Στις 06.00 το πρωί της Τρίτης ξεκίνησε η αστυνομική επιχείρηση εκκένωσης στην Ειδομένη, η οποία προβλέπει τη μεταφορά προσφύγων και μεταναστών με λεωφορεία, σε οργανωμένες δομές φιλοξενίας στη Βόρεια Ελλάδα.

Σε οργανωμένα κέντρα φιλοξενίας τα πρώτα πούλμαν με πρόσφυγες​

Στην επιχείρηση παίρνουν μέρος αστυνομικοί από διάφορες υπηρεσίες της Βόρειας Ελλάδας, τη Θεσσαλία, αλλά και διμοιρίες των ΜΑΤ που μετακινήθηκαν από την Αττική για τον σκοπό αυτό. Η ευρύτερη περιοχή έχει αποκλειστεί και δεν επιτρέπεται η πρόσβαση σε περαστικούς και ΜΜΕ, παρά μόνο σε δημοσιογράφους και φωτογράφους της ΕΡΤ και του ΑΠΕ.
Προς το παρόν, σύμφωνα με πληροφορίες, η διαδικασία εξελίσσεται ομαλά, με τους περισσότερους αστυνομικούς να είναι ντυμένοι με πολιτικά. Η πρώτη ενημέρωση από την ΕΛ.ΑΣ. αναφέρει ότι από την Ειδομένη έχουν αναχωρήσει 340 άτομα με έξι λεωφορεία με προορισμό οργανωμένες δομές φιλοξενίας στην ευρύτερη περιοχή της Θεσσαλονίκης. Λίγο αργότερα γνωστοποιήθηκε ότι άλλοι 269 (με επτά λεωφορεία) αναχώρησαν από το σημείο.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο σχεδιασμός της ΕΛ.ΑΣ. δεν προβλέπει τη χρήση βίας και θα καταβληθεί προσπάθεια οι 8.500 πρόσφυγες και μετανάστες της Ειδομένης να πειστούν να εγκαταλείψουν τον άτυπο καταυλισμό, προκειμένου να φιλοξενηθούν σε κάποια οργανωμένη δομή, απ’ όπου θα δρομολογήσουν τις διαδικασίες ένταξής τους στο πρόγραμμα μετεγκατάστασης και αίτησης χορήγησης ασύλου.

Άγνωστο παραμένει πότε θα ανοίξει η σιδηροδρομική γραμμή. Ανάλογα με την πρόοδο που θα επιτευχθεί, η επιχείρηση αναμένεται να διαρκέσει τουλάχιστον έως το τέλος της εβδομάδας.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Κυρίτσης: «Στόχος να αδειάσει η Ειδομένη μέσα στην εβδομάδα»

«Στόχος είναι μέσα στην επόμενη εβδομάδα να αδειάσει ο πρόχειρος καταυλισμός στην Ειδομένη» υποστήριξε ο εκπρόσωπος της κυβέρνησης για το προσφυγικό, Γιώργος Κυρίτσης.

Ερωτηθείς για τον αποκλεισμό των δημοσιογράφων από την Ειδομένη, ο κ. Κυρίτσης ανέφερε ότι «σε τέτοιες επιχειρήσεις σε όλο τον κόσμο υπάρχουν περιοριστικά μέτρα»​Μιλώντας το πρωί της Τρίτης στην τηλεόραση του MEGA, ο κ. Κυρίτσης επεσήμανε ότι την τελευταία εβδομάδα μετακινήθηκαν 2.500 άτομα από την Ειδομένη προς κέντρα φιλοξενίας και τη Δευτέρα μερικές εκατοντάδες ακόμη. «Σήμερα υπάρχουν επαρκείς και αξιοπρεπείς χώροι για να διαμείνουν οι άνθρωποι αυτοί, επτά στεγασμένοι και δύο με σκηνές νοτίως των συνόρων» διευκρίνισε.

Ερωτηθείς για τον αποκλεισμό των δημοσιογράφων από την Ειδομένη, ο κ. Κυρίτσης ανέφερε ότι «σε τέτοιες επιχειρήσεις σε όλο τον κόσμο υπάρχουν περιοριστικά μέτρα», για να συμπληρώσει ότι στην πρώτη φάση της επιχείρησης «δεν θα έπρεπε να υπάρχουν πολλές κάμερες».

Παράλληλα, εκτίμησε ότι η συντριπτική πλειονότητα των μεταναστών δεν θέλει να μείνει στην Ελλάδα, προσθέτοντας πως οι περισσότεροι «καταλαβαίνουν ότι τα περιθώρια να συνεχιστεί το ταξίδι στην Ευρώπη είναι περιορισμένα».

Διαβάστε επίσης:

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης