Για τις 23 Μαρτίου διέκοψε τη δίκη, για την υπόθεση των «ιερών ανταλλαγών» της Ιεράς Μονής Βατοπεδίου με το ελληνικό Δημόσιο, το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Το δικαστήριο προχώρησε σε διακοπή της διαδικασίας, προκειμένου να οριστεί άλλη δικαστική αίθουσα, ώστε να μπορεί να «φιλοξενήσει» τα πρόσωπα που κάθονται στο εδώλιο – έχει αποβιώσει μία εκ των κατηγορουμένων – και τους συνηγόρους τους.

Η έναρξη της πολύκροτης δίκης

Με την έναρξη της διαδικασίας δήλωσε παράσταση πολιτικής αγωγής το ελληνικό Δημόσιο, το οποίο σύμφωνα με τους συνηγόρους του, διεκδικεί ποσό 234 εκατ. ευρώ. Όπως ανέφεραν, το παραπάνω ποσό αφορά τις πραγματικές αξίες των συνολικά 76 ακινήτων που έδωσε το Δημόσιο για να παραλάβει τη λίμνη Βισθονίδα, ενώ στο κατηγορητήριο η αξία, με βάση τις τιμές των συμβολαίων, προσδιορίζεται στα 69,4 εκατ. ευρώ.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Το Δημόσιο πλην της περιουσιακής του ζημίας διεκδικεί επίσης και ποσό 1,8 εκατ. ευρώ «εις ολόκληρον» για την ηθική βλάβη που υπέστη από τις πράξεις των κατηγορουμένων”.

Όπως ανέφεραν οι εκπρόσωποι του Δημοσίου, για την υπόθεση έχουν κατατεθεί 28 αγωγές, με τις οποίες το Δημόσιο αμφισβητεί το ιδιοκτησιακό καθεστώς της Μονής επί της λίμνης, και επίσης ζητά την ακυρότητα των πράξεων ανταλλαγών. Για αρκετές από αυτές έχουν εκδοθεί ήδη πρωτόδικες αποφάσεις και εκκρεμούν οι εφετειακές.

Παρόντες στο δικαστήριο ήταν και οι πρώην υπουργοί Σ. Ξυνίδης, Γ. Πεταλωτής και Αλέξανδρος Κοντός, οι οποίοι είναι στον κατάλογο των μαρτύρων της υπόθεσης.

Δίκη χωρίς πολιτικά πρόσωπα
 
Η δίκη ξεκίνησε χωρίς πολιτικά πρόσωπα στο εδώλιο. Η υπόθεση απασχόλησε δύο εξεταστικές και μία προανακριτική επιτροπή της Βουλής και κατέστησε τελικά κατηγορουμένους 14 άτομα, με πρωταγωνιστές τους μοναχούς Εφραίμ και Αρσένιο.

Η υπόθεση ήρθε στο φως το 2008 μετά τις καταγγελίες για παράνομες ανταλλαγές της λίμνης με φιλέτα του δημοσίου παρά το γεγονός ότι υπήρχε αμφισβήτηση γύρω από την κυριότητα της μονής επί της λίμνης και των παραλίμνιων εκτάσεωνΜήλον της έριδος, η λίμνη Βισθονίδα και οι παραλίμνιες εκτάσεις, τις οποίες η Μονή Βατοπεδίου υποστηρίζει ότι έχει στην κατοχή της με αυτοκρατορικά Χρυσόβουλα του 1080 και πως ουδέποτε προσπάθησε να τα αποκτήσει με παράνομες πράξεις.

Η υπόθεση ήρθε στο φως το 2008 μετά τις καταγγελίες για παράνομες ανταλλαγές της λίμνης με φιλέτα του δημοσίου παρά το γεγονός ότι υπήρχε αμφισβήτηση γύρω από την κυριότητα της μονής επί της λίμνης και των παραλίμνιων εκτάσεων.

Η Μονή είχε μάλιστα προσφύγει στα δικαστήρια το 2003 διεκδικώντας την κυριότητα, αλλά λίγο πριν εκδοθεί η απόφαση του Πολυμελούς Πρωτοδικείου της Ξάνθης, ο τότε υπουργός Οικονομικών υπέγραψε την παραίτηση του δημοσίου από τις αξιώσεις του, στηριζόμενος σε αποφάσεις του Νομικού Συμβουλίου και άλλων φορέων.

Σύμφωνα με το βούλευμα, οι ενέργειες και οι πράξεις των κατηγορουμένων που κατηγορούνται για τα αδικήματα της απιστίας και της ψευδούς βεβαίωσης, έπληξαν τα συμφέροντα του Δημοσίου.

Εκτός από τους Εφραίμ και Αρσένιο, κατηγορούμενοι είναι ακόμη στελέχη της Κτηματικής Εταιρίας του Δημοσίου, η συμβολαιογράφος Αικατερίνη Πελέκη και ο αδελφός της, ο πρώην γ.γ του Υπουργείου Γεωργίας Κ. Σκιαδάς, στελέχη του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους κ.α.

Οι εξεταστικές επιτροπές πάντως έμειναν μόνο σε πολιτικές ευθύνες, ενώ η προανακριτική παρέπεμψε τους υπουργούς Μπασιάκο, Κοντό και Δούκα στο δικαστικό συμβούλιο για το αδίκημα της απιστίας.

Ωστόσο οι δικαστές έκριναν ότι για τους τρεις υπουργούς τα όποια αδικήματα έχουν παραγραφεί, δίνοντας τη σκυτάλη στην εφέτη ανακρίτρια και στην απόδοση ευθυνών μόνο για τα μη πολιτικά πρόσωπα.


 
Νέα διάσταση στο ζήτημα είχαν δώσει τα ρεπορτάζ της εκπομπής «Ζούγκλα», καθώς η κατοχή της λίμνης αποδείχθηκε πως είχε αποδοθεί από το ελληνικό Δημόσιο που την κατείχε μη νομίμως στη Μονή Βατοπεδίου με σύμβαση του 1930, η οποία συνήφθη κατ΄ εξουσιοδότηση δυνάμει του νομοθετικού διατάγματος 8/4/24.

Τα «ψιλά γράμματα» της δίκης

Αρχικά, είχαν κατηγορηθεί για εμπλοκή στην υπόθεση του Βατοπεδίου συνολικά 32 άτομα, ωστόσο το Συμβούλιο Εφετών με βούλευμα απάλλαξε οριστικά τα 18, μεταξύ των οποίων και τον τέως διευθυντή του γραφείου του τότε πρωθυπουργού Κώστα Καραμανλή, Γιάννη Αγγέλου.

Ακολούθως υποβλήθηκε αίτημα αναίρεσης κατά της παραπομπής των υπολοίπων κατηγορουμένων που αρχικά έκανε δεκτό ο αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου Γεώργιος Μποροδήμος, ο οποίος υποστήριζε ότι το επίμαχο παραπεμπτικό βούλευμα έχει αντιφάσεις, ελλείψεις και λογικά σφάλματα. Τελικά όμως η αναίρεση απορρίφθηκε από το Ποινικό Τμήμα του Αρείου Πάγου, με αποτέλεσμα να παραπεμφθούν στο Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων 14 κατηγορούμενοι για ηθική και φυσική αυτουργία σε πράξεις απιστίας και ψευδείς βεβαιώσεις. Στο ερώτημα που θα κληθεί να απαντήσει η Δικαιοσύνη είναι αν με τις «ιερές ανταλλαγές» επλήγησαν τα συμφέροντα του δημοσίου και εάν θεμελιώνεται η ζημία αυτή.

Στη δίκη που θα συνεχιστεί στις 23 Μαρτίου αναμένεται να καταθέσουν πάνω από 25 μάρτυρες κατηγορητηρίου και πολλοί μάρτυρες υπεράσπισης, αφού θα υπάρξουν εκπρόσωποι όλων των Πατριαρχείων της Ορθοδοξίας. Συνήγοροι του ηγούμενοι Εφραίμ είναι οι καθηγητές Αρ. Χαραλαμπάκης και Γ. Γιαννίδης, του μοναχού Αρσένιου ο Μιχ. Δημητρακόπουλος (μαζί με τους Σπ. Αλεξανδρή και Λ. Κιτσαρά), οι οποίοι αναμένεται να υποστηρίξουν πως όλα όσα έγιναν είναι απόλυτα νόμιμα αφού «η Μονή διαθέτει πάνω από 1000 χρόνια τίτλους (χρυσόβουλα) και για το Βατοπαίδι και τη λίμνη Βισθονίδα και τις παρόχθιες εκτάσεις».

Απ΄την άλλη πλευρά υπάρχει η Κτηματική Υπηρεσία του Δημοσίου, την οποία διοικούσε τότε ο Κωνσταντίνος Γκράτσιος, τον οποίο υπερασπίζεται ο Σάκης Κεχαγιόγλου (μαζί με τον Στ. Παύλου).

Εκτιμάται πως ο βασικός ισχυρισμός του θα είναι πως «όλα έγιναν νόμιμα και κυρίως πως δεν υπήρξε καμία ζημία ή βλάβη του ελληνικού δημοσίου, κάτι που θα αποδειχτεί στην πράξη δια εγγράφων».

Πέραν του ηγουμένου της Μονής Βατοπεδίου Εφραίμ, του μοναχού Αρσενίου, της Αικατερίνης Πελέκη και των συγγενών της, δικηγόρων Διονύση και Δημήτρη Πελέκη, στο εδώλιο κάθονται ο πρώην πρόεδρος της Κτηματικής Εταιρείας του Δημοσίου (ΚΕΔ) Πέτρος Παπαγεωργίου, ο πρώην διευθύνων σύμβουλος της ΚΕΔ Κωνσταντίνος Γκράτσιος και ο πρώην διευθυντής της Υπηρεσίας Διαχείρισης Ακινήτων της ΚΕΔ Γεώργιος Μητρόπουλος. Επίσης, κατηγορούμενη είναι η πρώην διευθύντρια του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης Σταματούλα Μαντέλη.

Ακόμη καλούνται να λογοδοτήσουν στελέχη του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους, όπως είναι ο τέως αντιπρόεδρός του Γρηγόρης Κρόμπας, ο τέως σύμβουλος Χριστόδουλος Μπότσιος, καθώς και οι Στέφανος Δέτσης και Ιωάννης Διονυσόπουλος.


 
Διαβάστε εδώ όλο το ρεπορτάζ

Διαβάστε επίσης:

Bατοπέδι: Στο σκαμνί Εφραίμ και άλλοι 13

Πούλησαν τα ιερά και τα όσια

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης