H Μαραθοκεφάλα του Δήμου Κολυμβαρίου των Χανίων, κατακλύστηκε παραμονή των Χριστουγέννων, από εκατοντάδες χριστιανούς που παρακολούθησαν την θεία λειτουργία που τέλεσε ο Μητροπολίτης Κισάμου -Σελίνου Αμφιλόχιος.

«Ευχή και προσμονή όλων μας είναι να οδηγηθούμε στην Βηθλεέμ της λύτρωσης μας», είπε απευθυνόμενος στους πιστούς, ο κ. Αμφιλόχιος.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Στο επιβλητικό σπήλαιο υπήρχε η αναπαράσταση της γέννησης του Θεανθρώπου, η φάτνη της ελπίδας με ζώα που οδήγησαν μέχρι εκεί, όπως κάνουν κάθε χρόνο, κτηνοτρόφοι.

«Η αναπαράσταση της γέννησης του Θεανθρώπου σε αυτό το σπήλαιο είναι ένα μάθημα ταπεινότητας», είπε ο επί 48 χρόνια, εφημέριος της Ενορίας Σπηλιάς, πατέρας Ευάγγελος Σφακιανάκης.
Το σπήλαιο του Αγίου Ιωάννη του Ερημίτη, βρίσκεται στη θέση του βουνού και κοντά στη σημερινή Μαραθοκεφάλα της Ενορίας Σπηλιάς.

Είναι φωτεινό και μεγαλόπρεπο, πανάρχαιο και επιβλητικό και σε όλους τους επισκέπτες προκαλεί το δέος και το θαυμασμό.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Σύμφωνα με την παράδοση της Εκκλησίας, το σπήλαιο αυτό χρησιμοποιήθηκε κατά πρώτον, λόγω θέσεως, από τους κτηνοτρόφους και αγρότες της περιοχής, ως χώρος μοναδικός και ασφαλής για τη φιλοξενία αιγοπροβάτων και άλλων ζώων αλλά και ως κατοικία ιδανική για πολλούς πτωχούς και άστεγους ανθρώπους.

Στους προ χριστιανικούς χρόνους χρησιμοποιήθηκε πιθανόν ως χώρος λατρείας των θεών. Στους μετά Χριστόν χρόνους χρησιμοποιήθηκε ως ιερός χώρος, τόπος λατρείας του Θεού.

Πηγή: cretalive.gr
Επιμέλεια: Μυρτώ Τσάβαλου

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης