Μπορεί να διευρύνθηκαν φέτος, τα κριτήρια για το πετρέλαιο θέρμανσης, ωστόσο η αναζήτηση εναλλακτικών συστημάτων θέρμανσης δεν έχει σταματήσει, αφού, σε πολλές περιπτώσεις, αποδεικνύεται ότι συμφέρουν περισσότερο. Το zougla.gr δημιούργησε ένα χρηστικό οδηγό με όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε για τις εναλλακτικές πηγές θέρμανσης.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Μία από τις πιο συνηθισμένες λύσεις, μετά το πετρέλαιο του οποίου η τιμή ανά λίτρο διαμορφώνεται σήμερα στο 1,2 ευρώ από 0,90-0,92 ευρώ το 2011, είναι το φυσικό αέριο.

-Ο λέβητας φυσικού αερίου έχει το πλεονέκτημα ότι έχει μικρό κόστος εγκατάστασης, όπως και ότι εξασφαλίζει συνεχώς την παροχή θέρμανσης ή ζεστού νερού. Επίσης, δεν απαιτείται εγκατάσταση δεξαμενής, ενώ το κόστος συντήρησης των συσκευών είναι πολύ μικρότερο, καθώς το φυσικό αέριο είναι πιο «καθαρό» ως καύσιμο. Έχει υπολογιστεί ότι για ένα σπίτι 90 έως 100 τετραγωνικών μέτρων, το ετήσιο κόστος δεν υπερβαίνει τα 1.000 ευρώ, δεδομένου ότι οι απαιτήσεις σε θερμική ενέργεια δεν ξεπερνούν τις 11.000 kwh σε ετήσια βάση. Αντίθετα, το κόστος θέρμανσης με πετρέλαιο ανέρχεται περίπου στα 1.600 ευρώ.

-Η αγορά μίας σόμπας βιομάζας (πέλετ) κοστίζει περίπου από 1.000 έως 3.000 ευρώ ανάλογα με το μέγεθος, τον τύπο και την ισχύ κάθε συσκευής. Εκτιμάται ότι για κάθε χειμερινή σεζόν απαιτούνται περίπου 4.000 έως 5.000 κιλά πέλετ, με την μέση τιμή ανά κιλό να διαμορφώνεται στα 0,30 ευρώ. Απαιτούνται δηλαδή, κατά το μέγιστο, περίπου 1.500 ευρώ. Ωστόσο, απαιτείται προσοχή κατά την αγορά πέλετ, δεδομένου ότι στο εμπόριο υπάρχουν μη πιστοποιημένα πέλετ που μπορεί να αποδειχθούν ιδιαίτερα τοξικά. Επίσης, η εγκατάσταση μίας σόμπας πέλετ πρέπει να γίνεται σε σημείο όπου ο καπνός μπορεί να εξάγεται από το σπίτι.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

-Η χρήση του κλιματιστικού ως μέσου θέρμανσης συνιστά εύκολη επιλογή, καθώς ο βαθμός δυσκολίας ως προς την εγκατάσταση είναι μικρός. Ωστόσο, το κόστος αγοράς μιας καλής κλιματιστικής μονάδας (π.χ. τύπου inverter) μπορεί να είναι αρκετά υψηλό. Το air condition έχει πολύ καλό βαθμό απόδοσης, επειδή για κάθε κιλοβατώρα που δαπανάται, παράγεται διπλάσια ενέργεια. Με άλλα λόγια, ένα σπίτι 90 τ.μ. δεν θα χρειαστεί 11.000 kwh, αλλά 5.500 kwh, με το εκτιμώμενο κόστος λειτουργίας να υπολογίζεται στα 600 ευρώ.


– Εάν επιλέξετε για τη θέρμανσή σας θερμαντικά σώματα, όπως ηλεκτρικά καλοριφέρ ή αερόθερμα, θα πρέπει να έχετε υπόψη ότι θα πληρώσετε κάτι παραπάνω. Και αυτό επειδή, παρά το αρχικό χαμηλό κόστος αγοράς, είναι ιδιαίτερα ενεργοβόρα. Για ένα σπίτι δηλαδή, που καταναλώνει 11.000 kwh ετησίως, το κόστος υπολογίζεται περίπου στις 2.000 ευρώ.

 -Το ενεργειακό τζάκι παρουσιάζει υψηλότερη ενεργειακή απόδοση, σε σχέση με το συμβατικό τζάκι, η οποία, όπως έχει υπολογιστεί, αντιστοιχεί στο 70-85% (του κλασικού τζακιού). Απαιτείται όμως, η πραγματοποίηση μετατροπών στο σπίτι, ενώ η εκτιμώμενη μηνιαία ποσότητα ξύλων ανέρχεται περίπου στα 1.000 κιλά με το αντίστοιχο κόστος να είναι της τάξης των 110 ευρώ.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης