Φωτορεπορτάζ: Χάρης Γκίκας

Αίσιο τέλος είχε η περιπέτεια για τουλάχιστον χίλια άτομα επιβάτες και πλήρωμα (875 επιβάτες και 141 άτομα πλήρωμα) του επιβατικού/οχηματαγωγού πλοίου «Ελευθέριος Βενιζέλος» στο οποίο λίγο πριν τα μεσάνυκτα της Τρίτης και κατά τη διάρκεια του δρομολογίου του για τα Χανιά, εκδηλώθηκε πυρκαγιά στο γκαράζ 3. Αμέσως σήμανε συναγερμός.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η πυρκαγιά στο πλοίο ξέσπασε ενώ έπλεε 8 ναυτικά μίλια ανοιχτά της νησίδας του Αγ. Γεωργίου, με αποτέλεσμα να αναγκαστεί να επιστρέψει πίσω στο λιμάνι του ΠειραιάΗ πυρκαγιά στο πλοίο ξέσπασε ενώ έπλεε 8 ναυτικά μίλια ανοιχτά της νησίδας του Αγ. Γεωργίου, με αποτέλεσμα να αναγκαστεί να επιστρέψει πίσω στο λιμάνι του Πειραιά. Το πλοίο έφτασε περί τις 04.00 και αφού έδεσε στο λιμάνι της κρουαζιέρας, στην ακτή Ξαβερίου, ξεκίνησε με τη χρήση κλίμακας της πυροσβεστικής υπηρεσίας η αποβίβαση των επιβατών.

Όπως ανακοίνωσε η πλοιοκτήτρια εταιρεία ΑΝΕΚ: «Στις 28/08 και ώρα 23.45 εκδηλώθηκε φωτιά στο γκαράζ νούμερο 3 με τα φορτηγά, στο πλοίο Ελευθέριος Βενιζέλος που εκτελούσε το δρομολόγιο Πειραιάς – Χανιά. Οι μηχανισμοί πυρόσβεσης του πλοίου λειτούργησαν άμεσα και η φωτιά ετέθη υπό έλεγχο από το πλήρωμα. Το πλοίο επέστρεψε στον Πειραιά με ίδια μέσα. Όλοι οι επιβάτες αποβιβάστηκαν ασφαλώς και η εταιρεία μεριμνά για την εξυπηρέτηση των άμεσων αναγκών τους και την συνέχεια του ταξιδιού τους».

Με χρήση αφρού αλλά και νερού συνεχίζεται στο λιμάνι του Πειραιά η κατάσβεση της φωτιάς.
Δέκα οχήματα με 30 πυροσβέστες και μία ομάδα της ΕΜΑΚ συμμετέχουν στην επιχείρηση ενώ ο καπνός πλέον στο πλοίο είναι ελάχιστος.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Παρά το ότι σήμερα το πρωί άνοιξε ο καταπέλτης του πλοίου και ξεφορτώθηκαν κάποια φορτηγά για τη διευκόλυνση των πυροσβεστών, η πρόσβαση τους στα γκαράζ δεν είναι εύκολη και σύμφωνα με την τελευταία πληροφόρηση, αναγκάστηκαν να ανοίξουν τρύπες στην εξωτερική λαμαρίνα του «Ελευθέριος Βενιζέλος» προκειμένου να γίνει ρίψη αφρού και νερού.

Πήρε κλίση στο πλοίο

Το «Ελευθέριος Βενιζέλος» έχει πάρει κλίση στο λιμάνι, λόγω της συσσώρευσης υδάτων από την πυροσβεστική επιχείρηση, εντός του γκαράζ του πλοίου. Οι λιμενικές αρχές εκτιμούν ότι μόλις ολοκληρωθεί η επιχείρηση και υποχωρήσουν τα νερά που έριξε η Πυροσβεστική, η κλίση του πλοίου θα επανέλθει χωρίς πρόβλημα.

Για κάθε ενδεχόμενο δίπλα από το καράβι βρίσκονται 4 ρυμουλκά πλοία.

Σε φορτηγό ψυγείο εκδηλώθηκε η πυρκαγιά

Σύμφωνα με νεότερες πληροφορίες η πυρκαγιά ξέσπασε σε φορτηγό ψυγείο από βραχυκύκλωμα λόγω κακής συντήρησης του οχήματος. Τα φορτηγά ψυγεία για να λειτουργεί η ψύξη λαμβάνουν ρεύμα με πρίζα από το πλοίο ώστε να μη χρειάζεται να λειτουργούν οι μηχανές τους. Κάποιο από τα φορτηγά αυτά υπέστη βραχυκύκλωμα και η φωτιά επεκτάθη.

Δείτε τα βίντεο και τις φωτογραφίες:



Οχήματα υπέστησαν ζημιές


Οι δραματικές ώρες που έζησαν οι επιβάτες του πλοίου

«Κοιμόμουν στην καμπίνα και ξαφνικά χτύπησε συναγερμός. Είπε ο καπετάνιος να πάμε όλοι πάνω στο κατάστρωμα. Εγώ δεν το άκουσα. Με ξύπνησε η διπλανή μου και μου είπε ότι καίγεται το πλοίο», ανέφερε επιβάτης.
«Ανεβήκαμε αμέσως αλλά είχε παντού καπνό, τα μωρά έκλαιγαν, τα σκυλιά γάβγιζαν, άλλοι φώναζαν καιγόμαστε, άλλοι ήταν πιο ψύχραιμοι» είπε και πρόσθεσε: «Το πλήρωμα προσπαθούσε να μας καθησυχάσει».«Ανεβήκαμε αμέσως αλλά είχε παντού καπνό, τα μωρά έκλαιγαν, τα σκυλιά γάβγιζαν, άλλοι φώναζαν καιγόμαστε, άλλοι ήταν πιο ψύχραιμοι» είπε και πρόσθεσε: «Το πλήρωμα προσπαθούσε να μας καθησυχάσει».
«Ήμασταν στη ντίσκο του πλοίου και είπαμε να βγούμε λίγο έξω, τότε αισθανθήκαμε τη μυρωδιά σαν να καίγεται λάστιχο. Μας είπαν ότι είναι μια εστία φωτιάς και ότι είναι υπό έλεγχο και μας είπαν να συγκεντρωθούμε εξωτερικά της ντίσκο, βάλαμε όλοι σωσίβια. Μας έβγαλαν έξω από τη ντίσκο στον 9ο όροφο, δεν είχαμε πανικό γιατί το πλήρωμα ήταν πολύ εκπαιδευμένο μας είπαν να μην αγχωθούμε και μας ενημέρωναν διαρκώς» ανέφερε ένα άλλος επιβάτης ο οποίος βρισκόταν σε χώρο διασκέδασης του πλοίου.
«Σε γενικές γραμμές ήταν όλα πολύ οργανωμένα. Υπήρχαν και άλλα πλοία κοντά μας και αισθανθήκαμε καλύτερα», σημείωσε και πρόσθεσε: «Ο καπνός ήταν πολύ έντονος βοηθήσαμε και άτομα με μικρά παιδάκια». Όπως είπε «το πλήρωμα ήταν σε ετοιμότητα».
«Τρομάξαμε όλοι, δόξα τω Θεώ βγήκαμε γεροί» είπε μια κυρία στις 05.30, την ώρα που έβγαινε από το πλοίο.

Παντού καπνοί


Επιβάτες στο κατάστρωμα του πλοίου

Δήμαρχος Πλατανιά: Μας μοίρασαν σωσίβια και άρχισαν να κατεβάζουν βάρκες
Ο Ιωάννης Μαλανδράκης, δήμαρχος Πλατανία, ο οποίος βρισκόταν πάνω στο επιβατηγό ανέφερε: «12 παρά λάβαμε ειδοποίηση πρώτη να πάμε όλοι στο χώρο της ντισκοτέκ και στο χώρο του σαλονιού. Μας είπανε με μια ανακοίνωση ότι υπάρχει φωτιά στο γκαράζ κι ότι τη σβήνουνε» και συνέχισε: «Στην αρχή πηγαίναμε με έξι κόμβους την ώρα, πολύ σιγά, μετά σταματάει το πλοίο. Άρχισαν να μας μοιράζουν σωσίβια, αρχίζουν και κατεβάζουν βάρκες και βαρελάκια».
Ο Ιωάννης Μαλανδράκης, δήμαρχος Πλατανία
Πώς έγινε η αποβίβαση
Στις 04.00 τα χαράματα το πλοίο κινούμενο με μικρή ταχύτητα, έφτασε στο λιμάνι του Πειραιά και 40 λεπτά αργότερα ξεκίνησε η αποβίβαση των 875 επιβατών.

Οι επιβάτες φορούσαν σωσίβια, ενώ καθώς έβγαιναν, τους έδιναν και μάσκες για να μην εισπνεύσουν τους καπνούς που συνέχιζαν να βγαίνουν από το πλοίο.
Στις 7 το πρωί ολοκληρώθηκε με ασφάλεια η διαδικασία αποβίβασης και λίγο αργότερα το εγκατέλειψαν και τα μέλη του πληρώματος.
Οι επιβάτες με του που κατέβαιναν, τους παραλάμβαναν λεωφορεία και τους μετέφεραν σε άλλο σημείο του λιμανιού.



Δηλώσεις Σαντορινιού

«Η διαδικασία αποβίβασης των επιβατών του πλοίου Ελευθέριος Βενιζέλος ολοκληρώθηκε με επιτυχία, χωρίς προβλήματα και τραυματισμούς, μετά τη συντονισμένη επιχείρηση του λιμενικού σώματος, της πυροσβεστικής υπηρεσίας και του ΕΚΑΒ», τόνισε ο υφυπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, Νεκτάριος Σαντορινιός.

«Αυτή τη στιγμή προχωράμε στην προσπάθεια πλήρους κατάσβεσης της φωτιάς και στη συνέχεια θα ακολουθήσει έρευνα για τα αίτια που την προκάλεσαν», πρόσθεσε ο υφυπουργός.


Τρεις φρεγάτες του Πολεμικού Ναυτικού έσπευσαν προς συνδρομή
Σε κατάσταση επιφυλακής τέθηκαν χθες το βράδυ στο Εθνικό Κέντρο Επιχειρήσεων (ΕθΚΕΠΙΧ) του υπουργείου Εθνικής Άμυνας, μόλις έγινε γνωστό πως ξέσπασε φωτιά στο πλοίο «Ελευθέριος Βενιζέλος» την ώρα που έπλεε ανοικτά της Ύδρας.

Μετά από εντολή του υπουργού Εθνικής Άμυνας, Πάνου Καμμένου, που ήταν όλο το βράδυ στο ΕΘΚΕΠΙΧ παρακολουθώντας τις εξελίξεις, έσπευσαν αμέσως στην περιοχή οι φρεγάτες «Λήμνος», «Κανάρης», «Ύδρα» για να συνδράμουν στην επιχείρηση επιστροφής του πλοίου στον Πειραιά.

Τι αναφέρει η Πυροσβεστική

Για πυρκαγιά που εκδηλώθηκε στο γκαράζ του ΕΓ/ΟΓ Ελευθέριος Βενιζέλος, ενώ βρισκόταν εν πλω, μεταξύ των νήσων Ύδρας και Αγ. Γεωργίου, ειδοποιήθηκε η Υπηρεσία μας στις 00:17 σήμερα. Για τον ασφαλή κατάπλου του πλοίου στο Λιμάνι του Πειραιά άμεσα κινητοποιήθηκαν τα πυροσβεστικά πλοιάρια Πούλιος και Κοκκινάκης μαζί με μια ομάδα, έξι διασωστών, από την 1η Ε.Μ.Α.Κ., καθώς και οκτώ πλοιάρια του Λιμενικού Σώματος.
Σε πλήρη ετοιμότητα στο Λιμάνι του Πειραιά ανέμεναν 30 πυροσβεστικοί υπάλληλοι με δέκα οχήματα, δύο ομάδες, 18 διασωστών, από την 1η ΕΜΑΚ καθώς και επτά ασθενοφόρα του ΕΚΑΒ με μία κινητή μονάδα. Με την άφιξη του πλοίου, οι πυροσβεστικές δυνάμεις συνέδραμαν στην ασφαλή αποβίβαση των 875 επιβατών και συνεχίζουν να επιχειρούν μέχρι αυτή την ώρα για την πλήρη κατάσβεση της πυρκαγιάς.

H ανακοίνωση του Λιμενικού Σώματος

Ενημερώθηκε, την 00:03 σήμερα, το Ενιαίο Κέντρο Συντονισμού Έρευνας και Διάσωσης (Ε.Κ.Σ.Ε.Δ.) του Λιμενικού Σώματος – Ελληνικής Ακτοφυλακής για εκδήλωση πυρκαγιάς στο χώρο του γκαράζ του Ε/Γ – Ο/Γ πλοίου «ΕΛΕΥΘΕΡΙΟΣ ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ» Ν.Χ. 20, το οποίο έπλεε στη θαλάσσια περιοχή ανατολικά ν. Ύδρας, ενώ στην περιοχή έπνεαν άνεμοι βόρειοι βορειοανατολικοί εντάσεως 5 – 6 bf.

Το ανωτέρω πλοίο είχε αποπλεύσει στις 22:00 από το λιμάνι του Πειραιά με προορισμό το λιμάνι των Χανίων με οκτακόσιους εβδομήντα πέντε (875) επιβάτες, εκατόν σαράντα (140) άτομα πλήρωμα, ογδόντα (80) φορτηγά οχήματα και εκατόν πενήντα δύο (152) Ι.Χ.Ε. οχήματα.

Άμεσα το Ε.Κ.Σ.Ε.Δ. κινητοποίησε τις Λιμενικές Αρχές Πειραιά, Σπετσών, Ύδρας, Λαυρίου, Σαρωνικού, Αίγινας, Ναυπλίου, Πόρου, Ραφήνας και Σαλαμίνας προς παροχή συνδρομής και στην περιοχή έσπευσαν έντεκα (11) περιπολικά σκάφη Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ., στελέχη της Μονάδας Υποβρύχιων Αποστολών Λιμενικού Σώματος – Ελληνικής Ακτοφυλακής, ενώ δεσμεύτηκαν τα Ε/Γ – Ο/Γ πλοία «BLUE HORIZON», «ΚΝΩΣΣΟΣ ΠΑΛΛΑΣ», «BLUE STAR I», «BLUE STAR NAXOS», «ΝΗΣΟΣ ΠΟΡΟΣ», τα Φ/Γ πλοία «SEACROWN I» σημαίας Μάλτας, «APUANA D» σημαίας Ιταλίας, «CENTURIUS» σημαίας Marsal Islands, «ERMIONI» Ν.Π. 11995, «YM BUSAN» σημαίας HONG KONG και «SAMANTHA» σημαίας Παναμά. Στην περιοχή επίσης έσπευσαν η Φρεγάτα του Πολεμικού Ναυτικού «ΛΗΜΝΟΣ», εννέα (09) ρυμουλκά πλοία, δέκα τρία (13) ιδιωτικά σκάφη καθώς και δύο (02) πλοία της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, ενώ τέθηκαν σε ετοιμότητα η Μονάδα Ελικοπτέρων Λιμενικού Σώματος (ΜΕΛΣ), η Μονάδα Αεροπλάνων Λιμενικού Σώματος (ΜΑΛΣ), τέσσερα (04) ελικόπτερα και C130 της Πολεμικής Αεροπορίας και ένα (01) ελικόπτερο του Πολεμικού Ναυτικού.

Με απόφαση του Πλοιάρχου του «ΕΛΕΥΘΕΡΙΟΣ ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ», το εν λόγω πλοίο κρίθηκε σκόπιμο να επιστρέψει στο λιμάνι του Πειραιά ενώ, σύμφωνα με τις προβλεπόμενες διαδικασίες, οι επιβάτες παρέμειναν στους σταθμούς συγκέντρωσης του πλοίου φορώντας τα ατομικά τους σωσίβια.

Τελικά το πλοίο κατέπλευσε στο λιμάνι του Πειραιά την 04:05, συνοδεία περιπολικών σκαφών του Λ.Σ-ΕΛ.ΑΚΤ., της Φρεγάτας «ΛΗΜΝΟΣ» και των Ε/Γ-Ο/Γ πλοίων, ενώ οι επιβάτες αποβιβάστηκαν ασφαλώς, χωρίς να υπάρξει τραυματισμός, με κλίμακα ξηράς. Στο λιμάνι του Πειραιά ανέμεναν ήδη κλιμακοφόρα και πυροσβεστικά οχήματα της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας καθώς και ασθενοφόρα του ΕΚΑΒ για παροχή τυχόν βοήθειας αν απαιτούνταν. Μετά την αποβίβαση των επιβατών, άνδρες της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας εισήλθαν στο πλοίο προκειμένου να κατασβέσουν την πυρκαγιά.

Από το Κέντρο Επιχειρήσεων του Λιμενικού Σώματος δόθηκε εντολή στο Κεντρικό Λιμεναρχείο Πειραιά και στον φορέα διαχείρισης του λιμένα να εφαρμοστεί το σχέδιο έκτακτης ανάγκης προς αποφυγή τυχόν ρύπανσης και τέθηκαν τα μέτρα απορρύπανσης σε ετοιμότητα, ενώ τοποθετήθηκε, προληπτικά, πλωτό φράγμα πέριξ του «ΕΛΕΥΘΕΡΙΟΣ ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ».

Από την πρώτη στιγμή εκδήλωσης του περιστατικού, ενημερώθηκε η πολιτική ηγεσία του ΥΝΑΝΠ και η στρατιωτική ηγεσία του Α.Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ., ενώ στο Ε.Κ.Σ.Ε.Δ. μετέβησαν άμεσα ο Αναπληρωτής Υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής κ. Νεκτάριος Σαντορινιός και ο Αρχηγός του Λιμενικού Σώματος – Ελληνικής Ακτοφυλακής Αντιναύαρχος Λ.Σ. Ράπτης Σταμάτιος, όπου είχαν τον γενικό συντονισμό της επιχείρησης, ενημερώνοντας διαρκώς τον Υπουργό Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής κ. Παναγιώτη Κουρουμπλή και τον Πρωθυπουργό κ. Αλέξη Τσίπρα.

Από το Α΄ Λιμενικό Τμήμα του Κεντρικού Λιμεναρχείου Πειραιά, που διενεργεί την προανάκριση, απαγορεύτηκε ο απόπλους του «ΕΛΕΥΘΕΡΙΟΣ ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ» μέχρι αποκατάστασης των ζημιών και προσκόμισης σχετικού βεβαιωτικού διατήρησης κλάσης από τον παρακολουθούντα το πλοίο νηογνώμονα.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης