Στο μικροσκόπιο των εμπειρογνωμόνων μπαίνουν τα στοιχεία που έχουν συλλεχθεί από το πεδίο βολής στα Γλαφυρά Μαγνησίας, όπου το μεσημέρι της Τρίτης τρεις στρατιώτες έχασαν τη ζωή τους και ένας αξιωματικός μεταφέρθηκε τραυματισμένος στο νοσοκομείο ύστερα από έκρηξη πυροσωλήνα εκτόξευσης όλμων.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
Τα πρώτα στοιχεία από το πεδίο βολής στα Γλαφυρά Μαγνησίας δείχνουν πως η τραγωδία οφείλεται πιθανόν σε «αστοχία υλικού»Οι πρώτες εκτιμήσεις των ειδικών κάνουν λόγο για «αστοχία υλικού», ανοίγοντας έτσι εκ νέου το θέμα με την καταλληλότητα ορισμένων πυρομαχικών που χρησιμοποιούνται κατά τη διάρκεια προγραμματισμένων ασκήσεων του Στρατού Ξηράς. Τα στοιχεία δείχνουν ότι ο όλμος των 81 mm εξερράγη πρόωρα, κάνοντας κομμάτια τον πυροσωλήνα, με αποτέλεσμα τα θραύσματα αυτού να προκαλέσουν -σύμφωνα με την ιατροδικαστική έκθεση- τον ακαριαίο θάνατο των δύο επαγγελματιών οπλιτών (33 και 34 ετών) που είχαν τον βαθμό του λοχία και του 19χρονου οπλίτη θητείας (με τον βαθμό του δεκανέα). Οι εμπειρογνώμονες αναφέρουν πως πριν από την ισχυρή έκρηξη είχαν πραγματοποιηθεί 12 προγραμματισμένες βολές χωρίς το παραμικρό πρόβλημα και δίχως να παρατηρηθεί κάποια δυσλειτουργία.

Τα θραύσματα οδήγησαν στο Αχιλλοπούλειο Νοσοκομείο Βόλου τον 30χρονο υπολοχαγό, ο οποίος υπεβλήθη σε χειρουργική επέμβαση. Ο ιατροδικαστής που εξέτασε τα πτώματα των τριών στρατιωτών ανέφερε πως ο τραυματίας «είχε άγιο», καθώς κανένα ζωτικό όργανο δεν πειράχτηκε, παρόλο που ο αξιωματικός βρισκόταν μέσα στο βεληνεκές της έκρηξης.

Στο πένθος οι Ένοπλες Δυνάμεις

Το τραγικό συμβάν βύθισε στη θλίψη τις Σέρρες, την Κέρκυρα και την Πάτρα, απ’ όπου κατάγονταν οι τρεις στρατιώτες που έπεσαν νεκροί στο πεδίο βολής. Με ανακοίνωσή του το ΓΕΣ γνωστοποίησε την κήρυξη τριήμερου πένθους στις Ένοπλες Δυνάμεις.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Οι δύο ΕΠΟΠ ζούσαν με τις οικογένειές τους στον Βόλο, ενώ ο 19χρονος θα άφηνε πίσω του τον στρατό σε λίγες ημέρεςΌπως έγινε γνωστό, οι δύο επαγγελματίες οπλίτες ζούσαν με τις οικογένειές τους στον Βόλο. Ο Γιώργος Ορφανίδης καταγόταν από τις Σέρρες, ήταν παντρεμένος και πατέρας δύο παιδιών, ηλικίας δυόμισι και τεσσεράμισι ετών.

Ο Αναστάσιος Μεζάλας, ο οποίος είχε μεγαλώσει στον Βύρωνα, ήταν παντρεμένος και πατέρας ενός αγοριού μόλις εννέα μηνών. Η σύζυγός του, επίσης στρατιωτικός, υπηρετούσε στο ίδιο τάγμα.

Ο Αναστάσιος Μεζάλας, γιος του συνεργάτη του Πάνου Καμμένου και του κόμματός του στην Κέρκυρα, Δημήτρη Μεζάλα

Ο 33χρονος επαγγελματίας οπλίτης - λοχίας Γεώργιος Ορφανίδης, με καταγωγή από τις Σέρρες

Ο 19χρονος δεκανέας Φώτης Ανδρικόπουλος

Όσον αφορά στον 19χρονο δεκανέα Φώτη Ανδρικόπουλο, καταγόταν από την Πάτρα και ήταν γιος αξιωματικού της ΕΛ.ΑΣ. Τραγική ειρωνεία… σε περίπου 10 ημέρες ο νεαρός θα απολυόταν από τον στρατό, έχοντας αρνηθεί νωρίτερα να πάρει άδεια που του έδινε ο διοικητής του στα τέλη Σεπτεμβρίου, επικαλούμενος την επιθυμία του να συμμετάσχει στην προγραμματισμένη άσκηση εκτόξευσης όλμων.

Με στρατιωτικές τιμές και αγήματα οι κηδείες των τριών στρατιωτών

Οι κηδείες των τριών στρατιωτών θα τελεστούν σήμερα με στρατιωτικές τιμές και αγήματα.

Οι ΕΠΟΠ λοχίες Γιώργος Ορφανίδης, 33 ετών, και Αναστάσιος Μεζαλάς, 34 ετών, θα κηδευτούν στον Βόλο. Η εξόδιος ακολουθία θα ψαλεί στον ιερό ναό του Αγίου Νικολάου, παρουσία του αρχηγού του Γενικού Επιτελείου Στρατού Χρήστου Μανωλά. Ο 19χρονος δεκανέας Φώτης Ανδρικόπουλος θα κηδευτεί στις 16.00 στο Πετρωτό Αχαΐας. Στην κηδεία του θα παραβρεθεί ο πρώτος υπαρχηγός του ΓΕΣ.

Η σορός του άτυχου νέου μεταφέρθηκε με αεροσκάφος, τύπου C-27, από το στρατιωτικό αεροδρόμιο Λάρισας στον Άραξο και στη συνέχεια οδικώς στο Πετρωτό.

Την ίδια στιγμή, σε καλή και σταθερή κατάσταση νοσηλεύεται στο Αχιλλοπούλειο Νοσοκομείο Βόλου ο 30χρονος υπολοχαγός. Ωστόσο, η ψυχολογία του είναι ιδιαίτερα φορτισμένη από τον θάνατο των τριών οπλιτών.

Υπενθυμίζεται πως σε εξέλιξη βρίσκεται ΕΔΕ για τις συνθήκες της τραγωδίας, με τον Δημήτρη Αβραμόπουλο να δηλώνει την Τρίτη κατά την είσοδό του στη Βουλή: «Είμαστε συγκλονισμένοι από αυτό το δυστύχημα. Τρία παλληκάρια μας χάθηκαν την ώρα του καθήκοντος. Πέρα από τη βαθιά μας θλίψη, αυτήν την ώρα στεκόμαστε στο πλευρό των δικών τους ανθρώπων… θα σας ενημερώσουμε μόλις έχουμε το τελικό αποτέλεσμα της έρευνας που βρίσκεται σε εξέλιξη».

Διαβάστε επίσης:
Τα πρόσωπα της τραγωδίας, Πρώτη καταχώρηση: Τρίτη, 7 Οκτωβρίου 2014, 18:51

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης