Ανταπόκριση: Μπάμπης Πετράκης

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Τα τελευταία χρόνια της κρίσης υπάρχει έντονο ενδιαφέρον από Έλληνες, για τη μετανάστευση στην Αυστραλία. Παρατηρείται το φαινόμενο, πολύ μεγάλος αριθμός –νέων κυρίως- ανθρώπων από την Ελλάδα, να επικοινωνεί με συγγενείς και φίλους στην Αυστραλία , να τηλεφωνεί σε κοινότητες, σε διάφορους φορείς και οργανισμούς της Ελληνικής Παροικίας ή και σύμβουλους μετανάστευσης, ώστε να μάθει τους τρόπους με τους οποίους, μπορεί κάποιος να μεταναστεύσει στην Αυστραλία.

Δυστυχώς, υπάρχει πολύ μεγάλη παραπληροφόρηση πάνω σε αυτό το θέμα και έχουν εμφανιστεί περιστατικά ανθρώπων που έφτασαν με τουριστική βίζα στην Αυστραλία με σκοπό να βρουν κάποια δουλειά, αλλά ανακάλυψαν ότι δεν μπορεί κανείς να τους προσφέρει εργασία, πολύ απλά γιατί δεν έχουν δικαίωμα για εργασία οι κάτοχοι τουριστικής βίζας.


Η δικηγόρος Μεταναστευτικού Δικαίου και διαπιστευμένη σύμβουλος μετανάστευσης, κα Πέννυ Δημοπούλου, έχει βοηθήσει ανθρώπους από κάθε γωνιά του πλανήτη, να μεταναστεύσουν στην Αυστραλία. «Υπάρχουν πάρα πολλά είδη βίζας, που χορηγεί το κράτος της Αυστραλίας και κάθε ενδιαφερόμενος , πρέπει να διαλέξει την κατάλληλη βίζα για να μπορέσει να κάνει αυτό που θέλει. Επιγραμματικά θα αναφέρουμε την τουριστική βίζα, την φοιτητική, τις βίζες εργασίας και τις οικογενειακές. Υπάρχει ακόμα σε εξέλιξη και μία διακρατική συμφωνία μεταξύ Ελλάδας και Αυστραλίας για τουριστική βίζα εργασίας, αλλά ακόμη δεν έχει ενεργοποιηθεί αυτή η βίζα».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ


Να δούμε όμως αναλυτικά, τις κυριότερες κατηγορίες βίζας για την Αυστραλία: «Η τουριστική βίζα είναι μόνο για όσους θέλουν να έρθουν για διακοπές στην Αυστραλία ή για να επισκεφτούν κάποιον συγγενή», μας αναφέρει χαρακτηριστικά η κα Δημοπούλου. « Η φοιτητική βίζα απ’ την άλλη μεριά, δίνει ένα μικρό δικαίωμα για 40 ώρες εργασίας ανά 15 μέρες. Η Αυστραλία όμως, χορηγεί την φοιτητική βίζα σε κάποιους, με το σκεπτικό, να έρθουν εδώ να σπουδάσουν και να γυρίσουν πίσω στη χώρα τους, όπου θα χρησιμοποιήσουν τις σπουδές τους».

Από τις βίζες που παρέχουν δικαίωμα πλήρους απασχόλησης είναι η μια υποκλάση της βίζας 457, η οποία επίσημα ονομάζεται Temporary Business (Long Stay) – Standard Business Sponsorship Visa , που είναι η πιο δημοφιλής βίζα εργασίας, όπως και η βίζα ειδίκευσης (skilled). « Η 457 βίζα επιτρέπει σε εργοδότες να προσκαλέσουν άτομα από το εξωτερικό για εργασία στην Αυστραλία, από μία ημέρα έως τέσσερα χρόνια», μας εξηγεί η Πέννυ Δημοπούλου. « Τόσο ο εργοδότης όσο και ο εργαζόμενος, θα πρέπει να πληρούν όλα τα κριτήρια του προγράμματος για τη βίζα 457. Τα κριτήρια που πρέπει να πληροί ο εργοδότης, αλλά δεν περιορίζονται μόνο σε αυτά, είναι τα εξής:

• Ο εργοδότης πρέπει να είναι μια επιχείρηση που λειτουργεί νόμιμα και πρέπει να ορίσει μια θέση από αυτές που καθορίζει η κυβέρνηση. Ένας πλήρης κατάλογος των επαγγελμάτων αυτών βρίσκεται στη διεύθυνση :  http://www.immi.gov.au/Work/Pages/skilled-occupations-lists/csol.aspx

• Ο εργοδότης οφείλει να καταβάλλει στον εργαζόμενο ένα ελάχιστο ετήσιο βασικό μισθό που καθορίζεται από το Υπουργείο Μετανάστευσης. Αυτή τη στιγμή είναι 54.900 δολάρια ετησίως.

• Ο εργοδότης πρέπει να πληρώνει τον υπάλληλο, ανάλογα με τις αμοιβές που ισχύουν στην αγορά εργασίας της Αυστραλίας. Δηλαδή, ο προτεινόμενος μισθός, θα πρέπει να είναι ανάλογος με το μισθό που αμείβονται άλλα άτομα που κάνουν την ίδια δουλειά με τον υποψήφιο στην ίδια επιχείριση ή σε άλλες εταιρείες.

• Ο εργοδότης πρέπει να αποδείξει ότι ενδιαφέρεται για την εκπαίδευση του προσωπικού του. Ένας τρόπος το αποδείξει αυτό είναι να δαπανά το αντίστοιχο του 1% της μισθοδοσίας για την εκπαίδευση του υπάρχοντος προσωπικού του. Στο προσωπικό αυτό δεν συμπεριλαμβάνεται ο ιδιοκτήτης/διευθυντής της εταιρείας ή μέλη της οικογένειάς του. Στα παραδείγματα αποδεκτής εκπαίδευσης περιλαμβάνεται η πρόσληψη μαθητευομένων, ειδικά προγράμματα σε TAFE ή άλλα σεμινάρια επαγγελματικής κατάρτισης, που οργανώνονται εντός της εταιρείας. Οι δαπάνες για την εκπαίδευση αυτού του είδους θα πρέπει να έχουν γίνει σε διάστημα 12 μηνών, αμέσως πριν την υποβολή της αίτησης 457.

Ο εργαζόμενος αντίστοιχα, πρέπει να έχει τις σχετικές δεξιότητες και την εκπαίδευση που απαιτείταιι για την άσκηση του επαγγέλματός του. Ο υπάλληλος θα πρέπει να πληροί όλα τα κριτήρια για άδεια ασκήσεως επαγγέλματος , καθώς και όλα τα κριτήρια σχετικά με την υγεία και το χαρακτήρα του. Ο πλήρης κατάλογος των κριτηρίων για τον εργαζόμενο είναι στη σελίδα : http://www.immi.gov.au/Visas/Pages/457.aspx

Για τα πιο πολλά τεχνικά επαγγέλματα απαιτείται να έχει περάσει τις ειδικές εξετάσεις αγγλικής γλώσσας IELTS, με βαθμό τουλάχιστον 5 με άριστα το 10. Οι υποψήφιοι εξετάζονται σε ακρόαση, ανάγνωση, γραφή και ομιλία. Οι εξετάσεις μπορούν να γίνουν στην Αυστραλία ή στην Ελλάδα. Για ορισμένα άλλα επαγγέλματα η γνώση της αγγλικής γλώσσας , ίσως ζητηθεί από το αντίστοιχο επιμελητήριο, για την έκδοση άδειας άσκησης επαγγέλματος».

Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τις διαδικασίες πρόσκλησης ενός εργαζόμενου στο εξωτερικό, παρακαλούμε επικοινωνήστε με το υπουργείο Μετανάστευσης στον αριθμό 131881 ή επισκεφθείτε την ιστοσελίδα του στο www.immi.gov.au

Η κυρία Δημοπούλου είναι μεταξύ των συγγραφέων, ενός εκ των σημαντικότερων εγχειριδίων στην Αυστραλία, με θέμα την αυστραλιανή μεταναστευτική νομοθεσία. Το γραφείο της έχει ποσοστά επιτυχίας, όσον αφορά την απόκτηση μόνιμης και προσωρινής βίζας, που ξεπερνούν το 98%.

Από το 2011 και μετά, η κυρία Δημοπούλου ταξιδεύει κάθε χρόνο στην Ελλάδα και προσφέρει εξατομικευμένες συμβουλές σε πελάτες σχετικά με τη μετανάστευση στην Αυστραλία. «Οι υπηρεσίες που προσφέρουμε σε αυτούς που χρειάζονται βοήθεια για να βγάλουν την βίζα για την Αυστραλία, ξεκινούν από το επίπεδο της συμβουλής και της επεξήγησης της διαδικασίας έκδοσης όλων των ειδών βίζας, συνεχίζονται και φτάνουν, για κάποιους πελάτες που το επιλέγουν, στην συμπλήρωση και την κατάθεση όλων των εγγράφων μέχρι την έκδοση της βίζας.

Η κυρία Δημοπούλου θα βρίσκεται και φέτος το Σεπτέμβριο στην Αθήνα και θα παρέχει συμβουλές στα Ελληνικά και τα Αγγλικά, ενώ θα προσφέρει και ειδική έκπτωση στους αναγνώστες του zougla.gr.

Για να κλείσετε ραντεβού με την κυρία Πέννυ Δημοπούλου στην Αθήνα τον Σεπτέμβριο του 2014, στείλτε μήνυμα με ηλεκτρονικό ταχυδρομείο στη διεύθυνση: info@meticus.com.au

Το γραφείο της Meticus Lawyers and Registered Migration Agents, λειτουργεί επίσης και ως «Hellas Australia Visa Services» και βρίσκεται στη Μελβούρνη. Μπορείτε να επικοινωνήσετε μαζί της στα τηλέφωνα: +613 96707738 και +61412187456 ή να επισκεφθείτε τις ιστοσελίδες www.meticus.com.au και www.hellasaustraliavisa.com.gr .

Δείτε ακόμη: O πύργος της ομογένειας
Το «δεύτερο κύμα» μετανάστευσης στην Αυστραλία

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης