Ρεπορτάζ: Παναγιώτης Βλαχουτσάκος

Χειροπέδες σε τρεις «ποντικούς» που άδειαζαν πολυτελή σπίτια στη Μύκονο πέρασαν χθες το απόγευμα άνδρες της ΔΙΑΣ Πειραιά, κοντά στο μεγαλύτερο λιμάνι της χώρας.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Οι τρεις άνδρες από την Αλβανία ήταν άρτι αφιχθέντες από τη Μύκονο, όπου δραστηριοποιούνταν κυρίως τους καλοκαιρινούς μήνες, οπότε το νησί κατακλύζεται από πλούσιους και «φορτωμένους» τουρίστες, με τους αστυνομικούς που έχουν αναλάβει την υπόθεση να πιστεύουν πως οι τρεις τους αποτελούν μέρος ενός ευρύτερου κυκλώματος που ειδικεύεται στις κλοπές και τις διαρρήξεις οικιών επωνύμων και πλουσίων, και δρα στην κοσμοπολίτισσα των Κυκλάδων.

Ας πάρουμε, όμως, τα πράγματα από την αρχή…

Η σύλληψη και τα ευρήματα 

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η αντίστροφη μέτρηση για τη σύλληψη των τριών Αλβανών ξεκίνησε χθες Τετάρτη, λίγο μετά τις 20.30, όταν οι άνδρες της ΔΙΑΣ Πειραιά παρατήρησαν στην πλατεία Ιπποδαμείας τρεις άνδρες που επέβαιναν σε ένα ασημί Citroen να κινούνται ύποπτα και τους έκαναν σήμα για να τους ελέγξουν. Πράγματι, έτσι και έγινε. 

Όπως προκύπτει από το ρεπορτάζ, αυτό που τράβηξε την προσοχή των αστυνομικών ήταν το γεγονός ότι, κατά τον έλεγχο, στο τσαντάκι ενός εξ αυτών υπήρχαν αρκετά χαρτονομίσματα. Έτσι ο έλεγχος προεκτάθηκε και στα πράγματα που ήταν αποθηκευμένα σε μία βαλίτσα στο πορτμπαγκάζ του αυτοκινήτου.

Σε αυτό το σημείο αποκαλύφθηκε και η δράση των συλληφθέντων, καθώς εντός της βαλίτσας, όπως θα δείτε και στις φωτογραφίες-ντοκουμέντο του zougla.gr, εντοπίστηκαν πολυτελή κοσμήματα, δαχτυλίδια, laptops, tablets κ.ά.  

Τα θύματα

Όσον αφορά στα κλοπιμαία, όπως διαπιστώθηκε από την έρευνα, όλα είχαν αφαιρεθεί από το νησί της Μυκόνου, ενώ κάποια από αυτά είχαν αποσπαστεί από τον ιδιοκτήτη τους μόλις την προηγούμενη ημέρα, δηλαδή την Τρίτη 17 του μηνός. 

Ειδικότερα, διαπιστώθηκε ότι στο στόχαστρο των ληστών είχε μπει ένας Ελληνοκαναδός επιχειρηματίας που απολάμβανε τις διακοπές του στη Μύκονο, από τον οποίο είχαν αφαιρέσει ένα πολυτελές χρυσό δαχτυλίδι και μετρητά, καθώς και ένας γνωστός στο νησί πολιτικός μηχανικός, από τον οποίο είχαν κλέψει ένα laptop αξίας 3.000 ευρώ.

Παράλληλα, στα θύματα συμπεριλαμβάνεται και μία ιδιοκτήτρια καταστήματος της Μυκόνου, από την οποία απέσπασαν διάφορα ακριβά κοσμήματα. Εκτός από τα κλοπιμαία, οι συλληφθέντες είχαν στην κατοχή τους και 7.000 ευρώ. 

Στο έλεος των κακοποιών η Μύκονος

Σημειώνεται ότι στη Μύκονο τα κρούσματα κλοπών και διαρρήξεων είναι απανωτά, και τείνουν να γίνουν ένα καθημερινό φαινόμενο. Όπως δηλώνουν αστυνομικές πηγές από το νησί, η εγκληματικότητα βρίσκεται σε ανεξέλεγκτα επίπεδα, καθώς ο αριθμός των αστυνομικών δεν επαρκεί ούτε για τα βασικά. 

Ειδικότερα, η Μύκονος, παρά τον τεράστιο αριθμό τουριστών και τον δυσθεώρητο τζίρο που ξεπερνά το 1 δισ. ευρώ τη σεζόν, φυλάσσεται από 35-40 αστυνομικούς, τη στιγμή που στο νησί βρίσκονται αυτήν την εποχή περισσότεροι από 100.000 τουρίστες.

Ενδεικτική είναι η επιστολή που απέστειλε στις αρχές Ιουλίου ο δήμαρχος Μυκόνου, Κωνσταντίνος Κουκάς, στον αρχηγό της Ελληνικής Αστυνομίας, αντιστράτηγο Κωνσταντίνο Τσουβάλα.

Η επιστολή:

«Με την παρούσα επιστολή θα θέλαμε να σας ενημερώσουμε πως και εφέτος έχουν εμφανιστεί αυξημένα κρούσματα κλοπών και ληστειών στο νησί μας με θύματα τόσο επισκέπτες όσο και μόνιμους κατοίκους.

»Επειδή το νησί μας αποτελεί πόλο έλξης τουριστών παγκοσμίως και παράλληλα τη βιτρίνα μας στο εξωτερικό, ενώ επιπλέον συμβάλλει στην ενίσχυση του κρατικού προϋπολογισμού, παρακαλούμε σε συνέχεια της συνεργασίας μας, που έχουμε με το Α.Τ. Μυκόνου, το οποίο κάνει προσπάθειες να ανταποκριθεί, αλλά αδυνατεί λόγω της υποστελέχωσης, όπως έγκαιρα εγκρίνετε την άμεση απόσπαση τουλάχιστον πέντε αστυνομικών υπαλλήλων για τους θερινούς μήνες με εμπειρία στα εγκλήματα κατά της ιδιοκτησίας για την έγκαιρη και οριστική πάταξη του φαινομένου και εμείς, από την πλευρά μας, θα τους παρέχουμε δωρεάν και διαμονή για όσο διάστημα διαρκέσει η απόσπασή τους».

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης