Ριζικές αλλαγές προωθεί το Υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης σε ό, τι αφορά στον τρόπο με τον οποίο θα γίνονται πλέον οι μεταθέσεις και οι μετατάξεις στον δημόσιο τομέα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Με προκηρύξεις δύο φορές τον χρόνο, -και συγκεκριμένα Φεβρουάριο και Σεπτέμβριο- οι μετατάξεις και μεταθέσεις των δημοσίων υπαλλήλωνΣύμφωνα με το σχέδιο που παρουσιάστηκε κατά τη διάρκεια συνάντησης με την τρόικα, καταργούνται 150 διαφορετικές διατάξεις, οι οποίες ρυθμίζουν μέχρι σήμερα το καθεστώς υπό το οποίο πραγματοποιούνται οι αποσπάσεις υπαλλήλων. Πλέον, το σύστημα για τη μετακίνηση εργαζομένων από υπουργείο σε υπουργείο και από υπηρεσία σε υπηρεσία γίνεται ενιαίο και υποχρεωτικό για όλους. Οι νέες αλλαγές, οι οποίες αναμένεται να τεθούν σε ισχύ στις αρχές του 2015, προβλέπουν ότι οι μετατάξεις και οι μεταθέσεις των υπαλλήλων θα πραγματοποιούνται με εξετάσεις δύο φορές τον χρόνο (Σεπτέμβριο και Φεβρουάριο) και αφού προηγείται η δημοσιοποίηση της σχετικής προκήρυξης.

Σε αυτήν τη διαδικασία είναι υποχρεωμένοι να λαμβάνουν μέρος όλοι όσοι επιθυμούν να μετακινηθούν σε κάποιο άλλο τμήμα ή υπηρεσία του Δημοσίου. Η υποχρεωτική συμμετοχή στις εξετάσεις αυτές γίνεται με γνώμονα την προσπάθεια που βρίσκεται σε εξέλιξη τα τελευταία χρόνια να μπει… φρένο στα ρουσφέτια και να ενισχυθεί η διαφάνεια και η αξιοκρατία. Σε περίπτωση αποτυχίας, πάντως, ενός υπαλλήλου, δεν τίθεται θέμα απόλυσης, καθώς ο υποψήφιος επιστρέφει πίσω στη θέση του.

Μόνιμος μηχανισμός κινητικότητας

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Το Υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης έχει διαμηνύσει ότι στόχος και αυτών των αλλαγών είναι η βελτίωση των παρεχόμενων υπηρεσιών προς τους πολίτες, ο εξορθολογισμός των δημοσίων δαπανών και το «πάντρεμα» των αναγκών που προκύπτουν σε διάφορους τομείς του Δημοσίου με τα προσόντα των υπαλλήλων.

Ερώτημα παραμένει τι γίνεται σε περίπτωση που στις εξετάσεις υπάρξουν περισσότεροι επιτυχόντες από τις προκηρυχθείσες θέσειςΠρος αυτήν την κατεύθυνση προωθείται και η αξιολόγηση των εργαζομένων, έτσι ώστε ανά πάσα στιγμή η εκάστοτε ηγεσία να έχει πλήρη πρόσβαση και γνώση των δυνατοτήτων της «εσωτερικής αγοράς του Δημοσίου». Μισθοί και προσόντα θα έρχονται στο φως μέσα σε ελάχιστο χρονικό διάστημα, ενώ οι εξετάσεις τόσο για την πρόσληψη όσο και για την εσωτερική μετακίνηση υπαλλήλων (μετάταξη – μετάθεση) θα γίνονται με διαφανείς διαδικασίες.

Επιπλέον, πέραν των εξετάσεων, θα υπάρχει και αξιολόγηση των προσόντων των υπαλλήλων, ώστε να κατατάσσονται σε κατηγορίες ανάλογα με τις ανάγκες των υπηρεσιών. Αυτή η κατηγοριοποίηση αναμένεται να βοηθήσει και στην επιλογή του καταλληλότερου υποψηφίου προς μετάταξη ή απόσπαση. Καθώς ακόμα παραμένει «θολό» το τοπίο σε ό,τι αφορά στο τι γίνεται στην περίπτωση που στις εξετάσεις υπάρξουν περισσότεροι επιτυχόντες από τις υπάρχουσες ανάγκες για την ίδια υπηρεσία ή την ίδια θέση, η τελική επιλογή είναι πολύ πιθανό να γίνεται βάσει ορισμένων αντικειμενικών κριτηρίων (π.χ. τίτλοι σπουδών, προϋπηρεσία), τα οποία θα προκύπτουν εύκολα μέσω της πλήρους και άμεσης πρόσβασης στο… βιογραφικό του κάθε ενδιαφερομένου.

Αυτή η διαδικασία σε συνδυασμό με τη διαρκή αξιολόγηση των υπαλλήλων αλλάζει άρδην τον «χάρτη του Δημοσίου» σε ό,τι έχει να κάνει με τις εσωτερικές μετακινήσεις του προσωπικού, ενώ το Υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης διαμηνύει πως οι εξετάσεις για τις αποσπάσεις και τις μεταθέσεις δεν συνδέονται με το καθεστώς διαθεσιμότητας και την… πλήρωση της «δεξαμενής», η οποία θα χρησιμοποιείται κάθε φορά που θα κρίνεται σκόπιμη η μείωση του αριθμού των εργαζομένων σε κάποια δημόσια υπηρεσία.

Επιμέλεια: Μάριος Βελέντζας

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης