Αποστολή στη Μυτιλήνη: Νίκος Χριστοφάκης
Επιμέλεια: Μπάμπης Παπαφιλιππάκης

Ναυαγισμένα όνειρα, ελπίδες που βυθίστηκαν στα ανοιχτά του Αιγαίου και ψυχές προσφύγων και μεταναστών που έφυγαν τόσο άδικα βρίσκονται «φυλακισμένες» και πλανώνται πάνω από τον ουρανό της Εφταλού Λέσβου.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Εκεί, βλέπετε, υπάρχουν τα απομεινάρια του μεγάλου ταξιδιού τους για ένα καλύτερο αύριο. Ένα ταξίδι που τους στέρησε το… παρόν αλλά και το μέλλον, και τους έβαλε στη μακρά λίστα των αδικοχαμένων μεταναστών του Αιγαίου.

Κάποιοι από αυτούς κατάφεραν να βγουν σώοι, ωστόσο έμελλε να πνίγονται καθημερινά στη στεριά. Στα λασπόνερα της Ειδομένης και των άλλων hot spots, όπου ζουν υπό αντίξοες συνθήκες, περιμένοντας να ανοίξουν τα σύνορα.

Ο φωτογραφικός φακός του zougla.gr και το σχετικό βίντεο μιλούν από μόνα τους.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Σκαριά πλοίων σακατεμένα απ’ τη μανία της θάλασσας, χιλιάδες σωσίβια -και όχι μόνο- που δεν μπόρεσαν να κρατήσουν στη ζωή άντρες, γυναίκες και μικρά βρέφη βρίσκονται εκεί. Σωρός ολόκληρος.

Έχουν μείνει εκεί παρατημένα για να θυμίζουν το μέγεθος της προσφυγικής καταστροφής. Άνθρωποι από τη Συρία, το Αφγανιστάν, για λίγο πίστεψαν ότι αυτά θα τους προστάτευαν στο ταξίδι που ξεκινούσαν.

Εις μάτην. Οι δουλέμποροι είχαν φροντίσει να μην υπάρχει ελπίδα ότι θα ζήσουν. Ήταν καταδικασμένοι. Έγιναν βορά στα αγριεμένα κύματα του Αιγαίου και τα απομεινάρια τους έχουν απομείνει στην Εφταλού.

Ας ελπίσουμε ότι δεν θα προστεθούν άλλα στη «χωματερή» ονείρων της Εφταλού Λέσβου.

Bουνό σωσιβίων

Αθώες ζωές χάθηκαν στο Αιγαίο

Ελπίδες στα λασπόνερα

Κάθε μέρα στοιβάζονται δεκάδες σωσίβια

Κρεμασμένα ρούχα που πετάχτηκαν

Παπούτσια πεταμένα

Η χωματερή όπου θάφτηκαν τα όνειρα

Διαβάστε επίσης:

Τι (δεν) είδε ο Πάπας στη Μυτιλήνη…Πρώτη καταχώρηση: Κυριακή, 17 Απριλίου 2016, 14:08

Παγκόσμιο μήνυμα αλληλεγγύης, Πρώτη καταχώρηση: Σάββατο, 16 Απριλίου 2016, 21:45

Συνέλαβαν ακτιβίστρια κατά τη διάρκεια της ομιλίας του Πάπα στο λιμάνι, Πρώτη καταχώρηση: Σάββατο, 16 Απριλίου 2016, 14:25

Λέσβος: Καθαρίζουν και βάφουν τα πεζοδρόμια για τον Πάπα, Πρώτη καταχώρηση: Παρασκευή, 15 Απριλίου 2016, 16:29

Λέσβος: Συνεργεία σβήνουν συνθήματα εν όψει της άφιξης του πάπα Φραγκίσκου, Πρώτη καταχώρηση: Πέμπτη, 14 Απριλίου 2016, 13:54

Οι ξεχασμένες ψυχές του Αιγαίου, Πρώτη καταχώρηση: Παρασκευή, 15 Απριλίου 2016, 20:45

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης