Φωτογραφίες: Παναγιώτης Σαγκούρης

Στις 12.00 το μεσημέρι της Πέμπτης ξεκίνησε επίσημα η 48ωρη άδεια του καταδικασμένου σε 11 φορές ισόβια κάθειρξη για τη δράση του στην οργάνωση «17Ν» Δημήτρη Κουφοντίνα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο Δ. Κουφοντίνας εξήλθε από τη φυλακή για πρώτη φορά μετά το 2002, με αυστηρούς περιοριστικούς όρους, οι οποίοι επιβάλλουν την παρουσία του δύο φορές την ημέρα στο αστυνομικό τμήμα της περιοχής του τόπου διαμονής του (Βαρνάβας Αττικής).

Στο πλευρό του κατά την έξοδό του βρέθηκαν η σύζυγός του Αγγελική Σωτηροπούλου και ο γιος του Έκτορας.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Εξερχόμενος από τον Κορυδαλλό, ο Δημήτρης Κουφοντίνας χαμογέλασε στους αλληλέγγυους που τον περίμεναν και τον υποδέχθηκαν με το σύνθημα «Το πάθος για τη λευτεριά είναι δυνατότερο από όλα τα κελιά».

Σε δηλώσεις της η συνήγορος του Δημήτρη Κουφοντίνα, Ιωάννα Κούρτοβικ, αναφέρθηκε σε ένα δικαίωμα που «αποκτήθηκε με αγώνες και θυσίες τα προηγούμενα χρόνια» Εξαπέλυσε, δε, πυρά σε εκείνους που εκφράζουν τη διαφωνία τους, λέγοντας ότι «ασχημονούν και φωνασκούν».

«Θα χρησιμοποιήσω την άδεια στο πλαίσιο του νόμου και για την ενίσχυση των δεσμών με την οικογένειά μου. Επιθυμώ, επίσης, να επανασυστήσω τη μελισσουργική μονάδα που είχα» φέρεται να είπε στο συμβούλιο των φυλακών ο Κουφοντίνας.

Κύκλοι φυλακών: Επιτυχημένος ο θεσμός των αδειών στη χώρα μας

Σύμφωνα με κύκλους των φυλακών, ο θεσμός των αδειών είναι ιδιαίτερα επιτυχημένος στη χώρα μας, καθώς το ποσοστό «αστοχίας» είναι περίπου στο 2%. «Αστοχία» νοείται η μη επιστροφή του κρατουμένου ή η διάπραξη νέου αδικήματος κατά τον χρόνο της άδειάς του.

Οι ίδιοι κύκλοι αναφέρουν ότι η άδεια δεν συνιστά ούτε αθώωση ούτε καταδίκη του κρατουμένου, αφού ο σχετικός νόμος δεν θέτει διακρίσεις για το ποιοι κρατούμενοι θα πάρουν άδεια με βάση το αδίκημα για το οποίο καταδικάστηκαν, αλλά μόνο με βάση τη συμπεριφορά τους στις φυλακές και «την καλή χρήση της».

Σύμφωνα με έκθεση του Συνηγόρου του Πολίτη του 2013, για τις τακτικές άδειες κρατουμένων, η ερώτηση από το συμβούλιο των φυλακών προς τον αιτούντα άδεια «για το αδίκημα που καταδικάστηκε και η απαίτηση για δήλωση μετάνοιας είναι παράνομη». Κατά συνέπεια, κάθε κρατούμενος δικαιούται να ζητήσει άδεια.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης