Σε… ρυθμούς μεταναστευτικού κινείται η κυβέρνηση, καθώς οι ολοένα αυξανόμενες ροές προς τα νησιά του Αιγαίου δημιουργούν ένα εκρηκτικό κλίμα, εν μέσω της κορύφωσης της τουριστικής περιόδου.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Στο λιμάνι της Κω θα μεταβεί το πλοίο «Ελευθέριος Βενιζέλος», προκειμένου να στεγάσει τους χιλιάδες πρόσφυγες που βρίσκονται στο νησίΈπειτα από τις εικόνες ντροπής που καταγράφηκαν τις προηγούμενες ώρες στο νησί της Κω, οι αρμόδιοι φορείς υποχρεώθηκαν -έστω και καθυστερημένα- να αναλάβουν δράσεις για την εκτόνωση της κατάστασης.

Μάλιστα, όπως αποφασίστηκε, εντός των επόμενων ωρών, θα μεταβεί στο νησί του ανατολικού Αιγαίου το πλοίο Ελευθέριος Βενιζέλος, της εταιρείας ΑΝΕΚ, προκειμένου να φιλοξενήσει τους πρόσφυγες που τις τελευταίες ώρες παραμένουν εντός και εκτός του παλιού γήπεδο «Ανταγόρας».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Στο… παιχνίδι οι ναυτιλιακές εταιρείες

Υπό αυτές τις συνθήκες, πραγματοποιήθηκε το μεσημέρι της Τρίτης ευρεία σύσκεψη στο υπουργείο Ναυτιλίας για την αντιμετώπιση τυχόν προβλημάτων στη μεταφορά των μεταναστών από τα νησιά του ανατολικού Αιγαίου.

Στη σύσκεψη συμμετείχαν το αρχηγείο του Λιμενικού Σώματος αλλά και οι εκπρόσωποι των ναυτιλιακών εταιρειών.

Όπως έγινε γνωστό, οι ακτοπλοϊκές εταιρείες, παρά το γεγονός ότι υπάρχει πληρότητα των θέσεων κατά 80%, δεσμεύθηκαν να κρατήσουν διαθέσιμα κάποια εισιτήρια.

Επίσης, σε καθημερινή πλέον βάση, θα ενημερώνεται αναλυτικά ο κλάδος Αλλοδαπών και Προστασίας Συνόρων του Αρχηγείου της Ελληνικής Αστυνομίας για τον αριθμό διαθεσιμότητας των θέσεων στα πλοία, όπως αυτά δηλώνονται στις εμπλεκόμενες Λιμενικές Αρχές του Ανατολικού Αιγαίου και στα κατά τόπους ναυτικά πρακτορεία.

Παρά την αυξημένη επιβατική κίνηση που παρατηρείται, λόγω των ημερών, επιδιώκεται η σταδιακή αποσυμφόρηση των νήσων από το μεγάλο αριθμό μεταναστών-προσφύγων που εισέρχονται στην ελληνική επικράτεια.

Φλαμπουράρης: «Να σταματήσει η μικροκομματική εκμετάλλευση»

Την ίδια στιγμή, πραγματοποιήθηκε συνάντηση του Υπουργού Επικρατείας για το Συντονισμό του Κυβερνητικού Έργου, Αλέκου Φλαμπουράρη, της αναπληρώτριας υπουργού Μεταναστευτικής Πολιτικής Αναστασίας Χριστοδουλοπούλου, καθώς και εκπροσώπων εμπλεκόμενων αρχών και φορέων της κυβέρνησης.

Φλαμπουράρης: «Η κυβέρνηση μας προσπαθεί με βάση τους κανόνες του Διεθνούς Δικαίου να λύσει το πρόβλημα»«Θα πρέπει επιτέλους να σταματήσει η μικροκομματική εκμετάλλευση του τραγικού προβλήματος που δημιουργείται από τη συνεχιζόμενη ροή προσφύγων στη χώρα μας και ιδιαίτερα στα νησιά μας. Όλοι αυτοί, κόμματα, οργανώσεις, μέσα μαζικής ενημέρωσης πρέπει να μας πουν τι προτείνουν. Να βουλιάξουμε και να πνίξουμε γυναίκες και παιδιά; Να τους απωθούμε και να πνίγονται από άλλους; Αυτό να το βγάλουν από το μυαλό τους! Η κυβέρνηση μας προσπαθεί με βάση τους κανόνες του Διεθνούς Δικαίου να λύσει το πρόβλημα», ανέφερε μετά το τέλος της σύσκεψης ο κ. Φλαμπουράρης.

Παράλληλα, απαρίθμησε τις δράσεις που έχει αναλάβει η κυβέρνηση, προκειμένου να εκτονωθεί το πρόβλημα:

• Στην Αθήνα δημιουργήσαμε τον Ανοιχτό Χώρο Προσωρινής Φιλοξενίας Νεοεισερχόμενων Πολιτών Τρίτων Χωρών στον Ελαιώνα, όπου επικρατούν ανθρώπινες συνθήκες, καλύπτοντας τις βασικές καθημερινές ανάγκες.

• Τις επόμενες μέρες θα γίνει η μετεγκατάσταση από το Πεδίο του Άρεως.

• Στα νησιά μας δημιουργούνται αντίστοιχοι χώροι φιλοξενίας και κυρίως ενισχύονται οι υπηρεσίες πρώτης υποδοχής και ταυτοποίησης.

• Για την Κω, όπου δεν έχει διατεθεί χώρος πρώτης υποδοχής και προσωρινής παραμονής, αποφασίσαμε να μεταφερθεί άμεσα ένα πλοίο τουλάχιστον 2.000-2.500 θέσεων το οποίο θα σταθμεύσει στο Λιμάνι. Στο πλοίο θα καλύπτονται οι βασικές ανάγκες διαμονής, θα γίνεται η ταυτοποίηση και έτσι θα αποφορτιστεί σε μεγάλο βαθμό η δύσκολη κατάσταση που επικρατεί στο νησί.

Κόντρα Χριστοδουλοπούλου – δημάρχου Κω

Μέσα σε αυτό το κλίμα, η κόντρα μεταξύ του δημάρχου Κω και της υπουργού Μεταναστευτικής Πολιτικής, Τασία Χριστοδουλοπούλου… καλά κρατεί.

Χριστοδουλοπούλου: «Ο δήμαρχος της Κω έχει το πανελλήνιο ρεκόρ αδιαφορίας για την πόλη του»Ο Γιώργος Κυρίτσης εξαπέλυσε δριμεία επίθεση εναντίον της κας Χριστοδουλοπούλου, την οποία χαρακτηρίζοντάς «ανεύθυνη, ανύπαρκτη, καταστροφέα και κατ’ επίφαση υπουργό» εξαπέλυσε ο δήμαρχος της Κω. 

Αφορμή αποτέλεσαν δηλώσεις της αναπληρώτριας υπουργού στην «Εφημερίδα των Συντακτών» με τις οποίες καλούσε τον δήμαρχο Γιώργο Κυρίτση ασχοληθεί με το νησί και να συνεργαστεί με τους κρατικούς φορείς για τη λύση του προβλήματος.

Κυρίτσης: «Ανεύθυνη, ανύπαρκτη, καταστροφέα και κατ’ επίφαση υπουργός η Χριστοδουλοπούλου»«Ο δήμαρχος της Κω έχει το πανελλήνιο ρεκόρ αδιαφορίας για την πόλη του. Σαμπόταρε τη λύση του ξενοδοχείου Captain Elias και κάθε άλλη λύση φιλοξενίας, πιστεύοντας ότι έτσι θα αποφύγει τις ροές. Και τώρα που κατάλαβε ότι μ’ αυτήν την τακτική δεν κατάφερε τίποτα, απειλεί, υβρίζει και παραπληροφορεί. Ας ασχοληθεί επιτέλους με το νησί όπως έχει καθήκον και ας συνεργαστεί με τους κρατικούς φορείς για τη λύση του προβλήματος, με τη δημιουργία μόνιμου χώρου φιλοξενίας των προσφύγων στην Κω» είχε δηλώσει η κ. Χριστοδουλοπούλου.

Μέσω ανακοίνωσής του, ο δήμος της Κω κατηγορεί την αναπληρώτρια υπουργό ότι «δημιούργησε μια υγειονομική βόμβα, στοιβάζοντας εκατοντάδες μετανάστες σε ένα ακατάλληλο και εγκαταλελειμμένο ξενοδοχείο», «χωρίς τροφή, υγειονομική παρακολούθηση και χωρίς να τηρούνται οι στοιχειώδεις κανόνες ασφάλειας». 

Ακόμη, ο δήμος ανακοινώνει ότι θα κινήσει τις νομικές διαδικασίες για τη σφράγιση του ξενοδοχείου Captain Elias και τονίζει: «Μόνιμος χώρος φιλοξενίας όπως τον εννοεί η κ.Χριστοδουλοπούλου, δηλαδή ένας ανεξέλεγκτος καταυλισμός στον οποίο σε 10 μέρες μπορεί να έχουν συγκεντρωθεί 10.000 παράνομοι μετανάστες και πρόσφυγες, δεν θα δημιουργηθεί στην Κω».

Βίντεο και φωτογραφίες από τον «πόλεμο» αστυνομίας – προσφύγων την Τρίτη:





σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης