάφο, να συλλέξουν τα στοιχεία και να βγάλουν τα συμπεράσματα, δεν έχουν προειλημμένες απόψεις όταν μπαίνουν μέσα εκεί. Τα στοιχεία θα μας δώσουν τις απόψεις, όχι οι δικές μας εικασίες».

Σχετικά με τη χρηματοδότηση της ανασκαφής τόνισε πως «δεν υπήρχε θέμα πόρων, η ανασκαφή χρηματοδοτήθηκε πριν από λίγους μήνες με 100.000 ευρώ και προχθές προσθέσαμε άλλες 50.000 ευρώ και πως ό,τι χρειαστεί θα δοθεί για την ανασκαφή».

Ο κ. Τασούλας έστρεψε τα βέλη του και προς την αξιωματική αντιπολίτευση λέγοντας ότι «ο ΣΥΡΙΖΑ φοβάται μήπως γίνει κανένα σημαντικό γεγονός στη χώρα, γιατί είναι ταυτισμένος μόνο με την αποτυχία και τη δυσπραγία. Ο ΣΥΡΙΖΑ υπάρχει επειδή δεν πάνε καλά τα πράγματα. Όταν τα πράγματα αρχίζουν να βελτιώνονται, ο ΣΥΡΙΖΑ τρομάζει, γιατί έτσι θα εξαφανιστεί».

Δείτε ακόμη: Αναζητώντας τον τάφο του Αλέξανδρου
Πρώτη καταχώρηση: Τρίτη, 10 Σεπτεμβρίου 2013, 21:04

Επιμέλεια: Σωτήρης Σκουλούδης

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης